• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
Mardin inançlı kadrolarla tanışacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN  - “Dürüst Belediyecilik, Gerçek Hizmet” ve “İnanç, Kimlik, Hizmet” sloganıyla yola çıkan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere oldukça iddialı giriyor. 

HÜDA PAR Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Molla Mahmut Kılınç, seçilmesi durumda hayata geçireceği projeleri İlke Haber Ajansı’na anlattı.

Ekmeğiyle, suyuyla büyüdüğü Mardin’e hizmet etmenin bir vefa borcu olduğunu dile getiren Kılınç, Mardin’in hizmetle, inançlı kadrolarla tanışma zamanının geldiğini söyledi.

“HALKIMIZ BİZE GÜVENİYOR”

30 Mart yerel seçimlere sayılı günler kaldı. HÜDA PAR’ın Mardin ve ilçelerinde yürüttüğü çalışmalardan bahseder misiniz?

HÜDA PAR, diğer siyasi partilerden önce seçim çalışmasına başladı. Mardin ve ilçelerinde yürüttüğümüz çalışmalarımız çok müspet geçmektedir. Mardin’e bağlı 10 ilçe var, hemen hemen hepsini gezdik. Mardin genelindeki tüm esnaf kardeşlerimizi, İl Başkanımızla beraber ziyaret ettik, sıkıntılarını dinledik, bir birimizi yakından tanıma fırsatı bulduk. Ve esnafımızın birçok sıkıntı, istek, öneri, eleştirini birebir kendilerinden dinledik. HÜDA PAR’ın farklı bir belediyecilik anlayışıyla Mardin halkına hizmeti götüreceğine kendilerine izah ettik. Doğrusu esnafımız şuanda bir arayış içindedir, bir umut içindedir. Bu arayışı HÜDA PAR ile yakalayacaklarına inançlarının var olduğuna şahit olduk. 

TÜM ESNAFIMIZI ZİYARET ETTİK

Sık sık esnaf ziyaretlerinde bulunduğunuza şahit oluyorduk. Şuana kadar kaç esnafı ziyaret ettiniz?

Mardin merkez ile beraber tüm ilçelerdeki esnafımızı ziyaret ettik. Sadece Nusaybin esnafını ziyaret edemedik. Tevafukken Nusaybin esnafına ayırdığımız günde başka siyasi partilerin mitingleri vardı, bu yüzden Nusaybin’e gidemedik. Ama en kısa zamanda Nusaybin esnafımızı ziyaret edeceğiz. Biz her esnafa 5 dakika ayırıyoruz ve bu süre zarfında bazı izahatlar yapıyoruz. Doğrusu esnafımızda çok memnun oldu. Hatta birçok esnaf, büyükşehir adayı, il başkanı ve ilçe belediye başkanı adayı ile birlikte esnafın tek tek ziyaret edildiğine ilk kez şahit olduklarını beyan ediyorlardı. Diğer partilerin gönüldaşları da bu durumu takdirle karşıladıklarını bizlere söylüyorlardı. Bizlerde tüm Mardin esnafımızı sizin aracılığınızla ayrı ayrı teşekkürlerimizi iletiyoruz. 

MARDİN VE İLÇELERİ ÇOK İHMAL EDİLMİŞ

Peki, esnafın ortak şikâyet noktası neydi?

Gerek halkımızın gerekse de esnafımızın ortak şikâyet ettikleri bir nokta vardır. Oda şudur; Şuana kadar birçok seçim sürecinden geçtiklerini, siyasi parti ve adaylarının kendilerini ziyaret ettiklerini, değişik vaatlerde bulunduklarını, ama seçim sürecinden sonra bir daha yüzlerini görmediklerini ve bundan yakındıklarına şahit olduk. Tabi HÜDA PAR, daha yeni siyaset sahnesine çıktı, ama siyasi partiden önce STK olarak onlarca kez kendilerini ziyaret ettiğimizi beyan edince kendileri de bunu kabul ettiler. Buda bizim için bir avantaj idi, çünkü diğer siyasi partiler gibi bizi karşılamadılar, hatta hizmetin HÜDA PAR ile geleceğine inandıklarını ifade ettiler. 

Gerek Mardin merkezde gerekse ilçelerde sıkıntı ve sorunlar yığınlar haline gelmiş. Bizler, HÜDA PAR olarak hem Mardin merkezdeki hem de ilçelerdeki kanaat önderlerine, aşiret liderlerine, aydınlara, Şeydalara ve şeyhlere gittik. Bölgemiz hizmet açısından çok geri kalmış. Eğer siz ilçeleri gezseniz ne kadar geri kaldığına şahit olacaksınız, bu halkımız zaten şahittir. Bölge şuan hizmet bekliyor. Bölge, manevi alanda bir çöküntüye doğru sürükleniyor. Esnafımızın yakındaki başka bir noktada şuydu: son 2 yılda eski Mardin merkezde onlarca bar ve diskotek açılmış ve karanlık çökünce Mardin gençliğinin buralara akının söz konusu olduğunu ifade ettiler. Esnaf, biran önce bunun önüne geçilmesini istediler. Tabi bunun önüne ancak Hür Dava Partisi kadrolarıyla mümkün olabilir. Çünkü diğer siyasi partilerin projelerine baktığımızda bunun önüne geçilebilecek bir girişim göremiyoruz. Aksine bunu daha da yaygınlaştırmak için dağıttıkları broşürlerinde buna yer vermişler. Onun dışında ilçelerde ise örneğin Dargeçit gibi küçük bir ilçede onlara internet kafenin olduğunu ve yerel yönetimlerin bunları denetlemediğini söylediler. Yine içkili mekânlardan şikâyet ediyorlardı, saat: 21.00’den sonra kapalı olması gereken içkili mekânların sabaha kadar açık kaldığı konusunda şikâyetlerini bizlere ilettiler. Biz tüm sorunları yanımıza not aldık, halk bizi tercih ederse inşallah tüm sıkıntıları çözeceğiz. Biz imarı insandan başlayacağız, daha sonra coğrafi alanda devam edeceğiz.   

İŞTE HÜDA PAR’IN MARDİN PROJELERİ

HÜDA PAR’ın Mardin için düşündüğü projeleri nelerdir?

Her siyasi parti gibi bizim de projelerimiz vardı. Biz projelerimizi hazırlarken sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, aydınlar ve siyasilerle müşavere edip hangi ilçede ne tür çalışmalar yapılır diye bir veri toplamaya gittik. Daha sonra o verileri bir bir değerlendirip projelerimizi hazırladık.  İsterseniz size birkaç projemizden bahsedeyim…

MİSAFİRHANE: Çevre köy ve ilçelerden gelen hemşerilerimiz hastane bahçecisinde ve araçlarında yatmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle hemşerilerimiziz ücretsiz kalabilecekleri, çamaşırhanenin olduğu, kahvaltı ve akşam yemeğinin verildiği bir konaklama hizmeti sunacağız. 

SOSYAL TESİSLER: Halkımızın bütçesini sarsmayacak şekilde ailece güzel vakit geçirebileceği ucuz ve kaliteli hizmet veren nezih ve güzel sosyal tesisler açacağız. Mevcut parklar içerisinde peşkeş çekilen tesisleri, belediyelerin sosyal tesisleri haline getirecek ve halkımızın hizmetine sunacağız.

AŞEVİ: Beslenme ihtiyacını karşılayamayacak düzeyde olan fakir ve muhtaçları tespit ederek, hayırseverlerin de katkı sunabilecekleri şekilde fakir ve muhtaçlara sıcak yemek imkânı sunacak aş evleri kuracağız.

 SU: Su hayattır. Kaliteli ve temiz su tüketmek herkesin en temel hakkıdır. Ucuz, temiz ve kesintisiz su vermek öncelikli projelerimiz arasındadır. Su sesinin verdiği huzurla bulunduğu ortama hem estetik hem görsel hem de serinlik katacak olan süs havuzları ve su kanalları ile şehrimizi güzelleştireceğiz. Şehrin muhtelif yerlerine çeşme ve su sebilleri yaparak şehir mimarisine estetik kazandıracak ve suya ulaşımı kolaylaştıracağız.

FAKİRLERE SU YARDIMI: Fakir ve muhtaç ailelere yasalar gereği bedava su verilemediği için ailedeki fert sayısına göre belirlenecek oranda su tüketimi belirli bir harcamaya kadar metreküpü 1 kuruşa vereceğiz. 

YEREL İSTİŞARE MECLİSİ: Gençlik meclisi ve yerel istişare meclisleri kurarak şehrin sorunları, çözüm önerileri, sosyal, kültürel vb. konularda meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve kanaat önderleriyle iş birliği içerisinde çalışıp şehrimizi beraber yöneteceğiz. Bu meclislerden gelen öneriler belediye meclisinde değerlendirilerek şehir yönetiminde söz sahibi olmalarını sağlayacağız.

BAYANLARA OTOBÜS: Toplu taşıma araçlarında bayanlarımız büyük sıkıntılar çekmektedir. Karma taşımalı toplu ulaşım araçlarına binmek istemeyen bayanlar için pembebüs ismi ile sadece kadınların kullanabileceği otobüsler tahsis edeceğiz. 

BAYANLARA ÖZEL MEKÂNLAR: şehirler içinde ticari mekânların yoğun olduğu yerlerde büyük sıkıntı yaşayan bayanlarımız namaz, abdest ve çocuk emzirme ile çocuk alt değiştirme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri özel mekânların yapacağız. 

KREŞ: Ailelerin yükünü azaltarak çocukların okul öncesi eğitimlerine destek olabilmek için kreşler açacağız. Kur’an-ı Kerimi okumanın öğretileceği ve anadilde eğitimin verileceği bu kreşlerde çocukların kendi kültürlerini, örf ve adetlerini tanıyıp onlarla büyümesini ve bu doğrultuda sosyalleşmesini sağlayacağız.

EVLİLİK YARDIMI: Aile kurumunun korunması, fuhşun önlenmesi, harama götüren yolların kapanması için evliliği kolaylaştırmak ve teşvik etmek toplumsal bir sorumluluktur. Bu amaçla maddi imkânsızlıklardan dolayı evlenemeyen fakir gençleri tespit edip gençlerimizin yuva sahibi olmalarını sağlayacağız. 

YETİMLER: Yetimler topluma Allah’ın emanetidirler. Bunun için yetimlerle ilgilenerek onları eğitip yetiştirmek, Müslümanların ahlaki ve hukuki görevidir.  Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde olarak, hayırseverlerin de katkıları ile yetimleri evlendirmek, eğitimlerini sağlamak, iş güç sahibi yapmak için elimizden geleni yapacağız.

GIDA BANKASI: ‘’Komşumuz aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.’’ Diyen aziz bir peygamberin ümmetiyiz. Yardıma muhtaç insanımızın temel ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ihtiyaç sahipleri ile hayırseverleri buluşturacak gıda bankaları kuracağız. Mevcut olanları daha faal hale getireceğiz. 

ŞEFKAT PROJELERİ: Engelli ve Altmış beş yaş üstü hemşerilerimize ücretsiz ulaşım sağlayacağız. Alkol, uyuşturucu ve madde bağımlısı çocuk ve gençlerin rehabilitesi için sağlık kuruluşları ile beraber ıslah merkezleri projesini hayata geçireceğiz. Yalnız yaşayan kimsesiz yaşlıları tespit ederek onlara yardımcı olacağız. 

ENGELLİLER: Engellilerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş toplu taşıma araçları tahsis edeceğiz. Kaldırım ve yolları yolları engellilerin rahatça kullanabilecekleri şekilde düzenleyeceğiz. Bu kardeşlerimizin sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer almalarını sağlamak için akülü araç temin edeceğiz. 

SOSYAL ETKİNLİKLER: Dinimizi, dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü, değerlerimizi işleyen sosyal etkinlikler düzenleyeceğiz. Gençlerimizi ve halkımızı ahlaki ve kültürel yozlaştırma projelerinden kurtaracak, inancımızla, örfümüzle, ahlakımız ve değerlerimizle çatışmayan sinema, tiyatro ve benzeri kültür ve sanat projelerinin hayata geçirilmesini sağlayacağız. 

ALO ŞEHREMİN: ‘Belediye başkanını halkın hizmetkârı yapacağız’ anlayışımız gereği başkana ulaşabileceğiniz  Şehremin Birimi oluşturacağız. Belediye’nin istek veya eleştirileri hızla alıp iletişime geçmesi ve çözüm sunması için her türlü şikâyet, sorun ve görüşlerinizi 24 saat hizmet verecek Şehremin birimine iletebileceksiniz. 

E-BELEDİYECİLİK: Şehir sakinlerinin mobil cihazlardan belediyecilik işlemlerini hızlı ve kolayca yapabilecekleri bir uygulamayı hizmete koyacağız. Bu sayede öneri ve şikâyet mesajı gönderme, borç sorgulama, borç ödeme, gibi işlemleri yapabilmenin yanı sıra kültür sanat etkinlik takvimini takip edebilir, nikah randevu takvimi, nöbetçi eczane, sosyal tesisler, güncel haberler ve duyurular hakkında bilgi alabileceksiniz. 

ÇOK DİLLİ HİZMET ANLAYIŞI: Belediye hizmetlerinde vatandaşların taleplerinin karşılanabilmesi ve iletişim sorunu yaşamaması için çok dilli hizmet vereceğiz. Halkımızın dilliyle halkımıza hizmet edeceğiz.

VE DAHA BİRÇOK PROJE

Oyun Parkları, Park Bahçe Ve Yeşil Alan, Botanik Park-Hayvanat Bahçesi, Eğitim, Spor, Kütüphane, Meslek Edinme Kursları, Trafik, Mezarlıklar, Taziye Evleri, Konut, Kentsel Dönüşüm, Kongre Ve Fuar Merkezi, Işıklandırma ve daha birçok projemiz vardır. Manevi projelerimiz vardır, imarını da insandan başlayacağız.

BAŞARIYI ŞİDDETE GÖRENLER KAYBEDECEKLER

Geçtiğimiz günlerde Mardin’in Kızıltepe ilçesinde ve Van’da HÜDA PAR mitinginden dönen bayanlara yönelik bir saldırı oldu. Bu saldırıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizler, her siyasi partinin seçim çalışmalarını sakin bir ortamda yürütmesinden yanayız. Fakat BDP, Kürt halkı üzerinde baskı kurarak, kaos oluşturarak seçmeni manipüle etme gayreti içindedir. Biz bunu şiddetle kınıyoruz. Bizlere yönelik 200’ün üzerinde bir saldırı oldu, işte en son Van’da partimizin mitinginden dönen bayanlara yönelik bir saldırı oldu. Biz bunu şiddetle telin ediyoruz. Bu saldırı Kürt halkının geleneğinde olmayan saldırıdır, bu nedenle bu saldırıyı yapanların Kürtlerle, Kürt halkının haklarıyla hiçbir ilgisinin olmadığını düşünüyorum. Biz bunları Kürt olarak da kabul etmiyoruz. Başarıyı şiddete görenler kaybedecekler. Kürt halkı, 30 Mart’ta bunları mahkûm edecektir. Biz, siyasi partilere yönelik saldırıları asla ve asla tasvip etmiyoruz ve kınıyoruz.

MARDİN YÖRESİNİ EVİMİZ OLARAK GÖRECEĞİZ

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak tüm Mardinli hemşerilerime şunu söylemek istiyorum. HÜDA PAR olarak ve HÜDA PAR Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Kılınç olarak diyorum ki, tüm Mardin yöresini evimiz olarak göreceğiz. İnsanları ev halkından göreceğiz. Yaşlılarına anne-baba, kadınlarına kız kardeş, çocuklarına da kendi çocuğumuz gibi muamele edeceğiz. Biz şuna inanıyoruz, idareciler ilk önce kendi nefislerine idare/amir olsunlar. Nefsini hakkın yularıyla gemlemeyenler halkı hakkaniyet çizgisinde idare edemezler. İşte bizler bu şekilde Mardin’e hizmet götüreceğiz inşallah. 

MOLLA MAHMUT KILINÇ KİMDİR?

1970 yılında Kızıltepe de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kızıltepe’de, liseyi Mardin İmam Hatip Lisesinde okudu. Sosyoloji bölümü öğrencisi olan Kılınç, Kızıltepenin çeşitli camilerinde 7 yıl resmi imamlık yaptı.

1992 ve 1995 yılları arasında islami hizmetlerinden dolayı iki kez tutuklandı ve 1 yıl cezaevinde kaldı. 2001 yılında tekrar tutuklandı ve 2,5 yıl cezaevinde kaldı. 2009 yılında Gazze için yapılan bir etkinlikte bir konuşmasından dolayı 1 yıl ceza aldı.

Kapatılan Mustazaf Der’in Kızıltepe başkan yardımcılığını yaptı. İmam Hatip Lisesi Derneği’nde başkan yardımcılığı görevini sürdüren Kılınç, Hüda Par Kızıltepe ilçe teşkilatı kurucu üyesi ve başkan yardımcılığı yaptı.

İslam tarihi araştırmacısı olan Kılınç, Diyarbakır Çağrı Fm, Mardin Cemre Fm, Siirt Botan Fm, Van Serhad Fm’de radyo programcılığı ve Rehber Tv’de program yapmaktadır. Kelhaamed, İnzar, Doğruhaber ve Amedhaber gibi İslami dergi ve gazetelerde yazarlık yapan Kılınç, ayrıca Bangaheq, Kızıltepe Hür Haber ve Mardin Dost Haber adlı haber sitelerinde de yazarlık yapmaktadır.

1990 yılından bu yana Kürt dili edebiyat ve grameri üzerinde araştırma yapan Kılınç, orta düzeyde Arapça bilmektedir.

Emlak işleri ile uğraşan Kılınç, evli ve 4 çocuk babasıdır. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir