• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Diyarbakır Valiliği'nden Hevsel Bahçeleri açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Son zamanlarda gündemi sürekli meşgul eden Hevsel bahçeleriyle ilgili Diyarbakır valiliği yazılı bir açıklamada yaptı. Yapılan açıklamada Hevsel bahçeleriyle ilgili ağaç kesimlerinin Valiliğin çalışması olmadığı vurgulandı.

 

“Suriçi bölgesi riskli alan ilan edildi”

Son zamanlarda ulusal ve yerel gazetelere yansıyan ve Hevsel Bahçeleri’nin konut alanına dönüştürüleceği iddiasına yönelik haberlerle ilgili açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, “Öncelikle bu konuyla ilgili halkımızın göstermiş olduğu hassasiyete teşekkür ediyor ve çevresel duyarlılık hususunda azami hassasiyet gösterdiğimizin bilinmesini istirham ediyoruz. Bu konuyla ilgili gelişen süreci özetlemek gerekirse; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan gelen talep doğrultusunda Bakanlar Kurulunun 2012/3900 kararıyla Suriçi bölgesini 4 Kasım 2012 tarihinde riskli alan ilan etmiştir. Master plan ile başta surlar olmak üzere Suriçi’nde bulunan tarihi ve kültürel değere sahip Ulucami ve Hanlar Bölgesi, pek çok tarihi köşk, konak, kilise, cami, han, hamam, anıt gibi tarihi yapılar restore edilerek, bu yapıların kente ve turizme kazandırılması amaçlanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

 

“Hevsel Bahçeleri korunacaktır”

Riskli alan ilan edilen Suriçi bölgesini birleştirecek Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından büyük bir proje çalışmasına başlanıldığı kaydedilen açıklamada, “Hevsel Bahçeleri ve Kırklar Tepesi gibi ekolojik alanları koruma ve geleceğe taşıma projesi olan Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesinin, kente yönelik rekreasyon ve eğlenme gereksinimlerini karşılamak ve doğal alanlar ile tamamen uyumlu yeni bir rekreasyon yaşam alanı oluşturmak en önemli hedefidir. Bu proje aynı zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2012 yılında kurulan Alan Yönetimi Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülen ve Diyarbakır kenti için büyük önem taşıyan "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı" ismiyle hazırlanan ve UNESCO'ya sunulan çalışmalar ile bütünlük sağlayacak bir proje çalışmasıdır.” Şeklinde ifadeler yer aldı.

 

Dicle Vadisini içeren 10 bin 955 dönümlük alanda rezerv yapı alanı ilan edilen kısım hiçbir şekilde konut yapılaşmasına açılmayacağı belirtilen açıklama, “Dicle Vadisinin ve kentin besin kaynağı olan 8 bin yıllık geçmişe sahip Hevsel Bahçeleri master planda da olduğu şekliyle korunacaktır. Bakanlıkça yürütülen Dicle Vadisi Master Plan çalışmasında, ilk aşamada Dicle Vadisi’nin master planı hazırlanacak ve kentsel tasarım ve peyzaj projeleriyle uygulama çalışmaları başlatılacak. ”Dicle Vadisi” yeşil alanlar, bisiklet yolları, göletler, meydanlar, sosyal donatılar, açık spor ve rekreasyon alanları ile kentin en önemli rekreasyon alanı olacaktır. Dolayısıyla Dicle Vadisi projesinde Hevsel bahçelerinde herhangi bir yapılaşma kesinlikle olmayacaktır.” şeklinde devam etti.

 

Öte yandan yapılan açıklamada bölgede gerçekleştirildiği söylenen ağaç kesimlerinin Valilik çalışması olmadı vurgulandı.(Zeki Aras-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir