• DOLAR 32.563
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2446.624
  • ...
Konya`da STK`lar 28 Şubat mağdurları için basın açıklaması yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA- Konya sivil toplum kuruluşları, 28 Şubat Darbesi’nin 17. Yıldönümünde, mağdur edilenler ve 16 yıldır cezaevinde bulunan Salih Mirzabeyoğlu için basın açıklaması yaparak hukuksuzluklara dikkat çekti. 

Kayalıpark alanında yapılan basın açıklamasına birçok sivil toplum kuruluşu katıldı. 

Basın açıklamasının ilk konuşmacısı Fikre Özgürlük Platformu Sözcüsü Hakkı Aka, “Bin yıl sürecek diyerek Müslüman Anadolu halkının üzerine tanklarla yürüyen, sokaklarda cadı avlar gibi, Müslüman avına çıkılan, Müslüman Anadolu halkının bin yıllık değerlerine saldıran, Batıcı-Siyonist ajanlarının yaptığı darbenin 17. yılındayız. Bin yıl sürer mi bilmiyoruz ama 17 yıldır Müslümanlara kesintisiz sürdüğü malûm.” Dedi. 

Bugün hâlâ 28 Şubat zihniyetinin ürünü olan davalardan Müslümanların cezaevlerine atıldığını belirten Aka,”Aynı 28 Şubat`ta olduğu gibi hiçbir hukukî delil olmadan Müslümanlar içerde tutulmaktadır. O dönemde dik duran, darbeye ve darbecilere boyun eğmeyen kim varsa bugün hâlâ cezalandırılmaktadır. “ ifadelerini kulandı. 

Salih Mirzabeyoğlu’nun 16 yıldır cezaevinde, son on yıldır da tek kişilik bir hücrede, ölüm odasında, tecritte olduğunu hatırlatan Aka,” Mirzabeyoğlu 28 Şubat darbecilerinin emir ve talimatlarıyla idam cezasına çarptırıldı, dosyasında ne bir eylem ne de bir eylem talimatı var. Bilinen tek suçu; Mütefekkir kimliği ve yazdığı eserler. Her biri başlı başına çığır açabilecek, devrim sayılabilecek yenilikler getiren eserler. Daha önce suikast girişimleri, gözaltında kaybetme teşebbüsleri, işkenceler ve 2000 yılında Metris de uğradığı saldırılar da Onu öldüremeyenler. En son 2002’de darbecilerin talimatıyla O`na idam kararı verdirdiler.” Dedi. 

Sağlam İradenin devletin içine çöreklenen çeteleri tasfiye edecek irade olduğunu söyleyen Aka,”. Hırsızlarla, yalancılarla, paralel devletle mücadele edildiğinin söylendiği ve bizzat Başbakan`ın istiklâl mücadelesinden bahsettiği bir dönemde, bütün bu beyanları esas kabul ediyor, beyan sahiplerini ciddiyete ve somut adım atmaya davet ediyoruz.” Çağrısında bulundu. 

Basın açıklamasında konuşan Konya STK İcra Kurulu Başkanı Latif Selvi ise, “ 28 Şubatın o karanlık ortamlarında darbeci çetelere bağlılıklarını dile getirmek için cübbelerini giyerek brifingler alanların fikri özgürlüğü insan haklarını bu ülkenin geleceğini hiçe sayarak kolları sıvayıp hukuku değil, kanunları esas almak üzere millete yapmış oldukları zulmün özetini buradan bir kez daha ifade etmek için bir araya geldik.”diye açıklamada bulundu. 

İnsan hakları özgürlüklerini savunanlara buradan haykırdıklarını vurgulayan Selvi,” Hani siz fikri özgürlüklerden bahsederdiniz, hani herkesin fikri değerlidir düşüncesini açıkça ortaya koyması gerekir derdiniz. Salih Mirzabeyoğlu neyi ifade etti? Fikirleri söylemekten başka ne yaptı? Yoksa kokuşmuş sistemin kirli yapılarını 15 yıl önce ifade ettiği için mi mahkûm edildi? Bugün konuşulanların o gün olup bitenleri ifade edenlerin söylediklerini o gün söyledikleri için mi mahkûm edildi? “diye sordu 

”Burada toplanmamızın sebeplerinden biri de sırf düşüncesini ve fikrini ifade ettiği için zindanlara atılmış bir kardeşimizi yâd ediyoruz.”diyerek konuşmasına başlayan Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Başkanı Yavuz Aydın’da yaptığı konuşmada , “Fikir ne zaman suç olmuş? İnanç ne zaman suç olmuş? Düşündüğünü ifade etmek ne zaman suç olmuş? İnandığı gibi yaşamak ne zaman suç olmuş? Bunların hepsini çok iyi şekilde tetkik etmemiz lazım. 64 parçaya bölünen İslam âleminin bugün çekmiş olduklarını görüyoruz. ,Filistin de bugün Mescid-i Aksa’nın kapısının önünde İsrail askerleri sen Cuma’ya gidebilirsin sen gidemezsin diye ayırıyor. Biz ne zaman birliğimizi kaybettik bu şeyler başımıza geldi. Yeniden birliğimizi kurmadan, yeniden İslam Birliğini kurmadan bu yapılanlar ortadan kalkmaz.”ifadelerini kaydetti. 

(İsmail YILMAZ-İlyas Yavuz-İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir