İşaret dili ile din eğitimi
Mardin Müftülüğü, işitme engelli vatandaşlar için işaret dili ile din eğitimi vermeye başladı. Bu arada Ayhan Yücesoy Kız Kur`an Kursu`nda başlayan işaret dili ile din eğitimi kursuna kayıtlar devam ediyor.
MARDİN – Mardin Müftülüğü işitme engelli vatandaşlar için işaret dili ile din eğitimi vermeye başladı.
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, bu çalışmayla şimdiye kadar ihmal edilen işitme engellilere din eğitimini gönül huzuru içerisinde vereceklerini söyledi.
Müftü Coşkun: “Doğuştan veya sonradan, herhangi bir hastalık veya kaza sonucu, bedensel, zihinsel, ruhsal, sosyal, duyusal ve duygusal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle normal yaşamın gereklerini yerine getirememe durumunda olup, korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyacı olan kişi diye tanımlanan engelli sayısı ülkemizde 8 milyonu aşmış durumdadır. Bunlardan 300 bine yakını işitme engellilerden 300 bin kadarı da dil ve konuşma engellilerinden oluşmaktadır. Bu kadar yüksek bir sayıya sahip olan işitme engellilere yönelik bazı alanlarda birtakım çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, din eğitimi alanı ihmal edilmiştir. Bu çalışmayla şimdiye kadar ihmal ettiğimiz işitme engelli vatandaşlarımıza din eğitimini gönül huzuru içerisinde vermiş olacağız." dedi.
İslam dünyasında ilk
Coşkun, İslam coğrafyasında daha önce Türkiye İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü oluşturulmadığını belirterek, "Sadece Hristiyan camiasında Hristiyan dini kavramları var. Başkanlığımız çeşitli araştırmalar yaptı. Peygamber işaretini incelediğimizde herkesin yaptığı işaret Hazreti İsa`yı işaret ediyor. İslam dünyasında bu kavramlar yok. Diyanet işleri başkanlığı İslam dünyasına cevap verebilecek şekilde sözlük oluşturdu ama bu bir İslam dini işaret kavramlar sözlüğüdür. İslam`a ait dini kavramlar sözlüğünün en kapsamlı ve altyapısı sağlam çalışmasını Türkiye yapmış oldu." diye konuştu.
Yapılan bu çalışmanın, işaret diliyle hazırlanan Türkiye’nin ilk, Dünyanın en kapsamlı dini kavramlı sözlüklerinden birisi olma özelliğini taşıdığını dile getiren Müftü Coşkun: “Bu sayede işitme engelli bireylerin dini algılarında farkındalık oluşacak ve dini pratikleri yerine getirme sırasında kendilerine yardımcı olacaktır. Sadece işitme ve konuşma engelliler değil, onların yakınları ve eğitimleri ile ilgilenen kimseler de bu sözlükte yararlanacaklardır.” ifadelerini kullandı.
Coşkun son olarak “Evinde, ailesinde, çevresinde böyle bir engeli olan vatandaşlarımızın din eğitimlerinden mahrum bırakmamak, dini duygularına katkı sunmak için onları açtığımız bu kursa davet ediyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)