• DOLAR 32.26
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2465.342
  • ...
MEB yasası sıkıntı mı getirecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile ilgili açıklamada bulunan Aktif Eğitimciler Sendikası Diyarbakır Temsilciliği Başkanı Muhsin Yalçınsoy, tasarının oldu bittiye getirildiğini söyledi.

 

Özel bir restoranda basın mensuplarına açıklamada bulunan Yalçınsoy, KPSS’yi kazanarak atanan öğretmen adaylarının, kriterleri net olarak çizilememiş performans değerlendirmesine tabi tutulacak olmalarının, ardından, öğrencilere dahi artık uygulanmayan sözlü sınava alınacak olmalarının, birçok sorununu beraberinde getireceğini söyledi.

 

Adaylığının birinci yılında başarısız olan öğretmenlerin ikinci yıl bir başka ilde görevlendirilmesi uygulamasının bir cezaya dönüşeceğini söyleyen Yalçınsoy, “ Göreve yeni başlayan öğretmenlere uygulanan adaylık eğitimlerinin niteliği arttırılmalı, ancak kadroya geçişte yapılması öngörülen sözlü sınav uygulaması iptal edilmelidir.Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarını mahkeme kararıyla elde edenlerin, üst mahkeme kararının aleyhlerine kesinleşmesi halinde, unvanlarının iptal edildiği tarihten önce yapılan ödemelerin geri alınmaması yönündeki düzenlemenin kanunla desteklenmesi yerinde olup, sendikamızın konu hakkında kamuoyuyla paylaştığı görüşler, bakanlığa yazdığı yazı ve taleplerle örtüşmektedir.” dedi.

 

Dershanelerde çalışan öğretmenlere de değinen Yalçınsoy, “Özel dershanelerde çalışan personelden sadece öğretmenlerin MEB bünyesinde istihdam edilecek olması ve diğer personel hakkında herhangi bir öngörünün bulunmaması, öğretmen dışı personelin durumunu belirsiz kılmaktadır. Bakanlık bünyesinde istihdam edilecek öğretmenlerin belirlenmesinde, 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle altı yıl dershanelerde çalışmış olmak koşulunun bulunması, özel dershanelerde söz konusu süreden az çalışmış olanların mağduriyetine sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Yalçınsoy açıklamasının devamında, “Öğretmen İstihdam Projeksiyonları Stratejileri Projesi ile 2023 yılına kadar olan süreçte öğretmen arz ve talebini izlenebilir duruma getirdiğini iddia eden Milli Eğitim Bakanlığının, halen atama bekleyen yaklaşık 300 bin öğretmen adayı varken, dershanelerde çalışan on binlerce öğretmenin atamasının yapılacağını söylemesi gerçekçi görülmemektedir. Ayrıca, MEB’in yaptığı sözlü sınavlardaki keyfi uygulamaların tartışıldığı bir dönemde MEB bünyesinde istihdam edilecek dershane öğretmenlerinin sözlü sınava tabi tutulacak olmaları, keyfi uygulamaların artarak devam edeceği, dershanelerin zorla dönüştürülmelerine karşı çıkan kurumlarda çalışan öğretmenlerin MEB tarafından cezalandırılabilecekleri endişesini arttırmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Yalçınsoy son olarak, “İl Eğitim Denetmenleri ile Bakanlık Denetçilerinin Eğitim Denetmeni unvanında birleştirilmesi ve tamamının Rehberlik ve Denetim Başkanlığına bağlanması olumlu bir düzenleme olmakla beraber aynı işi yapacak aynı unvana sahip kişilerin farklı özlük haklarına sahip olması hükümetin “eşit işe eşit ücret” politikası ve hakkaniyet ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Hatta yapılan değişiklikler, denetim sistemini makul koşullarda bilimsel öngörülere uygun olarak düzenlemekten uzak olup, denetim mekanizmasında kişiye özel yapılmış bir düzenleme olarak tarihe geçecektir.” dedi. (M. Sait Adiyaman/Zeki Aygur - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir