Sağlıklı Orucun Sırrı Suda
Vücutta sıvı dengesinden sorumlu böbrek, uzun süreli susuzlukta zehir salgılıyor. Böbrek hastalarının oruç tutmadan önce vücudun elektrolit seviyesini dengeleyen bir diyet uygulaması gerekiyor.
Yeterli sıvı alımının sonunda böbrek idrar ve ter yoluyla vücuttaki su dengesini sağlar. Türkiye’de yaklaşık 7.5 milyon kişinin böbrek hastası olduğu ve bunun 2.5 milyonu kritik düzeyde olduğu belirtilmiştir. Sağlıklı bir insanın böbreğinin uzun süre susuzluğa karşı vücudu dengeler bu nedenle sağlıklı bir bireyin 16 saat oruç tutması bir sorun oluşturmaz.
Tuz ve potasyum alımına dikkat
Ramazanda uzun süre besin ve sudan mahrumluk sıvı ve elektolit kaybını artıracaktır. Normal bir bireyin gün içerisinde tüketmesi gereken sıvı miktarı 2-2.5 litredir. Böbrek hastalarının alacağı sıvı miktarı günlük ise çıkarılan idrar oranına bağlıdır. Uzun süreli açlık ve susuzluk böbrek hastalarında zaten birikmiş olan üre ve benzeri atıkların daha fazla birikmesine neden oluyor. Bu nedenle böbrek hastalarının oruç tutukları dönemlerde uyması gereken diyet kısıtlamalarına bu dönemde daha dikkat etmeleri gerekir. Böbrek hastaları için en tehlikeli uygulamalardan birisi, sadece akşam saatlerinde beslenip sahura kalkılmadan oruca başlanmasıdır.
Hastaların iftardan sahura kadar olan süre içerisinde sık aralıklarla ve eksikliklerini karşılayacak şekilde sıvı ve besin almaları gerekiyor. Bunu yaparken tüketilen sıvı ve besin miktar ve çeşit olarak kaydedilmesi, sahurda aç karnına tartılarak vücut not edilmesi büyük önem taşıyor. Böbrek hastalarının fosfor, tuz ve potasyum tüketimine özen göstermelidir. Fazla tuz tüketen böbrek hastalarında, su içimi artar.
Fazla su içimi sonucu kalp duvarlarında gerilmeler olur, ilerleyen zamanlarda kalp yetmezliği riskiyle karşı karşıya gelinebilir. Bu nedenle iftarda ve sahurda tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Sağlıklı bireylerde ihtiyaç fazlası fosfor böbrek yoluyla atılır. Böbrek hastalarında fazla fosfor alımı böbreği yorabilir ve kan dokularında ve yumuşak dokularda birikerek kireçlenmeye sebebiyet verebilir. Süt ve süt ürünleri, yumurtanın sarısı, bulgur ölçülü miktarlarda tüketilmelidir. Böbrek yetersiz çalıştığında potasyum fazlası kanda birikerek kalpte ritim bozukluğuna neden olabilir.
Habervaktim