• DOLAR 32.478
  • EURO 34.942
  • ALTIN 2428.724
  • ...
Oruç Vücudu Temizliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Uzmanlar, Ramazan ayında insan metabolizmasının normalden çok farklı çalıştığını söyledi.

 

Metabolizma atıklarının dışkı ve idrar yoluyla, ter ve ağızdan çıkan buhar aracılığıyla dışarı atıldığını hatırlatan uzmanlar, karaciğer, böbrek, deri veya akciğerlerin tembelliği sebebiyle bu atıkların dışarı atılamaması durumunda vücudun bu atıkları depolayacağını söyledi.

 

Bu atık maddelerin besin, nefes ve su ile aldığımız maddelerle vücutta kirlilik oluşturduğunu vurgulayan uzmanlar, "Metabolizma oruç tutulmayan dönemde vücuda alınan yeni besinleri işlemekle meşgul oluyor ve bu işlem uzun sürdüğü için vücutta kalan atık maddeleri temizlemeye fırsat kalmıyor. Ancak sürekli yemek yemeye ara verildiği zaman vücuttaki atık maddelerin temizlenmesi mümkün olabiliyor. Vücudun toksinlerden arınma ve atıkları dışarı atma işlemine önem verilmemesi durumunda insan bedeni yıpranabiliyor. Bu açıdan oruç vücudun temizlenmesi için büyük bir fırsat" olduğunu belirtti.

 

Ramazan ayında 14-16 saatlik açlık metabolizması olumsuz sonuçlar meydana getiriyor gibi görünse de, vücut bu sürede depolarını harcamaya başlıyor. Yağ yakılması mide ve karaciğer depolarında başlıyor ve bu fazla olan yağın yakılması vücutta bir temizlik süreci başlatıyor. Bu temizlik sonunda sürekli sindirim yapan yani bağırsak gibi organlar kendilerini dinlenmeye çekiyor. Bu dinlenme zaman zaman kabızlık tarzı şikayetlere sebep olabiliyor. Temizlik için bu tarz kısa süreli şikayetler göz ardı edilebilir veya iftardan sonra hafif bir beslenme tarzıyla bu şikayetler azaltılabilir.
"Oruç 3. Hafta da Daha Rahat Tutulur"

 

İnsan vücudunu oruca 2. hafta tamamlandıktan sonra alıştığını, oruç tutan kişilerin bu süreci tamamlanıncaya kadar yaşadıkları dönemi hazırlanarak daha rahat atlatabileceğine değinen Uzmanlar, "Oruca başlamadan önceki birkaç gün hafif yiyecekler yemek, hayvansal proteinlerden uzak durmak, bol su içmek gerekiyor. Bunu yapmadan oruca başlayanların ilk 2 haftayı sıkıntılı geçirebilirler ancak 3. haftadan itibaren rahat bir döneme girerler. Oruca başlamadan önce oruç tutanlara detoks yapmalarını yani daha az ve bol posalı besin tüketerek vücudu toksinlerden arındırmayı öneriyoruz. Hücreler biriken atıkları temizleyebilmek adına zaman bulacağı için vücudun bu 2 haftada oruca ayak uydurma sürecini tamamlıyor. Sonuç itibariyle hem hücrelerden hem de yağ hücrelerinden metabolizma atıklarının fazla yükü alınmış ve hücrelerin yükü hafiflemiş olacaktır" diye konuştu.

Ali Yıldırım - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir