• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
Tatvan da şehitleri anma gecesi düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Tatvan da faaliyet yürüten UMUT-DER Tatvan Şubesi, İslam şehitlerini anma ve anlama programını düzenledi. Dernek binasında yoğun bir katılımla düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda, 1994 tarihinde Şubat ayında Tatvan İbadullah Caminde imamlık yapan ve Ramazan ayında teravih namazından sonra karanlık odaklar tarafında katledilen Molla Gıyasettin Barlak’ın hayatı anlatıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan araştırmacı yazar Özkan Yaman, İslam tarihinde şehitlerin hayatlarından kesitler anlattı. Yaman, mektebinde şahadet olan bir milletin hayatında esaret olmayacağını ifade etti.

“Habil gibi kurbanını en güzel seçmesi gerekiyor”

Mümin bir kulun şahadetten önce malından, vaktinden ve rahatından fedakârlık yapması gerektiğini belirten Yaman, sözlerine devamla,  “Allah’ın yeryüzünü, içindeki canlı ve cansız olan her şeyi kendisine kurban verdiği insanoğlu, cennet karşılığında Allah’a canını kurban verebilmesi için Habil gibi kurbanını en güzel seçmesi gerekiyor. Malından, vaktinden, rahatlığından fedakârlık edemeyenler yarın Allah’a canını kurban vermekten, şehitli arzulamaktan uzak kalırlar. Şehitliği ve şahadeti canı gönülden istenilmelidir” dedi.

“Bir dertleri olmadığı için bu huzursuzluğu yaşıyorlar”

Şehitlerin mücadeleleriyle geride kalanlara mesaj verdiklerini söyleyen Yaman, “Şehitler davanız olsun. Sevdanız olsun. Derdiniz olsun. Peygamberin sevdalısı olmamızı, Kur’an sevdalısı olmamızı sağlasın. Bugün depresyonda olanlar, streste olanların sebebi böyle bir aşkları olmadığındandır. Bugün bizler burada bir araya toplanarak beraberce aldığımız bu hazzı bazıları Mercedes araca binerek, uzaya çıkarak, havada uçarak arıyorlar.  Bir dertleri olmadığı için bu huzursuzluğu yaşıyorlar” ifadesini kullandı.

“Allah eğer bir yerde bir şehit canını alıyorsa oraya o şehide denk en az 300 tane şehit adayını bırakıyor” diyen Yaman, Allah’ın bu sünnetinin Kürdistan coğrafyasında da böyle tecelli ettiğine işaret etti.

Yaman, “Bu gün Tatvan da biz bunu yapıyorsak şehit Molla Giyasettin’nin kanının bereketidir. Diyarbakır da İslam’ı bugünlere getiren Muhammed Ata’lardır, Abdusselam’lardır,  Hüseyinlerdir. Eğer bunlar olmasıydı, bugün Diyarbakır komünizmin merkezi haline gelecekti. Batman komünizmin Moskova’sı olacaktı. Gelip oraya komünizmin anıtını dikeceklerdi.” İfadelerini kullandı.

Program daha sonra slâyt gösterimiyle İslam şehitlerinin tanıtıldığı programda 12 yaşındaki Ahmet Çeltik’in okuduğu ‘Ben Adam Oldum Baba’ adlı şiir programa katılanlara duygulu anlar yaşattı.

Program, Özlem ajans sanatçılarından Bilal Güllerin seslendirdiği ilahilerle sonrası yapılan dua ile sona erdi.

(Şükrü Tontaş / Menderes Beyülsen -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir