• DOLAR 32.444
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2445.013
  • ...
D-8 ülkeleri toplantısı Tahran’da başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

D-8 ülkeleri arasında ekonomik, siyasi ve sosyal işbirliklerini geliştirmeyi hedefleyen vize anlaşmasının uygulanmasının ardından genel değerlendirme toplantıları İran’ın başkenti Tahran’da başladı.


Açılış konuşmalarını D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musevi’nin yaptığı toplantıya, üye ülke temsilcilerinin yanı sıra İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hasan Kaşkavi de katıldı. Anlaşmanın geldiği nokta, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıdaki konuşmasında D-8’in kurulduğu 1997’den bu yana toplam ticari hacmi ve üye ülkeler arasındaki hacmin sürekli artış gösterdiğine dikkati çeken Musavi, rakamlara bakıldığında D-8’in toplam ticaret hacminin 15 yılda 4 kat büyüdüğüne işaret etti.


D-8 üye ülkeleri arasındaki toplam ticaret hacminin 2018 sonuna kadar yüzde 15-20 oranında büyütmeyi hedeflediklerini belirten Musavi konuşmasında şunları kaydetti:


“Bu da 2012 yılında 148 milyar dolar civarında olan üye ülkeler içi ticaret hacmini 2018’de 500 milyar dolara çıkarmamız anlamına geliyor. Bunu hayata geçirmek için de vize anlaşmasını uygulamak çok önemli. Buna ilave olarak, uygulanmakta olan D-8 Tercihli Ticaret ve Gümrük Anlaşmaları, bu Vize Anlaşması’nın uygulanmasını kaçınılmaz kılıyor. Önceden yapılmış olup şu an yürürlükteki tüm D-8 anlaşmalarının uygulamaları, D-8 üyeleri arasındaki ticaret hacmi hedefini ulaşılmasına yardımcı olacaktır.


D-8 ülkelerindeki işadamlarının bize en çok ilettiği sorun vize konusu. Vizeler ticaretimizin önünde yer alan en büyük engel. D-8 Vize anlaşması ile birlikte girişimcilere, işadamlarına vize işlemlerinde büyük kolaylık sağlandı. Ticaretimizin artmasının önündeki önemli engeli kaldırdık. Bundan sonra çabanız bu anlaşmasının düzenli ve sorunsuz bir şekilde uygulanmasına yönelik çalışmalar yapmak olacaktır. Bu anlaşmasının başarıyla uygulanmasının ardından D-8’in bir sonraki hedefi sadece işadamlarına değil herkesi kapsayan bir vize anlaşmasını yürürlüğe koymaktır.”


"GEREKLİ ZEMİNİ OLUŞTURMALIYIZ"
İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hasan Kaşkavi, “Vize, gümrük ve tercihli ticaret anlaşmaları D-8 için dönüm noktalarıdır. Bu anlaşmaların uygulanmasının önündeki engelleri kaldırarak işbirliğini geliştirmeli, ülkelerimizin potansiyelini en iyi şekilde kullanmak için gerekli zemini oluşturmalıyız” dedi.


Vize anlaşmasının D-8 ülkeleri özel sektörler arasındaki işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi için büyük imkanlar sunduğuna dikkati çeken Kaşkavi, bu anlaşma ile karşılıklı ziyaretler teşvik edilerek iş adamlarının daha fazla bir araya gelmesine olanak tanındığını belirtti.


D-8 üye ülkeleri arasındaki vize uygulamasının kaldırılmasını ön gören anlaşma 2001`de imzalanmış ancak 2010 yılında yürürlüğe girmişti. Üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine imkan tanıyan vize anlaşması şimdilik sadece işadamlarına yönelik bir uygulama olarak sürdürülmeye devam ediliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir