• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Avrupa ABD`den Ayrı Bir İnternet Ağı Kuruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnternet trafiğinin ABD gizli servisi NSA tarafından izlendiğinin ortaya çıkması dünya çapında bazı önlemlerin alınmasına neden oldu. Bu önlemlerden biri de Avrupa kıtasında alınıyor. Almanya ve Fransa, Avrupa`daki internet trafiğini ABD`nin gözetiminden uzak tutmat için işbirliği yapmaya başlıyor.

Reuters`in haberine göre bu hafta bir araya gelecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Avrupa`daki internet trafiğini NSA`in gözetiminden uzak tutmak için görüşecek. Çalışmanın nasıl yapılacağı ve internet trafiğinin ABD`nin gözünden nasıl uzak tutulacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.

İki ülkenin çabalarının ardında geçen günlerde patlak veren NSA`in Angela Merkel`ın telefon görüşmelerini dinlemesiyle ortaya çıkan skandal olduğu düşünülüyor. Skandal sonrası açıklama yapan Merkel olayı `güvenin çok ciddi bir ihlali` olarak tanımlamıştı.

Fransa`nın hükümet yetkilileri konuyla ilgili olarak Almanya ile beraber çalıştıklarını açıkladı. Ancak henüz atılmış bir adım bulunmuyor.

Kolay değil
İnterneti kuran ülke olan ABD, teorik olarak internet trafiğinin büyük bir kısmını kontrol edebilir. Çeşitli şifreleme ya da adres gizleme teknolojileriyle bu kontrolden kısmen de olsa kaçmak mümkün ancak bunu sürekli yapmak o kadar kolay değil.

Bu girişim Avrupa`nın ABD`nin teknolojik hakimiyetinden kurtulmak için planladığı ilk proje değil. Daha önce ABD`nin konum belirleme alanında hakimiyetini kırmak için Avrupa Birliği Galileo adı verilen bir uydu sistemi kurma girişiminde bulunmuştu. Proje beklendiği kadar hızlı ilerlemese de 2019 yılında Avrupa Birliği`nin kendi konum belirleme sistemi Galieo`nun kullanıma sunulması bekleniyor.

ajanslar

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir