Yargıtay`dan baz istasyonu kararı
Baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasıyla ilgili açılan davada Yargıtay, istasyonların şehir dışına taşımanın insan sağlığı için risk teşkil edeceğine karar verdi.
Erzurum 2. Asliye Hukuk Mahkemesi`nde görülen davada bir vatandaşın GSM operatörlerinin baz istasyonu vericilerinin şehir dışına taşınması konusunda yaptığı başvuru değerlendirildi. Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle baz istasyonlarının şehir dışına taşınması yönündeki başvuruyu inceleyen mahkeme, şehir dışına taşımanın sağlık açısından daha büyük risk teşkil edeceğine karar verdi.
BAL PETEĞİ YAPISI BOZULAMAZ
Yargıtay kararında, baz istasyonlarının konuşma trafiğinin az olduğu kırsal alanlarda 35 km, şehir içinde ise 1-2 km`lik mesafe içinde hizmet veren elektromanyetik dalga alma ve gönderme işlemi yapan cihazlar olduğu bilgisine yer verilirken, "Bina içleri ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde kurulan çıkış güçleri oldukça düşük olan çeşitlerden oluşur" denildi. Cep telefonlarının sağlıklı çalışabilmesi için baz istasyonlarına yakınlığına vurgu yapılan kararda baz istasyonlarının bal peteği sistemi ile çalıştığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
"Cep telefonlarının sağlıklı çalışabilmesi için baz istasyonlarının bal peteği benzeri şeklinde bir yapıda ve her bir peteğin içinde de en az bir baz istasyonunun kurulu bulunması gereklidir. Her baz istasyonu belirli sayıda abone konuşturabilir. Bu nedenle insanların yoğun yaşadığı yerlerde konuşma trafiğinin bir kesintiye uğramaksızın karşılanabilmesi için daha çok sayıda baz istasyonunun kurulması gerekmektedir."
ŞEHİR DIŞINA TAŞIMAK MARUZİYETİ ARTTIRIR
Baz istasyonlarının son dönemde tartışılan "konuşmaların yoğun olduğu şehir merkezlerinde şehir dışına çıkarılması" yönündeki önerileri değerlendiren Yargıtay, şehir dışına taşıma halinde hücresel yapının bozulacağına dikkat çekti.
Yargıtay`ın kararında, "Baz istasyonunun şehir dışına çıkartılması halinde, hücresel yapı oluşturulamaması nedeni ile, sinyallerin abonenin cep telefonuna ulaşabilmesi için çok yüksek elektromanyetik dalgalar oluşturması gerekecektir. Aynı zamanda kullanıcı cep telefonu da baz istasyonuna sinyali yeteri seviyede ulaştırabilmek için daha fazla güç kullanacağından daha fazla insanın daha fazla elektromanyetik alana maruz kalması kaçınılmaz olacaktır" denildi.
"KARAR BİLİMSEL VE OBJEKTİF"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise karara ilişkin değerlendirmesinde Yargıtay`ın "bilimsel veriler ışığında son derece objektif kriterlere göre" bir karar verdiğini ifade etti. Acarer, "Yargıtay`ın aldığı bu karar Anayasal hak olan haberleşmenin sürekliliği için örnek teşkil edecektir. Baz istasyonları Kurumumuzca denetleniyor ve izinleri tarafımızca veriliyor. Türkiye`de limit değerler, dünya uygulamalarının dört kat altında. Dünyada bu işi ciddiye alan birkaç ülkeden biriyiz" dedi.