• DOLAR 32.548
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2429.59
  • ...
Kur`an Eğitimi Önündeki Engeller Kaldırılsın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR

Konak Kemeraltı girişinde bugün saat 12.00`de yapılan basın açıklamasına Özgür der İzmir şubesi de destek verdi. 28 Şubat sürecinde Kur`an eğitiminin önüne konulan engellerin kaldırılması istendi.

Basın açıklamasını okuyan Mazlumder İzmir Şube Başkanı Julide Tunakan Kur`an öğretilmesinin önündeki engeller dolayısıyla pek çok kişinin yargılandığını, belirterek şunlara değindi: " On yılı aşkın süredir yürürlükteki mevzuattan tasfiye edilmemiş olan hükümler sebebi ile pek çok kişi yargılanmış, hapis ve para cezası verilmiştir. Anayasa ve imzalamış olduğumuz pek çok uluslararası belgeye göre devlet hiç kimseyi eğitim hakkından yoksun bırakamaz. Devletin verilecek eğitimde anne ve babanın kendi dini inançlarına göre eğitim verilmesini isteme hakkına saygı gösterme ve bu anlamda gerekli kolaylıkları sağlama görevi vardır. Buna aykırı olarak yapılan düzenlemeler ve din eğitimi alanında getirilen yasaklar eğitim hakkının, din ve vicdan hürriyetinin ihlali anlamına gelmektedir. " dedi.

Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.

İlyas Yıldız-İLKHA

DİYARBAKIR

Kur`an eğitiminin önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasını talep edildiği basın açıklaması saat 11.00 de Diyarbakır Ofis AZC plazanın önünde yapıldı. Basın açıklamasını Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay okudu.

28 Şubat siyasi iradesinin, Kur`an eğitiminin potansiyel suçlu imal ettiği algısını inşa ettiğini söyleyen Ay "1997 yılından sonra Kur`an eğitimi veren ve eğitim alanlara ilişkin çeşitli yasaklar getirilmiştir. Statükolarının devamı için kanun argümanlarını kullanarak hukuksuzluğu yaygınlaştıran statükocular, bu yasakları kanunlaştırmışlardır. Kur`an eğitimini uzun vadede engellemek adına yaz Kur`an kursları için 12 yaş sınırı getirilmiş, kesintisiz zorunlu eğitimde sürekli Kur`an kursları için 15 yaş sınırı dayatılmış, Kur`an eğitimini bu düzenlemelere aykırı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı haricinde sürdüren kişi ve kurumlara ise cezai müeyyideler belirlenmiştir." dedi.

Ay açıklamasında Mazlum Der`in 2009 yılında "İmza At Yaş Sınırını Kaldır" adıyla bir imza kampanyası başlattığını ve topladığı 70.000 imza ile mevcut milli iradenin 28 Şubat ve onu sürdüren siyasi iradenin baskı ve tahakkümünü kabul etmediğini belirtti.

Mazlum der`in Kur`an eğitimine yönelik sınırlamaların kaldırılmasını istediğini ve toplumun bu yöndeki kararlığına tercüman olduğunu ifade eden Ay şu taleplerde bulundu:

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Ek 3`üncü maddesinin 1`inci fıkrası başta olmak üzere 9. Maddesini ve EK 1.Protokol 2. Maddesi ile BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslar arası sözleşmelere uyumu sağlanarak yeniden düzenlenmesini ve yaz Kur`an kursları için belirlenen 12 yaş sınırını kaldırılmalı,

Kur`an kursu ve din eğitiminin mümkün olan en geniş bağlamda kişi hak ve özgürlükleri içinde mütalaa edilmesiyle bu konuda yürürlükteki mevzuatın gözden geçirilerek kişilerin evlerinde yapacakları eğitim ve öğretim faaliyetlerinin suç kapsamından çıkarılmalı,

Kur`an kursu açma şartlarını gerçekleştirebilen özel kişi ve kurumlara Kur`an kursu açma imkânı tanınması yönünde yapılacak yasal düzenlemelerin başta din ve inanç özgürlüğü olmak üzere eğitim hakkı gibi hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması suretiyle hakların daha etkin kullanılmasının sağlanmalı

 

"İlk dersimiz Kur`an", "Kur`an Eğitiminde 28 Şubat Gölgesi Devam Ediyor", Haydi Çocuklar Kur`ana" pankartlarının açıldığı basın açıklamasından sonra çevrede bulunan çocuklara Kur`an elifbası dağıtıldı.

Osman İçli -İLKHA

KONYA 

28. Şubat sürecinde Kur`an Eğitimi`nin suç olarak görüldüğünü hatırlatan Argun, "Çocuklarımızı Kur`andan uzaklaştırmanın yolu olarak, Kuran eğitimine 12 ve 15 yaş sınırını getirmişlerdir. Ayrıca Kuran ve mealini öğrenmek isteyenlere yardımcı olan ve yasada belirtilen yaş sınırını dikkate almaması gerektiğine inanan kişi ve kuruluşlara ise cezai müeyyideler belirlenmiştir``diye konuştu.

Argun, devletin taraf olduğu uluslar arası sözleşmeler ve TC Anayasasında kimsenin eğitim hakkından yoksun bırakılamayacağını söyledi.

Argun, son olarak MAZLUMDER olarak şu düzenlemeleri talep etti;
1) 633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun EK 3`üncü maddesinin 1`inci fıkrası ile getirilen Kuranı Kerim ve meali eğitimi için belirlenen yaş sınırları kaldırılmalıdır.
2) Kuran Kursu ve din eğitimi kişi hak ve özgürlükleri içinde mütalaa edilmeli, bu konuda yürürlükteki mevzuat gözden geçirilerek kişilerin evlerinde yapacakları eğitim ve öğretim faaliyetleri suç kapsamından çıkarılmalıdır.
3) Dini bilgiler ve Kuranı Kerim meali eğitimi için Kuran Kursu açmanın önündeki engeller kaldırılmalı, şartlarını gerçekleştirebilen özel kişi ve kurumlara Kuran Kursu açma imkânı tanınmalıdır.

.Açıklamanın ardından katılımcılara Kur`an-ı Kerim Elif Bası hediye edildi.

M. Sait Adiyaman - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir