• DOLAR 32.501
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2439.752
  • ...
Şehadet Mektebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Şenlik / İnzar Dergisi

Şehid sözcüğü Arapça bir kelimedir. Dilbilgisinde, mübalağalı ismi fail olan feilün vezninden gelen bir siygadır. Sözlük manası; bir şeye iyice tanıklık etmek, bir gerçeği iyice kavrayıp bellemek demektir. Bu itibarla Araplar, hayatının tüm alanlarında bir şeyi uygulayarak ona şahitlik eden kişiye Şehid derler.

Şer’i manası ise; Allah’ın kelimesinin en yüce olması için savaşır veya tebliğ ederken Allah yolunda öldürülenler için kullanılan bir tabirdir. Çünkü Şehit, sırf Allah rızasını elde etmek için isteyerek ölümü tercih eder. Onun doğruluğuna inandığı hakikat uğruna hayatını feda etmesi, kabul ettiği esasa şahitlik yapacak kadar kesin inanmasının ve imanındaki ihlâsın bir göstergesidir.

Her şehid, dünya hayatında geriye kalanlara kutsal bir mesaj bırakarak gider. Hiçbir ölüm şekli, şehadet kadar derin muhtevaya sahip değildir. Belki birkaç damla gözyaşı veya dramatik bir sessizlik... Ancak şehadet, katiller cephesinde bedenin varlığına karşı girişilen bir yok etme olayından ibaret değildir. Bilakis hak ve hakikatin, adalet ve doğruluğun yok edilmek istenmesine dayanır. Dolayısıyla ortadan kaldırılmak istenen, şehidin bedeninde sembolleşen hak, hakikat ve tevhid gerçeğidir. Dökülen her şehid kanı, aynı zamanda İlahi davanın ebediyen payidar kalması için önden gidenlerin geride kalanlara sorumluluklarını hatırlatma sadedinde bir mesajdır.

Şehadet bir çağrıdır. Bu çağrıya lebbeyk diyenler ancak ona icabet ederler. Allah yolunda canlarını ve ...

MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir