• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye Somali İçin Seferber Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Somali`de her gün onlarca çocuğun açlıktan ölmesine Türkiye halkı kayıtsız kalmadı. Yardım kuruluşları ve başbakanlık tarafından düzenlenen yardım kampanyalarına yoğun ilgi gösteren Türkiye, Somali için seferber oldu.

BAŞBAKANLIK`TAN YARDIM GEMİSİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının koordine ettiği, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayının yardım malzemelerini taşıyan gemi, Somali`ye doğru yola çıktı.

Alınan bilgiye göre, yaklaşık 7 milyon TL tutarında gıda, sağlık, çadır, battaniye ve araç taşıyan ``Burak A`` isimli gemi, Avcılar Ambarlı Limanı`ndan Somali`ye gitmek üzere hareket etti.

Gemide, 8 tam donanımlı ambulans, 6 jeneratör, 4 arazi taşıtı, 1 personel minibüsü ve forklift bulunduğu da öğrenildi.

Geçtiğimiz hafta da 2 kargo uçağı Somali`ye nakdi yardım götürmüştü.

DİYANET ve BAŞBAKANLIK`TAN 228 MİLYON TL

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Somali`ye yardım hesaplarında toplanan paranın 228 milyon 680 bin liraya ulaştığını açıkladı.

Yardımların 39 milyon lirası AFAD`a, 93 milyon lirası Diyanet İşleri Başkanlığı kampanyasına, 96 milyon 680 bin lirası ise sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarına bağışlandı.

AFAD, yapılan yardımlar dolayısıyla hayırseverlere teşekkür etti: "Dost ve kardeş Somali halkının bu zor günlerinde yanında olan ve bağışlarını esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlarımız ile hayırsever milletimize teşekkür ederiz."

İHH`DAN KALICI PROJELER

İHH İnsani Yardım Vakfı, kuraklığın baş göstermesiyle birlikte tüm dünya ve Türkiye`nin öncelikli gündemi olan Somali`de, halka gıda yardımının yanında 11 yıldır bölge halkının kalkınmasına yönelik kalıcı projeler gerçekleştiriyor.

Bölgeye sürekli ayni yardımlarda bulunan İHH, son olarak üç bin tonluk bir gemiyi Somali`ye gönderdi.

Son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Somali`de acil yardım çalışmaları yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı, bölge halkının yaşanan afetler karşısında kendi ayakları üzerinde durabilmesi için eğitim merkezlerinden sulama kanallarına, traktör desteğinden ihtiyaç sahiplerine dükkân açmaya kadar birçok kalıcı projeyi hayata geçiriyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı bölgede tarımsal faaliyetlerin arttırılması için çiftçilere jeneratör desteğinde bulunurken, dul bayanlara yönelik sebze tezgâhı açma projesi ile de 10 fakir ailenin geçimine destek oldu. İHH ekipleri ayrıca 10 fakir aileye de inek dağıtımı yaptı ve yine 10 aileye bölgede sık kullanılan mısır öğütme makineleri bağışlayarak destek oldu.

Bölge insanının kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmesi için kalıcı projeleri hayata geçiren İHH, ihtiyaç sahibi 10 aileye susam yağı sıkma makinesi, 20 aileye at arabası, 10 aileye dikiş makinesi bağışında bulundu. İHH ayrıca 10 aile için de içecek ve meyve suyu dükkânları açtı. Ayrıca ekipler, bölge insanının ihtiyaç duyduğu teknik ve eğitimsel desteği de sağlıyor.

Umutder Somali İçin Devrede

Mübarek Ramazan ayında 2000 aileye yardım dağıtan UMUT-DER gıda bankası, şimdi de Somali’de yaşanan kuraklıktan dolayı açlıktan kıvranan halka yardım ulaştırmak için devreye girdi.


Genel Başkan İsa Aydın tarafından yapılan duyuruda, Afrika`daki muhtaçlara yardım etmek isteyenlerin aşağıdaki adres ve hesap numaralarına para yatırmaları istendi:


Bizzat Bahçelievler Mah. 1623 Sk. No: 15/1 de bulunan umut-der genel merkezine gelerek veya 0488 212 10 21 ve 0506 746 87 97 nolu telefonlar ile yetkilileri yanlarına çağırarak alındı belgesi tutanağı karşılığında bağışlarını yatırabilir veya


UMUT-DER’e ait banka hesaplarından

 

ZİRAAT BANKASI ( SWİFT KODU TCZBTR2A )

HESAP NO: 45099041-5001 557- BATMAN

IBAN:TR810001000557450990415001

TÜRKİYE FİNANS BANKASI ( SWİFT KODU TAFKBTRIS )

HESAP NO: 99366475-1

İBAN: TR380020600072993664750001

TL Hesaplarına ‘’SOMALİYE YARDIM İÇİN’’ ibaresi yazdırılarak bağışta bulunulabilir.

Açlık ile kıvranan bu halka bağışta bulunacaklara şimdiden teşekkür eder Allah (cc) razı olsun.

CANSUYU DADAAB KAMPI`NDA

Geçtiğimiz hafta 3 kişilik yardım ekibini Somali`den kuraklık nedeniyle göç ederek Kenya-Somali sınırında bulunan Dadaab mülteci kamplarındaki mültecilere yardım gönderen Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği`nin kamplardaki yardım dağıtımı tamamlandı. Dadaab`da bulunan İFO-1, İFO-2, Deghaley ve Algaderera kamplarında barınmakta olan altmış bin civarında mülteciye gıda yardımında bulunan Cansuyu, bu yardımlarını sürdürecek.

Bundan sonra da Türkiye`den Kenya`ya bağış oldukça gıda yardımlarını devam ettirecek olan Cansuyu, yalnızca mültecilere değil 3 yıldan beri Kenya`da da yaşanmakta olan kuraklıktan etkilenen Kenyalı köylülere de gıda yardımında bulundu. Pek çok köyün boşaltıldığı Buwa bölgesinde 2 ayrı köyde 9 bin insana gıda yardımında bulunan Cansuyu heyeti, özellikle çocukların faydalanabileceği gıdalara ağırlık verdi. Süt ve ürünleri ile pirinç, şeker, çay, yağ, besleyici değeri yüksek un çeşitlerinde oluşan gıda dağıtımlarını 2 günde tamamladı.

Kenya`nın en büyük şehirlerinden olan Garissa`nın yakın köylerinde de gıda yardımlarını sürdüren Cansuyu heyeti, 27 köyde 8 bin civarında insana yardımları ulaştırdı. Cansuyu, bütün dünyaya kuraklıktan yalnızca Somalili mültecilerin değil Kenyalı köylülerin de etkilendiğini hatırlattı.

Önümüzdeki günlerde fitre yardımlarını da hem mülteci kamplarında hem de Kenya köylerinde dağıtmaya devam edecek olan Cansuyu, bağışlar sürdükçe bölgeye yardımları göndermeye devam edecek.

SADAKA TAŞI SOMALİ`DE

Her iyilik bir sadakadır sloganıyla yola çıkan Sadaka Taşı Derneği Afrika Boynuzu`ndaki insanlık dramıyla mücadele etmek için yardım kampanyası başlattı. Somali halkının sığındığı Kenya sınırında bulunan Dadaab kampına acil yardım ekibi gönderen Sadaka Taşı Derneği, bölge insanının yaralarını sarıyor.

Sadaka Taşı Derneği, Somali`nin iç kesimlerinden yüzlerce kilometre yol yürüyerek Kenya sınırındaki kamplara gelen aç ve susuz insanların ihtiyaçlarını giderdi. Degahhele mülteci kampına 400 km uzaklıktan gelen Somalileri tespit eden ekipler, içerisinde şeker, pirinç, makarna, un, süt tozu gibi acil yardım malzemeleri bulunan kumanyaların 1600 aileye dağıtımını gerçekleştirdi.

Sadaka Taşı Derneği yaptığı dağıtımlar sonucunda, 6 bin 500 kişinin 1 aylık gıda ihtiyacını giderdi. Sadaka Taşı Derneği, ayrıca bölgede su kuyuları başta olmak üzere, kalıcı projeler gerçekleştirmek için de harekete geçti.

KIZILAY`DAN 46 MİLYON TL

Kızılay`ın, Afrika`daki açlık ve kuraklık için düzenlediği kampanyaya yapılan bağışlar, 46 milyon lirayı aştı.

Kızılay`dan yapılan açıklamaya göre, kampanyaya SMS`lerle yapılan bağışlar 7 milyon 35 bin 820 liraya, internet üzerinden 2 milyon 288 bin 394 lira 28 kuruşa, çağrı merkezi üzerinden 569 bin 223 liraya, bankalar aracılığıyla ise 36 milyon 128 bin 519 lira 44 kuruşa ulaştı.

Toplamda ise yapılan bağışlar, 46 milyon 21 bin 956 lira 72 kuruş oldu.

KİMSE YOK MU

Kimse Yok mu Derneği de Somali için seferber olan derneklerden... Kuraklığın kendisini gösterdiği ilk günlerde çeşitli kampanyalar düzenleyen Kimse Yok mu Derneği, bir televizyon kanalında yaptığı yardım programında 25 milyon TL yardım topladı. Dernek ayrıca Somali`ye çadırkent ve hastane de kuruyor.

DENİZ FENERİ DERNEĞİ

Türkiye`nin ilk yardım derneklerinden olan Deniz Feneri Derneği, Somali`de atıl halde bulunan bir hastaneyi yeniden düzenleyerek hizmete açtı. Derneğin bölgeye ayni ve nakdi yardımları da devam ediyor.

HÜDAYİ VAKFI

Hüdayi Vakfı, Doğu Afrika ülkelerinde özellikle Somali`de meydana gelen açlık ve kuraklığa kayıtsız kalmadı. Üç kişilik bir ekiple bölgeye giden Vakıf Somalili mültecilerin en yoğun yaşadığı Dadap Kampında yardımlarını dağıttı. Vakfın yardımları iftar, erzak paketleri ve nakit olarak mültecilere ulaştırıldı.

Hüdayi Vakfı 630 aileye nakit para, 500 aileye erzak paketi, 8000 kişiye iftar verdi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir