• DOLAR 34.7
  • EURO 36.738
  • ALTIN 2963.058
  • ...
Kitap evleri teknolojiye kurban edilmesin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Uzmanlar Türkiye’nin kitap okuma konusunda Afrika ülkesinin gerisinde kaldığına işaret ederken bunun altında yatan en önemli etkenlerin ise bilinçsiz teknoloji kullanımı ve mahalle aralarına kadar yayılan internet kafelerin olduğuna dikkat çektiler.

 

Yapılan araştırmalar Japonya’da toplumun yüzde 14′ü, Amerika’da yüzde 12′ si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21′i düzenli kitap okur iken, Türkiye’de yalnızca on binde bir kişinin düzenli kitap okuduğunu ortaya koydu.

 

Özellikle kitap okumada bilinçsiz teknoloji kullanımının etkisi ve denetimsiz internet kafelerin etkisini araştırdık.

 

İşte Van’daki kitap evlerinin bilinçsiz teknoloji kullanımı ile mücadelesi…

Toplumda kitap okuma oranının oldukça düşük olduğunu ifade eden öğretmen Cüneyt Bayezit, bugün için bunun altında yatan en önemli faktörün teknolojinin bilinçsiz kullanımı ve yattığını ifade ederek, “Geçmişte kitap okuma oranının batı illerinde daha iyi olduğunu müşahede ediyorduk. Bu da doğudaki okuma yazma oranı ile alakalı bir durumdu. Ancak bugün olaya baktığımızda okuma yazma oranının düşük olması ile beraber telefon ve bilgisayarlara ciltlerce kitabın yüklenebilmesi etkenini de konuşur duruma geldik. İnsanlar artık her şeyi internete bulabileceklerine inandırılmışlardır.” Dedi.

 

Kitap okuma oranının düşüşünde hangi etkenler var?”
Kitap evinde konuştuğumuz Cüneyt Bayezit, genellikle İslami kitaplar aldığını belirterek, “Dinimizi anlamaya yönelik kitaplar alıyorum. Tabi dediğiniz gibi son zamanlarda kitap alımları düştü. Bunun birçok sebebi var insanların artık kitaba ihtiyacı yok gibi okuma ihtiyacı yokmuş gibi bir izlenim oluştu. Bu birazda kültürle alakalı bir durumdur. Okuma kültürü ne yazık ki toplumumuzda yok denecek kadar azdır. Bu yüzden okuma seviyemiz düşüyor. Teknolojinin de bu konuda etkisi vardır muhakkak ama kitabı açıp okumanın farklı bir havası ve tadı vardır. Daha çok kültürle alakalı mesela batı ülkelerine baktığımız zaman teknolojiye rağmen okuma seviyesi yüksektir. Bu da şunu gösteriyor. Burada teknolojinin bilinçsiz kullanımı kadar kitap okuma kültürü de etkilidir” şeklinde konuştu.

 

“İslam kültüründe okumaya apayrı bir önem veriliyor”
İnsanların okuyarak belli bir seviye kat etiğini de sözlerine ekleyen Bayezit, “İslam kültüründe okumaya apayrı bir önem verilmiş Hatta Kur’an’da ilk emir olarak bizlere okuma emredilmiştir. Bu emre itaat etmediğimiz için birçok değerlerimizden uzaklaşıyoruz. Bu anlamda kitap okuma önemlidir aslında. Kitap okuma kültürünü halkımıza verebilmemiz gerekiyor bunu veremediğimiz içinde birçok şeyden geri kaldığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

 

“Az da olsa her gün kitap okuyalım”
Toplumun kitap okuma alışkanlığının faydalarından habersiz olduğunu söyleyen Beyazıt sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Az da olsa her gün kitap okunması gerektiği düşüncesindeyim. Kitap okumanın faydalarını iyi analiz etmemiz gerekir. Çocuklarımıza kitap okumanın faydalı olduğunu ve bize kazandıracaklarını anlatmamız ve bu şekilde eğitim vermemiz gerekiyor”

 

Kitap alımlarının son dönemlerde iyice düştüğüne değinen Kitap evi işletmecilerinden İbrahim Öztünç ise kitap okuma oranlarının yükselmesi gerektiği yerde ciddi bir düşüş yaşadığını dile getirerek, “İşlerimiz gün geçtikçe düşüyor. İlimizde kitap okuma oranı eskiye göre bayağı düşmüş. Çünkü eskiden günde yaklaşık 25-30 kitap satardık. Şuan 10 tane kitap satsak şükür ediyoruz. Kampanyalar düzenliyoruz halkımız için herkes okusun diye ama ne yazık ki sonuç pek de değişmiyor.” ifadelerine yer verdi.

 

“Kitap okumaya en büyük darbe teknolojik araçların yanlış kullanımıdır”
Ağırlıklı olarak İslami kitaplar bulundurduklarını belirten İbrahim Öztünç, ayrıca hacı malzemeleri de bulundurduklarını belirterek, “Kitap okumayan bir toplum olmamızın temelinde okuma kültürümüzün olmaması, okuma yazma seviyesinin istenilen düzeyde olmaması ve Teknolojik araçların bilinçsiz bir şekilde kullanımı yatmaktadır. Az okuyoruz. Ya da hiç okumuyoruz. Bunu düzeltmemiz ve daha fazla okumamız gerekiyor. Teknolojinin de bu konuda çok etkisi var. Mesela bizim set olarak sattığımız kitaplar adam bir program dâhilinde yükleyip o şekilde bilgisayar ortamında millete sunuluyor.  Kitabı açıp okumak ayrı, bilgisayardan okumak ayrı bir şey bu geleneği ve âdeti bozmamak gerekiyor. Zaten bilgisayar ortamında okunan kitap, normal olarak kendi elimizde okuduğumuz bir kitabın tadını veremez” ifadelerini kulandı.

 

“Halkımızı okumaya davet ediyoruz”
Azda olsa her gün kitap okuma, başkalarına okutma ve kitap hediye etme tavsiyelerinde bulunan Öztünç, “Kitap evlerimiz teknolojiye kurban gidiyor. Halkımızı okumaya davet ediyorum.” Çağrısında bulundu.

 

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Rapor’unda kitap okuma oranında Türkiye, Libya, Tanzanya, Kongo ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer alırken Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip sadece 70 bin kişi bulunuyor. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir