• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"İmam Hatiplere rağbet artıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Tarihi geçmişinde birçok önemli şahsiyetleri bünyesinde yetiştiren imam hatip okulları ile ilgili görüştüğümüz Diyarbakır İl Milli Eğitim Şube Müdürü Naif Keleş, imam hatip okullarına karşı her geçen gün halkın talebinin arttığını ifade etti.

 

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünde gerçekleştirdiğimiz röportajda, Diyarbakır’daki imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokullarının geçmişi, geleceği, eksik yönleri ve faaliyetlerini ele aldık.

 

İşte o röportaj:

28 Şubat sürecinde eğitim almaları engellenerek önleri kesilen imam hatip okullarının günümüz şartlarında durumu nasıl? Yeni oluşan şartlara karşı halkın bakış açısı nasıl?

 

Keleş,- “İmam hatip okulları ilk defa 1913 yılında kuruldu. 1924 yılın da Tevhidi Tedrisat Kanunu ile bu okullar kapatıldı. Bunun yerine İmam Hatip Mektepleri açıldı. 1930 - 1950 yılları arasında bu okullara kapalı bir işlev verildi. 1950’den sonra 1951 ve 1952 ‘de ilk etapta 7 tane, 1954 -1955 yılına kadar ise bu sayı 72’ye çıkarıldı.

 

28 Şubat sürecinde imam hatip okulları özellikle sekiz yıllık kesintisiz eğitime gidilmesi, ortaokul kısımlarının kapatılması ve katsayı sorunu nedeniyle biraz sıkıntı dönemi yaşadı. Bu dönemde katsayı farkının ortaya çıkmasıyla imam hatiplere öğrencilerin gelmesi zorlaştı. Bu durum karşısında öğrenci sayısında ciddi azalma görüldü.

 

2012’de eğitimin temel kanununda yapılan değişikle 4+4+4 sistemin devreye girmesiyle imam hatip okullarının 5. Sınıftan itibaren tekrar açılmaya başlandı. Katsayının ortadan kalkmasıyla halk bu okullara büyük bir teveccüh gösterdi. Bu gün gelinen noktada imam hatipler ful kapasiteyle eğitime devam etmektedirler.”

 

Diyarbakır merkez ve ilçelerde kaç İ.H.L ve İ.H.O var bu dersliklerin sayısı ve bu dersliklerde eğitim gören öğrencilerin mevcudu kaçtır?
 

Keleş- “Diyarbakır il merkezinde 9 imam hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi, 6 tanede İmam Hatip ortaokulu mevcuttur. İlçelerde ise Anadolu İmam Hatip Liseleri dâhil olmak üzere 7 tane lise, 14 tanede İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır. Şuan okul açmanın mümkün olmadığı yerlerde 9 tane çok programlı lise bünyesinde İmam Hatip Lisesi öğrencisi alınmakta.

 

İmam Hatip Liseleri bünyesinde 319 derslik,352 şube ve 1299 öğrenci bulunmaktadır. Merkezde İmam hatiplerde derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 32, kırsal bölgelere gittiğimizde ise bu sayı azalmaktadır.

 

İmam Hatip Ortaokulları bünyesinde ise, 128 tane derslik,133 tanede şubemiz mevcuttur. 4556 ortaokul öğrencisi bulunmakta, şube sayısına düşen öğrencisi sayısı ise ortalama 34 kişiden oluşmakta.”

 

İmam hatip okullarının olmadığı ilçe var mı?
Keleş-  Okul yetersizliğinden dolayı Eğil ve Lice ilçelerinde imam hatip okulu yoktur. Eğil’deki öğrencilere geçici olarak Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesinde eğitim verilmekte.

 

2014, 2015 ve 2016‘da Eğil ve Lice de imam hatip yapılması için program yapılmıştır. En kısa zamanda buralarda da imam hatip okulları inşallah açılacaktır.
İl genelinde inşaatı devam eden 9 tane, Kulp’ta 24, Kocaköy’de 8,Hani de 24 derslik 200 pansiyonlu okulların ihale süreci başladı. Merkez ilçelerde Kayapınar, Bağlar ve bağcılar bölgesinde inşaatı bitmiş olan ve bazıları da devam eden okullar mevcuttur. İnşaatı devam edenlerden 3 tane okulun 2014-2015 eğitim öğretim yılında teslim edilecek.


Karma eğitimle ilgili düşünceleriniz neler?
Karma eğitim ile ilgili müdürlüğümüz bünyesinde 2 tane Kız İmam Hatip Lisesi, Karacadağ Erkek İmam Hatip Lisesi mevcuttur. 2014-2015 eğitim öğretim yılında Kayapınar ilçesinde Yunus Emre Anadolu Erkek İmam Hatip Lisesi eğitime açılacaktır. Bismil’de iki tane imam hatip okulu vardı oradan gelen talep doğrultusunda birini kız diğerini de erkek imam hatip lisesi yaptık. Ortaokul boyutunda da bakanlığın bir mevzuat değişikliği yapması gerekir.”

 

İmam hatipli öğrencilerin üniversitelere yerleşmedeki başarı oranları hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Katsayı sorunu ortadan kalktıktan sonra 450 civarında öğrenci YGS sınavına girdi bu öğrencilerin 205 tanesi lisans, ön lisans ve açık öğretim programlarına yerleşti.

 

Diyarbakır Anadolu İmam Hatip Lisesi tıp ve eczacılık fakültesine öğrenci gönderdi, Diyarbakır geneline 41 tane öğrenci eğitim, 51 öğrenci ilahiyat, 3 öğrenci mühendislik, 1 öğrenci veterinerlik 2 öğrenci ekonomi bölümünü tercih etti. İmam Hatip öğrencilerin YGS’ deki il başarısı yüzde 75’lere varmakta.

 

Yani imam hatipliler yalnız ilahiyat okur tezini çürütmüş bulunmaktayız.

 

İmam hatip okullarında okuyan öğrencilerin yurt ve pansiyon bulmada sıkıntı yaşadıkları, İmam Hatiplerde yeterli sayıda kalacak barınak bulunmadığı ifade ediliyor, bu konularda çalışmalarınız nelerdir?
Yurtta kalma konusunda herhangi bir sıkıntı yok sadece sene başında kırsaldan gelen 15-16 kız öğrencimiz ufak bir problem yaşadı. O sorunu da çözdük.

 

Karacadağ İmam Hatip Lisesinin bulunduğu okulun 200 pansiyonlu yurdunun inşaatı bitti, son işlemler yapılmakta.

 

75.yol civarında okulun kendisi ve 200 pansiyonlu yurt, önümüzdeki ay teslim edilecek. Mevcut Anadolulu İmam Hatip Lisesi’nin pansiyonu zaten aktif olarak hizmettedir. Ayrıca Kulp ilçemizde de 200 kişilik pansiyon yapılacak.

 

Bazı imam hatip okullarında, öğretmenlerin namaz kılma saatlerinde öğrencilere sıkıntı çıkardıkları ve öğrencilerin namaza gitmelerini engelledikleri belirtiliyor. Bu konu hakkında size herhangi bir şikâyette bulunuldu mu?

 

Bizim yeni yapmış olduğumuz bütün İmam Hatiplerde mescitlerin mevcut olduğunu, olmayanlarda da ayarlandığını belirtmek isterim. Şube olarak bize engelleme ve sıkıntı çıkarıldığına dair herhangi bir şikâyet gelmedi.

 

Son olarak ne söylemek istersiniz?
İmam hatip okulları günümüz şartlarında en iyi okullardan biri. Bu konuda her geçen gün talepler artmakta. Önümüzde ki mart ayı içerisinde bir komisyon kurulacak, değerlendirme toplantıları yapılacak gerekirse yeni imam hatip okulları açılacak. Bu konuda gelen talepleri değerlendirerek halkı mağdur etmemek için çalışmalar başlatacağız. (M. Sait Adiyaman/Yusuf Batı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir