• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Konya'nın sorunları Ankara'ya taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA – Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, Hadim Esnaf ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Özdemir, Seydişehir Şoförler Odası Başkanı Hasan Ünvar, Beyşehir Şoförler Odası Başkanı Faruk Aydın, Cihanbeyli Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ekinci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ı ziyaret etti.

 

Oda başkanları Bakan Elvan’dan şu isteklerde bulundu: “Şoför Esnafı için hayati öneme sahip olan K yetki Belgelerinin, D yetki Belgelerinin ve SRC (Mesleki Yeterlilik Belge) sınavlarının tanzim ve düzenlenmesi Ulaştırma Bölge Müdürlüklerince yapılmaktadır.

 

D Türü Yetki Belgeleri Ulaştırma Bölge Müdürlüklerince verilmektedir. Yeni kayıtları, her yıl vizesinin yapılacak olması ve Konya’mızın Ankara Bölge Müdürlüğüne bağlı olması Ankara- Konya arasında yoğun bir trafiğe sebep verip Milli Ekonominin heba olmasına neden olmaktadır. Esnaf evraklarında olası bir yanlışlıkta veya eksiklikte Ankara-Konya arasındaki mesafeyi kat etmek durumundadır.

 

Nakliye sektörünün yüzde 80’lik bir bölümünü Esnaf Odalarımıza bağlı küçük esnafımız oluşturmaktadır. Buna rağmen ‘K’ yetki Belgelerini tanzim, düzenleme ve yenilemeleri Ulaştırma Bakanlığında yapılmakta olup bu yetkinin İllere verilmesi konuları Taşımacı Esnafı açısından önem arz etmektedir. 

 

Konya’da SRC kurslarına müracaat eden şoförlerimiz kurs sonucunda Ankara veya Antalya Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinde sınava girmek zorunda kalmaktadırlar. Sınavların Konya’da yapılarak çevre illerinde mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanacaktır.

 

Görüldüğü üzere 31 İlçemizin Ankara Bölge Müdürlüğüne gidiş-dönüş mesafeleri oldukça uzaktır. Bu mesafe iş gücü kaybına, zamana ve Milli Servetin heba olmasına neden olmaktadır. Ulaştırma Bölge Müdürlüğünün veya Temsilciliğinin Konya’ya oluşturulmasıyla 31 ilçemizle birlikte çevre illerinde faydalanması sağlanacaktır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Bölge Müdürlüklerinin yaklaşık 42 farklı belge verdiği düşünülürse Konya ekonomisine ve istihdamına önemli bir katkı sağlayacaktır.

 

Konya merkezde 358.435 tescilli araç olmasına rağmen tek bir muayene istasyonuyla hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Muayene tekrarına kalan araçlar en geç bir ay içinde eksikliklerini giderdikten sonra aynı muayene istasyonundan tekrar randevu ile vize almaktadırlar. Konya merkezinde tescilli araç sayısına göre Muayene istasyonlarının yetersizliğinin giderilmesi Esnafımız ve Konya adına önem arz etmektedir. Bununla birlikte bazı büyük ilçelerimizde muayene istasyonlarının olmaması ilçe halkını ve taşımacı esnafımızı olumsuz yönde etkileyerek çevre illerin ilçelerine araçlarını götürerek muayenelerini yaptırdıkları görülmektedir.”

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Şoför esnafımızın sorunlarını yakından takip ediyoruz. Var olan sorunlarının çözümü için gerekenleri yapacağız. Konya bizim için önemli bir şehirdir. Sizlerin ziyareti bizleri ziyadesiyle memnun etti.” dedi. (İlyas Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir