• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kayak yaralanmaları menisküs yırtıklarına sebep olabiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Tatilde kış sporu kazalarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, kayak yaralanmalarının menisküs yırtıklarına sebep olabileceğine dikkat çekti.

 

Özellikle Bursa’da Uludağ kış turizminin en canlı olduğu yerlerin başında kış sporları, sportif aktivitelerin en keyiflileri arasında olmasının yanında yarıyıl tatilinde de sıklıksa tercih edilen aktiviteler arasında geliyor. Kış tatili için seçilen bölgeler hem kara hasret olanları tatmin ediyor hem de kayak sporları sayesinde adrenalin dolu bir tatil geçirilmesini sağlıyor. Bununla birlikte, kış sporları sırasında meydana gelebilecek sakatlanmalar, tüm tatilin keyfini kaçırmaya hatta uzun süreli tedaviler gerektiren sakatlıklar yaşanmasına sebep olabiliyor.

 

Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, kış sporları sırasında meydana gelen yaralanmaların çok çeşitli olduğuna dikkat çekerek, “Karda meydana gelen yaralanmalarda havanın soğuk olması sebebiyle ağrı normalden daha az hissediliyor, bu yüzden yaralanmanın gerçek boyutu tespit edilmeli ve gerekli durumda hemen bir uzmandan destek alınmalı” şeklinde konuştu.

 

Özellikle yarıyıl tatilinin gelmesiyle ailelerin çocuklarıyla birlikte kış sporları yapabilecekleri alternatif tatil bölgelerini tercih ettiğini belirten Prof. Dr. Nadir Şener, “Kış tatili sırasında hem kara duyulan özlem gideriliyor hem de yüksek adrenalin isteyen kayak sporları ile eğlenceli bir tatil geçiriliyor. Kış tatili sırasında meydana gelebilecek yaralanmalara karşı dikkat edilmesi gerekir.Kış sporları sırasında meydana gelen sakatlanmalar; hafif zedelenmelerden hayatı tehdit edebilecek ciddi yaralanmalara kadar gidebiliyor” diye konuştu.

 

Kayak kazalarının yarıya yakını diz yaralanmalarına sebep oluyor
Türkiye’de ailelerin kış sporu olarak sıklıkla tercih ettiği aktivitelerin başında kayak, ikinci olarak ise snowboard’ın geldiğini kayak sırasında meydana gelen kazaların yarıya yakının diz yaralanmaları şeklinde meydana geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, “Diz, hem kayarken hem de düşerken aşırı dönmelere ve açılmalara maruz kalıyor. En sık gözlenen yaralanmalar, ön çapraz bağ, iç yan bağı yırtığı ve iç menüsküs yırtığı. Üst tarafta ise kayak sopalarının çarpmasına bağlı el başparmak yaralanmaları, köprücük kemiği kırıkları ve omuz çevresi çıkıkları görülebiliyor” ifadelerini kullandı.

 

Snowboard yaralanmaları da giderek artıyor
“Snowboard’da ise daha çok üst taraf yaralanmaları, en çok da düşmelere sonucu el bileklerinin geriye doğru gerilmesine bağlı el bileği kırıkları görünüyor. Çarpışmalara bağlı yaralanmalar var ki, bunlar çoğunlukla yüksek enerjili yaralanmalar oluyor ve tüm kemiklerde kırıklar gözlenebiliyor. Özellikle de uyluk kemiği gibi uzun kemik kırıkları, boyun kırıkları, kafa içi yaralanmalar gerçekleşebiliyor.”diyen Prof. Dr. Şener Kayak yaralanmalarını önlemede ise uygun ekipman seçiminin çok önemli olduğunu belirtti.

 

Kar kazalarından sonra ilk müdahale ne olmalı?
Soğuğun etkisiyle ağrıların olması gerekenden daha az hissedilmesi bu yaralanmaların gerçek boyutunun fark edilmesini önleyebildiğine, bu durumda kazanın şiddetinin ve yaraların doğru tahlil edilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şener yaralanmalar sonrasında ilk müdahalede yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

 

-Yaralanmanın boyutu tespit edilmeli.
- Yaralanan bölgeye, yarayla birebir temas ettirmeden kar kompresi yapılmalı.
- Yaralanma sonrasında, ağrının az olmasına aldanıp spor yapmaya devam edilmemeli.
-  Mutlaka bir süre dinlenilmeli.
-  Ağrı kendini göstermeye başlıyorsa bir uzmana başvurulmalı.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir