• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Bursa`daki türbeler saygı bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA- Osmanlıya başkentlik yapmış olan Bursa’da bulunan Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi türbeleri yolgeçen hanına dönmüş vaziyette.
 
Yapılan restorasyonlarla görünüm olarak iyi bir seviyeye getirilen Osmangazi ve Orhangazi türbelerine halen ayakkabıyla girilebiliyor.
 
Diğer şehirlerde ki türbelere belirli kurallar dâhilinde girilebiliyorken Bursa’da bulunan türbelere isteyen istediği biçimde ayakkabıyla veya turistler uygunsuz kıyafetle girebiliyor.
 
Ayakkabıyla ve uygunsuz kıyafetle girilebilen türbelerin aslına uygun olarak dizayn edilmesi gerektiğini belirten tarihçiler ve âlimler türbelere ayakkabıyla ve uygunsuz kıyafetle girmenin adaba aykırı olduğunu ve türbelerin uhrevi yönüne zarar verdiğini söyledi.
 
Padişah türbelerine, evliya türbeleri gibi halı döşenmesi gerektiğini belirten âlimler, aynı saygı ve hürmetin onlara gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz âlimlerden Molla Ali Arslan, Bu tür türbelere turistlerin uygunsuz kıyafetle girmelerini ‘edepsizlik’ olarak nitelendirdi.
 
Osmanlının kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi’nin türbelerine uygunsuz kıyafetle girmenin onlara yapılmış en büyük edepsizlik olduğunu ifade eden Arslan, “ O zatlar İslam için hizmet ettiler onların kabirlerinin bulunduğu yerlere uygunsuz kıyafetle veya ayakkabıyla girmek onlara saygısızlık hürmetsizlik ve edepsizliktir.”dedi.
 
Devletin veya diğer yetkili kurumların bu duruma engel olmaları gerektiğini söyleyen Arslan, aksi halde bu saygısızlığa onlarında ortak olacağını sözlerine ekledi.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir