• DOLAR 32.204
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2447.849
  • ...
Böcekçiler, enerjiyi böceklerden sağlayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Teknoloji dünyasında çok küçük boyutlarda robotlar üreterek farklı amaçlarda kullanmaya yönelik çalışmalar sürdürülürken, böceklere sensör entegre ederek yine benzer amaçlar için kullanmanın yolları aranıyor.

 

Söz konusu çalışmalarda uzun süreli enerji sağlamak oldukça önem taşıyor. Daha önce batarya destekli kontrol üniteleri  ile  böcekleri sensör  gibi kullanmayı başaran  araştırmacılar, bu kez enerji kaynağını sınırsız hale getirecek yeni bir yöntem geliştirmenin yolunu  buldu.

 

Yeni yöntemde böceğin vücudunun üst kısmına, batarya teknolojisinde enerji üretim plakası yerleştiriliyor ve böceğin  dolaşım sistemine erişecek bir iğne sokuluyor.böceğin  dolaşım sistemi  içerisindeki şeker türevinden enerji elde ediliyor. Gerçekleştirilen deneylerde,  böceğin sırtına yerleştirilen enerji üretim plakasının, bir hamamböceğinden 50.2 mikrowatt enerji ürettiği görüldü.

 

Bu sayede böcekler uzun süre boyunca sensör olarak kullanılabilecek ve gizli dinleme cihazlarında yaşanan uzun süreli enerji sağlanması sorunu konusunda  yaşanan kaygı da bitmiş olacak. Ayrıca farklı bileşenlerin de bu şekilde enerji üretmesi de sağlanabilecek. Bu yeni enerji üretim yöntemi üzerinde çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir