• DOLAR 32.585
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2457.692
  • ...
Sağlık sorunları için herkese görev düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’nın sağlık sorunlarını Kamu Hastaneleri Sekreteri Dr.Turhan Sulhan ile görüştük. Sulhan, hekimlerin istifasından, hastanelerdeki yoğunluktan, yeni projelere kadar birçok konuda bilgi verdi.

 

"Sağlık personelinin yetersizliği aşırı nüfus yoğunluğunun sonucudur"
Son yaptıkları toplantıda sağlık personeli sayısının yetersizliğinin gündeme geldiğini belirten Sulhan, bunun sebebinin ildeki aşırı nüfus yoğunluğu olduğunu ifade ederek bunun da Şanlıurfa’ya farklı bir bakış gerektirdiğini söyledi.
"İstifalardan sonraki boşlukları geçici görevlendirmeyle önlemeye çalışıyoruz"
Zaman zaman aynı branş hekimlerin istifa etmesinin kendilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Sulhan, oluşan bu boşlukları il dışından ya da bölgeden geçici görevlendirme yaparak doldurmaya çalıştıklarını belirtti.

 

"Hekimlerimize gereken kıymeti vermeliyiz"
Şanlıurfa’da hekimlerin istifa sebeplerine de değinen Sulhan, "Hekimlerin farklı istifa sebepleri olmakla beraber bizim tespit ettiğimiz birkaç başlık var. Bunlar şiddet, kiraların yüksek olması ve sosyal aktivitelerin eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık çalışanları çok zor şartlar altında hizmet veriyor. İşte bu insanlara karşı yapılan şiddet içerikli bir eylem insanların kafasında sanki tüm Urfa’da bu varmış gibi görünüyor. Onun için insanlara hak ettikleri kıymeti vermek lazımdır. Eğer kendisine bir haksızlık yapılmışsa yetkili kurum ve şahıslara bildirsin. Ama eğer vatandaş bir hatanın cezasını kendisi verecekse o zaman bizim burada olmamızın da bir anlamı kalmıyor. Biz vatandaşlarımıza diyoruz ki, varsa bir sorunları bize ulaşsınlar.” diye konuştu.
 

 

"Halk, Aile Hekimliğini efektif bir şekilde kullanmalı"
Şanlıurfa’da kamu hastanelerinde gereksiz yığılmaların getirdiği ağır bir yük olduğunu ifade eden Sulhan, "Vatandaşlarımız aile hekimliğini efektif bir şekilde kullanmalı. Acil servislere gelen hastaların yüzde 70’nin acil vaka olmadığını tespit ettik. Bir hasta eğer aile hekiminde halledeceği bir meseleyi direk üçüncü basamağa getirirse tabii ki üçüncü basamakta gereksiz bir yığılma olacaktır. Ve orada hizmet alması gereken birçok hastanın hakkı engellenmiş oluyor." dedi.
 

 

"Sevke doktorlar karar vermelidir"
İlçelerde tedavi olması mümkün olan hastaların ildeki hastanelere gelmesinin doğru olmadığının altını çizen Sulhan, eğer gerçekten ilde tedavi olması gerekiyorsa buna ilçedeki doktorların karar vermesi gerektiğini ifade etti.
 

 

"Yapılacak yeni hastaneler sorunları giderecek"
Sulhan, yeni yapılacak olan 500 Yataklı Devlet Hastanesine de değinerek yapılacak olan bu hastane ile doğum ve çocuk hastanesinde var olan sorunların ortadan kaldırılacağını söyledi.

 

Bazı eksikliklerin giderilmesi adına mevcut hastanelerde kapasiteyi arttırmaya çalıştıklarını söyleyen Sulhan, ileriki zamanda eski hastanelerini yıkıp yerine daha modern hastaneler yaparak hizmetlerini sürdürmeyi düşündüklerini ifade etti. (Osman Gülebak, Sedat Kuşulay - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir