• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
"Kırmızı göz hastalığı hafife alınmamalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Özellikle soğuk kış aylarında mikrobik göz hastalıklarının görülme sıklığının arttığını ifade eden uzmanlar, insanların sıklıkla kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmalarının da hastalığın yayılmasını artırdığını söylediler.

 

Alınacak birkaç basit önlemle göz sağlığını korumanın mümkün olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Belgin Ekmekçiler,  soğuk havalarda göz sağlığının korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.


Kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte sıklıkla gözlerin de kızarık olduğunu ve çapaklandığını söyleyen Emekçiler, “ Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte seyreden ve viral etkenler nedeniyle ortaya çıkan kırmızı göz, sıklıkla ek bir tedavi gerektirmemektedir. Bazı kırmızı göz olguları ise aksine daha şiddetli seyreder ve oldukça bulaşıcıdır. Bunun en önemli örneği de ‘adenovirus konjonktiviti’ salgınlarıdır.” dedi.


Adenovirus nedeniyle gelişen kırmızı gözlerin genellikle kreşler, okullar, hastaneler ve toplu taşıma araçlarında hızla yayıldığını belirten Emekçiler, “Gözlerde oldukça yoğun kızarıklık ve çapaklanma ile seyreden bu hastalık bir hafta, on gün gibi bir süreçten sonra iyileşirken kimi hastalarda tedavi yapılmadığı takdirde ciddi, kalıcı görme bozukluklarına neden olabilir.” İfadelerini kullandı.


Hastalık süresince yapılması gerekenleri anlatan Emekçiler, “ Antibiyotikli damlalar adenovirus enfeksiyonlarını ve diğer viral göz enfeksiyonlarını iyileştiremez.  Yalnızca bakteriyel göz enfeksiyonu şüphesinde ve adenovirus konjonktiviti nedeniyle zayıflamıs göz direncinden faydalanmak isteyen bakteriyel konjonktivitin oluşmasına engel olmak için kullanılmaktadır. Hastalığın bulaşmasını engellemek için eller sık yıkanmalı, kırmızı gözü olan kişilerle tokalaşmak ve öpüşmekten kaçınılmalıdır. Bu göz enfeksiyonuna yakalanmış kişilerle, aynı havlu ve makyaj malzemeleri kullanılmamalıdır. Adenovirus enfeksiyonu bazı hastalarda gözün kornea tabakasının da tutulmasına neden olmakta ve görmeyi azaltabilmektedir.” şeklinde belirtti.


Emekçiler son olarak, “ Soğuk ve rüzgarlı havalarda göz yaşı kanalı tıkanıklığı olan hastaların şikayetlerinde de artış olur. Gözyaşı kanal tıkanıklığı, gözde sulanmaya neden olur ve devamlı bir hal aldığında ise ameliyatla tedavi edilecek kadar ileri bir boyuta gelebilmektedir. Kardan yansıyan güneş ışınları, gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Bu nedenle uzun süre karlı ortamda vakit geçirenlerin özellikle kayak merkezlerinde bulunanların mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü kullanması gerekir.” dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir