• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Toplu Sözleşmenin bir defosu daha ortaya çıktı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA- Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şubesi Toplu Sözleşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, 4-C’li personele ödenecek aile yardımı ve çocuk parasından, Gelir Vergisi ile Sosyal Güvenlik Primi kesilmesiyle, toplu sözleşmenin bir defosu daha ortaya çıktığını belirtti.  

 

Konu hakkında Türk Eğitim-Sen’in  Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata yaptığı açıklamada,“Yangından mal kaçırırcasına, yasal süresinden 23 gün önce, sadece iki toplantı sonrasında malum sendika tarafından imzalanan toplu sözleşmenin bir defosu daha ortaya çıktı. 4-C’li personele ödenecek aile yardımı ve çocuk parasından Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik Primi kesilmesi kararlaştırıldı.”

 

Bakanlar Kurulu Kararı, aile yardımı ve çocuk parası bekleyen 4-C’li personel için tam bir hayal kırıklığı meydana getirdiğini belirten Ata, “657 sayılı Kanun’un 203. maddesine göre memurlara ve sözleşmeli personele ödenen aile yardımı ve çocuk parasının hiç bir kesintiye tabi tutulamayacağı hükme bağlanmışken, Bakanlar Kurulu Kararı’nda 4-C’li personelin bu yardımlardan, memurlarla aynı şartlarda yararlanamayacağı, 4-C’lilere yapılacak olan bu ödemelerin Gelir Vergisi, Sosyal Güvenlik Primi ve Damga Vergisi kesintisine tabi tutulacağı belirtilmiştir.  Bu durumda Maliye Bakanlığı da adeta sinekten yağ çıkartmaya çalışmış ve ülkemizde en düşük maaş alan ve en mağdur edilen kesim olan 4-C’lilere yapılacak sosyal yardımları kuşa çevirmiştir. Bu uygulama ile normalde aylık 240,77 TL alması gereken 2 çocuklu bir 4-C’li çalışanın, aylık 66,6 TL’si Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik primi olarak fazladan kesilecek ve eline ancak 174,2 TL geçecektir. Yapılan bu düzenlemeden dolayı 4-C’lilerin yıllık kaybı ise 799 TL’yi bulacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Ata konuşmasını sonunda, “4-C Statüsünde Çalışan Personele Aile ve Çocuk Yardımı Oyunu ortaya çıkarken, acele ile imzalanan toplu sözleşmenin bir defosu daha ortaya çıkmıştır. Günahı ve vebali malum konfederasyona aittir.” dedi.  (İlyas Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir