• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Fransa’nın çıkarları için terk edemediği ülke: Orta Afrika
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Furkan Can / İnzar Dergisi
 
Devletin adı Orta Afrika Cumhuriyeti. Nüfusu yaklaşık 5 milyon olan ülkenin başkenti Bangui’dir. Nüfusun yüzde 40’ı Hıristiyan, yüzde 30’u Müslüman, yüzde 30’u da yerel Afrika dinlerine inanıyor. Resmi dili Fransızca olan ülkenin toplam yüzölçümü 622.984 km2’dir.

Din olarak İslamiyet, Hıristiyanlık ve Putperestliğe inanışın olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti’nin para birimi CFA’dır.(Afrika Finans Topluluğu Frankı)

Kuzeyde Çad, doğuda Sudan, güneyde Zaire ve Kongo, batıda Kamerun ile sınırları olan ve denizden uzaklığı 480 km. olan Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının iç kesiminde kalan ve en az gelişmiş ülkelerinden biridir.

Fransa 1960’ta Orta Afrika’dan çekilmiş olsa da sonraki yıllarda ulusal şirketleri aracılığıyla Orta Afrika’nın elmas, altın, uranyum ve petrolünü sömürmeye devam etti. Girdiği ekonomik kriz sonrası El Kaide’yi bahane ederek Mali’yi işgal eden, Libya’ya ilk kurşunu atan Fransa’nın bir sonraki işgal durağı Orta Afrika oldu.

Ülke Fransa`dan bağımsızlığını kazandığı 1960`lardan beri Hıristiyanlar tarafından yönetiliyor. Ta ki Mart ayında Müslüman lider Michel Djotodia’nın cumhurbaşkanı koltuğuna oturarak yönetime gelmesine kadar.

Ülkede çatışan taraflardan devrik Cumhurbaşkanı François Bozize`ye bağlı Anti Bakala milisleri Hıristiyan, mevcut cumhurbaşkanı Michel Djotodia`ya destek veren Séléka Koalisyonu`ndakilerin çoğunluğu ise Müslüman’dır. Ülkede çıkan son olaylar Müslüman-Hıristiyan çatışması olarak görülse de aslında işin aslı şu; Hıristiyan gruplar, Müslümanlara kadın çocuk demeden saldırıyor ve şehid ediyor, batı medyası ise bu katliamı Müslüman Hıristiyan çatışması olarak gösteriyor. Dini alt yapılı çatışmaların asıl sebebi ise ekonomik. Nedeni de ülkenin yeraltı kaynakları olan elmas ve altınların paylaşılamaması.

Geçmişten günümüze Orta Afrika tarihi

On dokuzuncu yüzyıla kadar Orta Afrika Cumhuriyeti topraklarında pek az kimse bulunuyordu. Esir tüccarlarından kaçan çeşitli kabileler kuzeyden, Nil havzasından ve...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir