• DOLAR 34.426
  • EURO 36.454
  • ALTIN 2847.566
  • ...
Mesele Dershane Değilmiş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Son dönemde yaşanan siyasi krizlerin ve karışıklıkların dershanelerle ilgili tasarı veya tasarruflar olmasaydı bile yine yaşanacağına dikkat çeken Bakan Avcı, "Artık anlaşılıyor ki asıl mesele dershane değilmiş" dedi.

Bakan Avcı, bazı amaçlar için dershanelerin kullanıldığı yönündeki görüşlere, "Kısa zaman içinde olup bitenler arasında benzerlikler ve nedensellikler aramak mümkün" sözleriyle destek verdi. Yerel seçimler öncesinde yaşanan bu operasyonların, ülkeye ve hükümete güç kaybettirmek için yapıldığı düşüncesinin toplumda hakim olduğunu belirten Avcı, "Muhtemelen hesap odur zaten. 30 Mart bir genel seçim olsaydı tercihler çok daha net okunabilirdi. Ama şimdi birçok yerde yerel adayın kimliği yerel dengeler onlar da sonuca katılır ama toplamda yine 30 Mart bir işaret verir" dedi.

`PARALELİ `PARALI` ANLADILAR

Dershane sorununun yıllardan beri süregeldiğini dile getiren Avcı, "Bu yıllardan beri Türkiye`nin ve bakanlığımızın gündeminde olan bir konu. Kalkınma planlarında, eğitim şuralarında, MEB`in strateji planlarında söz edilmiş. Biz 10 yıldır söyleyegelmişiz böyle bir paralel eğitim olmaz diye. Meclis`te bu paralel eğitim lafını da son paralel yapı tartışmaları başlamadan evvel kullanmıştık. Hatta o zaman bu paralel lafı bu kadar devrede olmadığı için bazı milletvekilleri paralel eğitimi paralı eğitim olarak anlamıştı" diye konuştu.

ANA SINIFINA DA TEŞVİK
Düzenlemenin Başbakan`a sunulduğunu ve imzaya açıldığını belirten Avcı, bu çerçevede Başbakan Erdoğan`ın öğrenci başına teşvik uygulamasının ana sınıflarını da kapsamasını istediğini söyledi. Avcı, çocuğunu özel okulda anasınıfına gönderecek ailelere de müjde verdi. Öğrenci başına teşvikin, sadece dershaneden özel okula dönüşecek kurumların öğrencilerine değil, tüm özel okullara yeni başlayacak ilkokul 1, ortaokul 1 ve lise 1 öğrencileri için okulun türüne ve kademesine göre o öğrencinin devlete maliyeti ne kadar o miktarda ödeme yapılacağını açıklayan Avcı, Başbakan Erdoğan`ın talimatı doğrultusunda anaokullarındaki öğrencilere de belli ölçüde destek verileceğini söyledi. Bakan Avcı, "Onu da böylece çalışmamıza dahil ettik" dedi.

ÖZEL OKULLARA CAZİP TEKLİF
Bugüne kadar özel okulların kontenjan boşluğundan şikayet ettiğini hatırlatan Avcı, "Şimdi biz diyeceğiz ki onlara, sen öğrencilerini al ve teşvikle de öğrenci al. Kapıda elinde 3 bin lira teşvikle bekleyen öğrencilerimiz var. Bunları sana yönlendireceğiz. Yani bazı okullara öğrenciler 3 bin liraya da girme şansı bulabilecek. Anadolu`daki bazı özel okullar için 3-4 bin lira okul ücreti olduğu için bu çok cazip bir uygulama" diyerek yapılacakları sıraladı.

5`TE BİRİ DÖNÜŞÜME MÜSAİT
En son yaptıkları envanter çalışmasına göre dershanelerin hepsinin mümkün olsa özel okula dönüşmek istediğini açıklayan Bakan Avcı, "Şuan ki envanter çalışmamızın sonuçlarına göre dershanelerin en fazla beşte 1`i özel okula dönüşmeye müsait. Bu da 700 civarında bir sayıya tekabül ediyor. Fakat bunlardan imkânları elverip de ben özel okul olmak istemiyorum diyenler var" diyerek dönüşüme halen karşı olanların bulunduğunu ifade etti.

ETÜTLERE 12 YAŞ SINIRI
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu`ndan dershane tanımını çıkarttıklarını anlatan Avcı, yasada, okul, etüt eğitim merkezi ve çeşitli kursların tanımlarının yer aldığını ve dershanelerin bu kurumlardan birine dönüşeceğini, yeni yasada artık dershane diye bir kategori olmadığını söyledi.

Etüt merkezlerinin ikiye ayrıldığını, bunlardan birinin SODES`ler olduğunu ve ücretsiz eğitim hizmeti sunduğunu anlatan Avcı, özellikle Doğu ve Güneydoğu`da açılmış çok sayıda etüt merkezinin bulunduğunu ve bunların faaliyetlerine devam edeceğini belirtti. Bir de etüt eğitim merkezi adı altında faaliyet gösteren, çalışan anne-babaların çocuklarını bıraktıkları, bir anlamda yetişkin kreşi denilebilecek yerler bulunduğunu hatırlatan Bakan Avcı, şunları söyledi: "Bu kurumlar ücretli. Bunlar da devam edecek ama bir sınır getiriyoruz. 12 yaşına kadar olan çocuklar gidebilecek. 12 yaş 7. sınıf demek ve düzenleme bunu amaçlıyor. Çünkü 8. sınıf dershaneciliğin başladığı yıl. Buralarda sanatsal, kültürel eğitim, sportif faaliyet yapılabilir. Çocukların ödevlerine yardım edilebilir ama dershanecilik yapılamaz. Yasada tüm kurumların başında bir üst eğitim kurumuna hazırlık amaçlı ders yapma unsuru olacak."

TAKVİYE KURSLAR ÜCRETSİZ
Yasa taslağına göre dershanelerin 1 Eylül 2015`e kadar dönüşümünün tamamlanacağını ve sürenin uzatılmayacağını, bu sürecin ise uzatılmak istenmesinin işi sündürmek olacağını anlatan Bakan Avcı, okullardan mezun olup takviye kursu almak isteyenlere bedava kurs müjdesi verdi. Mezunlar için halk eğitim merkezlerinde kurslar açıldığını anımsatan Avcı, "Onların takviye için herhangi bir mahrumiyetleri olmayacak. Bir de ücretsiz etüt eğitim merkezlerinden yararlanabilecekler. Okullar da kurslar açılabilecek. Açık liselere dönüşebilecek olanlar da hafta sonu sadece mezunlara yönelik olarak kurs açabilirler. Bu kurslar ücretsiz olmak durumunda, Bütün devlet okullarında özel okullarındaki kurslar da halk eğitim merkezlerindeki kurslar da ücretsiz olacak" diye konuştu.

MALİYE ARSA ENVANTERİ ÇIKARIYOR
Teşvikler kapsamında sunulacak arsa teşviği için Maliye Bakanlığı ile çalışma yürütüldüğünü belirten Bakan Avcı, "Şimdi biz Maliye Bakanlığı ile birlikte elimizdeki arsaların envanterini çıkarıyoruz. Bakanlığımıza bağlı ülkenin dört bir tarafında arsalarımız var. Bir de başka kuruluşlara ya da tüzel kişilere ait, imar planı yapılırken eğitim alanı olarak belirlenmiş arsalar var. Ve bunlarla ilgili de bizim çok ciddi birikmiş sorunlarımız var. Şimdi bu vesileyle bunların da envanterini çıkarıp hem kendimize ait hem de özel şahıslara ait eğitim alanlarını bu düzenleme içerisinde değerlendirilmesini sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu sayede dönüşecek olanlara arsa tahsisi gerçekleştireceğiz. Bunun dışında eğitim alanında yatırım yapacak kişilere kredi kolaylıkları öngörüyoruz" dedi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir