• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
Tarsus'ta avukatlar kadına şiddeti protesto etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Tarsus Adliyesi önünde bir araya gelen Mersin ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi yöneticileri ve avukatlar, bu hafta içerisinde eşinden boşanmak için dava açmak isteyen ve adliye çıkışı öldürülen Hatice Dost (33), cinayetini kınayarak, yeni kadın cinayetlerinin önüne geçilmesini istediler.
 

 

Boğazı kesilen ve vücudunun muhtelif yerlerinden bıçaklanarak öldürülen Hatice Dost'un katil ya da katillerinden bunun hesabının sorulması ve hak ettikleri caydırıcı cezaların verilmesi için sessiz kalmayacaklarını söyleyen Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Temsilcisi Av. Seher Yalçınkaya Çetin, kadın ve erkeklerde cinsiyet rollerinin ruhsal hastalıkların sıklığı ve oluşturduğu sorunlar üzerine etkilerine dair geniş çaplı epidemiyolojik çalışmalar ile desteklenmesi gerektiğine işaret etti.
 

 

Çetin, ‘Yine şiddet mağduru kadınların gidecek yerlerinin olmaması çaresizlik içinde şiddet gördükleri ortamda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Bunun çözümü sığınakların sayısının artırılmasıdır. Şiddet mağduru kadınlar için yeterli sayıda sığınma evi yapılmayışını gerçek bir korumanın sağlanmamasının sistemin, kadına yönelik şiddetin devam etmesine, yaygınlaşmasına ve olağanlaşmasına zemin hazırladığının açık bir kanıtı olarak görmekteyiz.” dedi.
 

 

2009 yılında bin 126 kadın öldürülmüş
Kadınlara yönelik şiddetin en utanç verici insan hakları ihlallerinden olduğunu Çetin, "Öldürülen, tecavüz edilen her bir kadın yok edilen insanlıktır. İntihara zorlanan her bir kadın, verilmesi gereken bir hesaptır. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2002 yılında 66 olan kadın cinayeti, 2007 yılında  bin 77’ye yükselmiştir. Resmi olmayan rakamlara göre 2009 yılında bin 126 kadın öldürülmüştür." açıklamasında bulundu.
 

 

Açıklamada, 'Bu tür cinayetlerin önüne geçilmesi için, öncelikle devletin ve siyasal iktidarların ilgili tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenip ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak gerekli sosyal politikaları hızla yaşama geçirmesiyle mümkün olacaktır' görüşü savunuldu. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir