• DOLAR 32.568
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2445.144
  • ...
Nikâh kıyma yetkisi Diyanete verilmelidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Son zamanlarda gündeme düşen küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi sorununun bölgenin kanayan bir yarası haline geldiğini ifade eden Din-Bir-Sen Van Şube Başkanı Yusuf Adli, küçük yaştaki kızların zorla evlendirmelerinden dolayı bölgede sık sık kadın intiharlarının yaşandığını belirti.

 

“Küçük yaşta evlendirilmeler imamlardan kaynaklanmıyor”

Araştırmalara göre haftada bir kadının intihar ettiğine dikkat çeken Adli, bunun en belirgin sebeplerinden biri tanesinin de küçük yaştaki kızların evliliğinden doğan psikolojik bunalımlar olduğuna vurguda bulunarak, “Hal böyle iken yapılan bu yanlışları imam nikâhına bağlamak, din görevlilerinin üzerine atmak hiçbir mantıkla izah edilemez. Bu tür evliliklerin sorumlusu diyanet çatısı altında çalışan imamlar değillerdir. İmamlarımız kesinlikle bu tür evlilikleri tasvip etmezler ve bu sorumluluk altına girerek kesinlikle nikâh kıymazlar. Bu tür yasa dışı nikâhları Din görevlisi olmayan kendilerini topluma imam olarak tanıtan kişiler tarafından yapılmaktadır” diyerek son zamanlarda gündeme gelen imam nikâhlarına karşı sorgulama ve saldırıların haksız olduğuna dikkat çekti.

 

“ Nikâhı ibadet yapan, Allahın emri ve Hz. Peygamberin sünnetidir”

İnananlar açısından nikâhın Müslümanlara sevap kazandıran bir ibadet hükmünde olduğunu ve Müslümanlar açısında nikâh müessesinin bir de dini boyutu olduğunu ifade eden Adli, “ Müslümanlar, medeni hukuka göre kıyılan nikâhlarla yetinmeyip bir de dini nikâh kıydırma ihtiyacı duyarlar. Halk arasında bilinen ‘imam nikâhı’ ‘Allahın (c.c) emri Hz. Peygamberin (s.a.s) sünneti’ ile yapıldığı için dini nikâh denilmektedir. Nikâhı ibadet yapan, Allahın (c.c) emri ve Hz. Peygamberin (s.a.s) sünnetidir. Yıllardır devam eden dini nikâh ve resmi nikâh ikileminin ortadan kalkması için nikâh kıyma yetkisinin Müftülere ve imamlara verilmesi gerekir” diyerek yıllardır Müslümanların hassasiyet duyduğu nikâh konusuna işaret etti.

 

“Türkiye’de imamların kıydığı nikâh geçersizdir ve suç sayılmaktadır”

Nikâh kıyma yetkisinin belediyelere, muhtarlara hatta kaptanlara dahi verilmesine rağmen asıl olması gereken kişilerde yani din görevlilerine verilmemesinin anlaşılır bir konu olmadığının altının çizen Adli, “ Batıda, herhangi bir kilise papazının kıydığı nikâh geçerlidir ama Türkiye’de imamların kıydığı nikah geçersizdir ve suç sayılmaktadır. Bu saatten sonra yapılacak en doğru iş vakit geçmeden nikâh kıyma yetkisinin Diyanete verilmesidir. Böylece, resmi nikâh ile dini nikâh ayrımına son verilmeli ikisi tek çatı altında birleştirilmelidir”. Diye kaydetti. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir