• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
"Batı, gençlerimizi okumaktan alıkoymak için çabalıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

VAN-  Proje kapsamında bu sezon beşincisi yapılan programda konuşan Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge ekibinden Uğur Özcaner, Türkiye’de kitap okuma oranlarının oldukça düşük olduğunu söyledi.

 

 

Van Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Van’daki okuma düzeyinin artırılması ve öğrencilerde farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı ‘Yazarlarımız Öğrencilerimizle Buluşuyor’ adlı projenin ikincisi bu yıl yapılıyor.

 

 

2013-2014 eğitim öğretim sezonunda beşincisi Van Abdurrahman Gazi Anadolu Lisesi’nde yapılan programda öğrencilere kitap okumanın önemi anlatıldı. Sunumunu Übeydullah Yaylacı’nın, moderatörlüğünü ise Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge ekibinden Uğur Özcaner yaptığı programın katılımcıları ise Yazar Salih Yücel ve Gazeteci-Şair Bişar Ulutaş oldu. Programın açış konuşması için çağrılan Okul Müdürü Fahrettin Aysan, öğrencilerin her ne olursa olsun mutlaka günün belli bir zaman dilimini kitap okumaya ayırması gerektiğini belirtti.

 

 

Daha sonra söz alan Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge ekibinden Uğur Özcaner, ülkedeki okuma oranları konusunda bilgi vererek acı tabloyu ortaya koydu.

 

 

“Türkiye nüfusunun yüzde 30’u hala okuma-yazma bilmiyor”

Özcaner, “Türkiye’de kitap okumaya ayırdığımız zaman dilimi çok ama çok az. Çünkü Norveç, bizim tam 300 katımız daha fazla kitap okumaya zaman ayırıyor. Yine Amerika’da bizden 280 kat daha fazla kitap okumaya zaman ayrılıyor. İngiltere ve Japonya’da da 87-88 kat daha fazla zaman ayrılıyor. Dünya ortalaması bile bizden üç kat daha fazla” dedi.

 

 

 

Bir yılda basılan kitap sayısı dikkate alınarak ülkelerin kişi başına düşen kitap sayılarına da dikkat çeken Özcaner, “İsrail’de bin 369 kişiye bir kitap düşüyor. Almanya’da bin 72 kişiye bir kitap düşüyor. Japonya’da 600 kişiye bir kitap düşüyor. Türkiye’de ise 10 bin 600 kişiye bir kitap düşüyor. Bu rakamlar gerçekten de durumumuzu ortaya koyuyor. Ülkemizde 95 kişiye bir kahvehane düşerken, 65 bin kişiye bir kütüphane düşüyor. Türkiye nüfusunun yüzde 30’u okuma-yazma bilmezken, İngiltere ve Fransa’da düzenli kitap okuma oranları yüzde 21, ülkemizde ise binde 1’dir. Yine UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de kitap okuma oranı on binde 1’dir. Dünyada kitap okuma sıralamasında 86’ncı sıradayız. En fazla ise aşk kitapları okunuyor. Yine yapılan araştırmada ülkemizdeki insanların yüzde 95’i son okuduğu kitabın ismini bilmiyor. Araştırmaya göre günde 6 saat televizyon izliyor, 3 saat de internette geziyoruz. Yılda sadece 6 saat kitap okuyoruz. Ülkemizde ihtiyaç listesi sıralamasında kitap okumanın sırası ise 235’tir. Bu rakamlar gerçekten de çok üzücü” diye konuştu.

 

 

Daha sonra söz alan Vanlı Yazar Salih Yücel, her insanın bildiklerini başkasına aktarma isteği olduğunu belirterek, insanların doğasında bildiğini başkasına öğretme isteği olduğunu söyledi.

 

 

Dinimizin ilk emri “oku” emridir”

Yücel, insanları başka varlıklardan ayıran en önemli özelliğin okuma olduğunu belirterek, “Bizim dinimizin ilk emri oku emridir. Biz Müslümansız ve geçmişteki insanlarımızın evinde sayısız kitaplar vardı. Okumak zorundayız, yoksa okumayanın canına okurlar. Birileri bizim okumamızı istemiyor. Batı, gençleri okumaktan alıkoymak için çabalıyor. Toplumu çökertmek için insanları tüketim toplumu haline getirmek ve bilgisizleştirmek için gayretler sarf ediliyor. Başarılı olmak için, ismi üstünde baş-arı, arı gibi çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

 

 

Yücel’den sonra söz alan Bişar Ulutaş ise kendisine ait birkaç şiir ile kısa bir öykü okudu.

 

 

Program öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

 

 


Bu haberler de ilginizi çekebilir