• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Hakim ve savcıların yetkilerine kısıtlama geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Adalet Bakanlığı`nın torba yasası taslağında, şafak operasyonlarından tutukluluk sürelerine, dinleme koşullarından savcı ve hakimlerin yetkilerine pek çok alanda değişiklik öngörülüyor.
 
Hükümet, yargı ve emniyetin yetki alanlarında pek çok değişiklik öngören yeni bir torba yasa taslağı hazırladı. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta; terör, TBMM, hükümet ve anayasal düzene karşı ağır ceza mahkemelerinin yargılama alanına giren suçlarda azami tutukluluk sürelerinin 10 yıldan 5 ila 7,5 yıl aralığına indirilmesi, şafak operasyonlarına kısıtlama getirilmesi öngörülüyor.

Savcı ve hakimlerin dinleme kararı ile takdir yetkileri sınırlacak.

Mal varlıklarına tedbir kararı sadece "suça konu olan" mallara uygulanabilecek, gizli soruşturma dosyasında yer alan bilgilerin basına sızdırılması için öngörülen cezalar ağırlaştırılacak. Adalet Bakanlığı’nın taslağına göre, tedbir kararı sadece suça konu olan mallara uygulanacak.
 
Taslağa göre, gizli yürütülen soruşturmaların basına sızmasını engellemek amacıyla, dosyadan bilgi sızması halinde sorumlu olarak görülen savcı, hakim ve kolluk güçlerine verilecek yaptırım ve cezalar yeniden düzenlenecek.
 
Savcıların dinleme eşliğindeki soruşturma, hakim ve mahkemelerin de tutuklama ve takdir kararlarına kısıtlama getirilecek.
Halen 10 yıl olan tutukluluk süresi 5 ila 7,5 yıl arasında indirilecek.

Polisin “şafak operasyonu” adını verdiği operasyonlar, taslak kabul edilirse değiştirilecek ve şafak operasyonlarına kısıtlama getirilecek.

Yeni düzenlemeler en kısa sürede Meclis gündemine getirilecek.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir