Tarihi Mardin Kalesi restore ediliyor
40 yıldır sivillere kapatılan 7 bin yıllık tarihi Mardin Kalesinin restorasyon çalışmaları başlatıldı.
MARDİN - Artuklular döneminde yapılan ve 40 yıldır sivillerin çıkışına kapatılan 7 bin yıllık tarihi Mardin Kalesi restorase ediliyor. 20 milyon liraya mal olacak restorasyon çalışması 2 yıl sürecek ve kalede kaya ıslahı ve ışıklandırma çalışması yapılacak.
Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Mardin Kalesi'nin turizme açılması için 40 yıllık hasretin sona erdiğini belirterek, 7 bin yıllık tarihi Mardin kalesinin onarımı için çalışmaların başlatıldığını söyledi.
Tarihi Kartal Kalesi'nin turizme kazandırılması için hazırlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Cengiz, "Kalenin roleve restitüsyon restorasyon ile kaya ıslahı destekleme ve güçlendirme projeleri de onaylandı. Kalenin onarımı için en önemlisi olan ihale kısmı da yapıldı. İnşallah kalenin restorasyon işini tamamlayıp Mardinlilerin 40 yıllık kaleye çıkma hayalini gerçekleştireceğiz. Çalışmalar kapsamında kalenin kaya ıslahı, restorasyon ve ışıklandırılması çalışması yapılacak. Tarihe fethedilmeyen tek kale olarak adını yazdıran Mardin Kalesi'nin restorasyon çalışmasının 2014 yılı sonunda bitirilip turizme kazandırılması hedefliyoruz. Çalışmaların hızlı bir şekilde bitirilmesi ve kalenin bir an önce turizme açılması için gerekli talimatlar verildi. Ayrıca kalede bulunan tarihi caminin restorasyonunun yapılması için çalışmalar başlatıldı. Bunun için mimarlarımız teknik ekibimiz kalede gerekli çalışmaları başlattı. Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi camiyi yeniden halkın ibadetine açmayı hedefliyoruz. Mardinliler artık özlem duydukları kaleye en kısa zamanda kavuşacak." dedi.
3. Selim döneminden beri restore edilmeyi bekliyor
Mardin Valisi Ahmet Cengiz, kalenin 218 yıl aradan sonra aslına uygun olarak yeniden restore edilmesi için ilk kazmanın önümüzdeki günlerde vurulacağını belirterek şunları söyledi: "5 Eylül 1792 tarihine ait bir belgede dönemin padişahı Bağdat Amirine talimat gönderiyor ve Mardin Kalesi'nin tamir edilmesini rica ediyor. Osmanlı Padişahı 3. Selim döneminde kısmen tamir edildi. Tam 218 senedir tamir edilmeyen Mardin Kalesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan talimatları doğrultusunda yeniden tamir edilerek Mardinlilerin ve dünya turizmine kazandırıyoruz."
Mardinli gazeteciler kalenin ilk misafirleri
Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti, Mardin Valiliğinden aldığı özel izinle 10 Ocak Gazeteciler Günü anısına Mardin Kalesine özel bir gezi gerçekleştirdi.
Geziye katılan Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Nezir Güneş, Başkan Yardımcısı Kadir Üründü, İlke Haber Ajansı muhabiri Mehmet Aslan, gazeteciler Faraç Çobanoğlu, İbrahim Sincar, Beşir Güneş, Arif Altunkaynak, Vedat Yalçın, Bülent Atasoy, Yazarlar Murat Bağış, Tekin Oruç ve Musa Öztürk Hava Radar Komutanı Selahattin Yılmaz eşliğinde kalenin tarihi yerlerini ziyaret etti.
Mardin Kalesini ziyarete kapandıktan sonra ilk kez ziyaret eden ve aynı zamanda Türk Hava Kurumu Mardin Şube başkanı Musa Öztürk, gazetecilere kale hakkında bilgiler verdi.
Gazeteci-Yazar Faraç Çobanoğlu ise, "Mardin Kalesinin turizme sivillere, halka açılması herkesin büyük bir beklentisi. İnşallah burada yapılacak restorasyon sonrasında kalemiz turizme açılacak. Gazeteciler olarak bu anlamlı günümüzde bize verilen özel izinle burada olmamız ve ilk defa bizim haber yapacak olmamız bizim için de ayrıcalıklı bir durum." diyerek kendilerine kaleyi gezme imkanı sunan yetkililere teşekkür etti.
40 yıl önce sivillere kapatılmıştı
Subari, Sümer, Babil, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklular ve Osmanlıların hükümdarlıklarına ev sahipliği yapan Mardin Kalesi tarih boyunca hiçbir Ordu tarafından fethedilmedi. Birçok kez kuşatılan kale, Timur'u bile çileden çıkaran direnişle tarihe mal oldu. Anvak soğuk savaş döneminde NATO'ya devredilen Mardin Kalesi 40 yıl önce tamamen sivil vatandaşların çıkışlarına kapatılmıştı. (İLKHA)