• DOLAR 34.426
  • EURO 36.439
  • ALTIN 2843.506
  • ...
"Tüketim artık ihtiyaçtan öte bir zevk haline geldi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Sözleşmeli Tarım Ürünleri URGE Eğitimi kapsamında ‘İyi Tarım Ürünleri’ konulu seminer düzenledi.

 

Uludağ İhracatçılar Birliği konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde Ziraat Mühendisi Sakip Altunlu, İyi tarım uygulamaları – GlobalGAP, kalite kavramı, kalite güvence, mevcut durum analizi, üretici grubu ve sözleşmeli tarım konularını içeren bir sunum gerçekleştirdi.

 

“Tüketim çılgınlığı baş döndürüyor; ürünlerin güvenliği ise meçhul!”
Tarımda makineli hasat uygulaması yapılması ve bu konuya yönelik sektörel firmaların ortak uygulamalar geliştirmesinden dolayı gıdaların her zamankinden daha güvenli olduğuna dikkat çeken Altunlu,  buna rağmen, gıda güvenliğine ilişkin krizlerin sayısında artış yaşandığını ve tüketicilerin her zamankinden daha endişeli olduğunu söyledi.

 

Tüketici için beslenmenin artık bir ihtiyaçtan öte zevk haline geldiğini ifade eden Altunlu, “Tüketiciler artık aldıkları ürünün güvenli ve sağlıklı olması konusunu önemsiyorlar. Çevreye karşı eskiye oranla daha duyarlı olmalarının yanı sıra, aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını sorguluyorlar. Ürün tüketicinin isteklerini karşılıyorsa, tüketici karşılığını ödemeye hazır durumda” şeklinde konuştu.
İşletmelerin küçük ve parçalı olmasının, sanayi ve ticaret işletmelerinin hammadde tedarikinde ve sözleşmeli üretim organizasyonunda önemli bir sorun olduğunu belirten Altunlu, “Firmalar sözleşmeli üretici seçiminde, arazi varlığı, sulama olanakları, alet ve makine varlığı, işgücü varlığı, arazilerin işletme tesisine olan uzaklığı, üreticilerin sosyal nitelikleri gibi kriterleri dikkate almaktadır. Üreticiler yönünden sözleşmeli tarım uygulamalarında ise, yeni teknoloji ve tekniklerin tarıma transferi, uygulanması, üretim alanı, miktarı ve kalitede artışlar, ürünlerin pazarlanması, fire oranlarının düşürülmesi, kayıpların azaltılması, tarımda girdi kullanımının düzenlenmesi, gibi faaliyetler kalkınmaya önemli miktarda fayda sağlar” dedi.

 

Sözleşmeli tarım uygulamalarında en önemli sorunun fiyat tespiti olduğunu da dile getiren Altunlu, “Üreticiye girdi tedariki, avans gibi uygulamalarla işletmeci, üretici için banka görevi görmektedir. Firmalar, üretici eğitimi ve uygun tarımsal teknoloji yayımı konularında yetersiz kalmaktadır. Tarımın sanayi ve ticarete entegre edilmesinde sözleşmeli üretim oldukça önemlidir. Sözleşmelerde belirtilen teknik kurallar ve ilaçlama, gübreleme, münavebe, sulama, çevre ve insan sağlığını tehdit eden kimyasal kullanımı vb. konular firmalarca sıkı denetlenmelidir” ifadelerine yer verdi. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir