• DOLAR 32.501
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2439.752
  • ...
TEFECİLİK aileleri yıkıyor, namusları talan ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
M. Şirin Çağlayan / Muş
Son yıllarda Muş’ta tefeciliğin nerdeyse tüm köy ve kasabalara kadar yayıldığı belirtiliyor. Tefecilikten dolayı birçok insanın kısa bir süre içinde zenginleştiğini ifade eden Muş halkı, bu yüzden birçok ailenin de yıkıldığını söylediler.

TEFECİLER NAMUSA KADAR EL UZATMIŞ
Tefecilik nedeniyle birçok insanın perişan olduğuna şahit olduğunu belirten Molla Abdullah Yeprem, devletin bu işi önleme noktasında gereken tedbirleri almadığını söyledi. Yeprem, “Faizcilik memleketimizde gittikçe yayılıyor.
 
Birçok insanın durumuna şahit olmuşuz ki, gidip tefecilerden para aldıktan sonra parayı ödeyemediği için ailesi dağılmış, perişan olmuş, paranın dışında kızına, namusuna el ve dil uzatılmış.
 
İşte bu kadar mağduriyet yaşanıyor. Bazen devletin tefecilere yönelik tutuklama haberlerini alıyoruz. Fakat, mahkemeye götürmeden serbest bırakıyorlar. Eğer bu işi yapan insanlara caydırıcı bir ceza uygulanmazsa bu işin önü alınamayacaktır. Zaten Allah ve Resulü Kur’an ve Sünnet’le bu işi yasaklamış ve bu işi yapanlar lanetlenmişlerdir’’ sözlerine yer verdi.

AİLMLERİMİZİN VAZİFELERİNİ YERİNE GETİRMELERİ LAZIM
İnsanların tefeciliğe alış veriş kılıfını uydurarak bu işi yaptıklarını belirten Yeprem Hoca, “Sözde, alışveriş adı altında tefecilik yapıyorlar. Bu türden yapılan alışverişin İslam’da yeri yoktur.
 
Bunu yapan insan mesuldür ve yaptığı bu iş büyük günahlardandır. Maalesef bugün memleketimizde en çok yaygın olan günahlar, en büyük günah olan faiz ve fuhuştur. Bu durumda âlimlerimiz de suçludurlar. Âlimlerimizin Peygamber’in(SAV) vazifesini yerine getirmeleri lazım ve bu işin haramlığı konusu üzerinde hassasiyetle durmalı ve gereken girişimde bulunmaları gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

35 BİN TL OLDU 100 BİN TL
İnsanların artık kısa bir süre içinde zenginleştiklerini, bununla beraber birçok ailenin de servetlerini kaybettiklerini belirten M. Ziya Çelik adlı esnaf da, “Tefecilik memleketimizi perişan etti. Bakıyoruz bir insanın yiyecek ekmeği yok, kısa bir süre sonra bakıyoruz ki pasajları ele geçirmiş, dükkânları ele geçirmiş.
 
Bizzat şahit olduğum olaylardan bir tanesi. Biri, birine 35 bin TL’ye traktör vermişti. Bu traktör, alan kişinin üzerine 100 bin küsur TL’ye mal oldu. Bir diğer olay ise yine tanıdığım bir şahıs, birinden aldığı borç paraya sadece 2 gün sonra bin 500 TL faiz ekleyerek borcunu geri verdi. Birilerinin bu işe bir an önce el atması, dur demesi gerekiyor’’ diyerek endişesini dile getirdi.

TEFECİLİK MESLEK HALİNE GELDİ
Daha vahim olanın ise tefeciliğin artık meslek haline getirilmesi olduğunu ifade eden Çelik, “Bu işi yapanların kulakları her zaman sağda soldadır. Kim zararda, kim zor durumda diye sürekli çevreyi gözetliyorlar.
 
Benim gibi bir esnafa yanaşıyor, para veriyor. Bir veriyor 10 alıyor, 20 alıyor adamın evini yıkıp gidiyor. Faizden dolayı mağdur olan bir sürü insan var. Muş’un birçok köyünde insanların yüzde 20’ si tefecilikle geçiniyor. Tefecilik başını alıp gitmiş durumda’’ diye konuştu.

UTANÇLARINDAN TEFECİLERE BULAŞTIM DİYEMİYORLAR
Celal Teke adlı Muşlu ise, “Tanıdığım kişilerden biri tefeciye olan borcundan dolayı evini arabasını her şeyini sattı. Şu an kendi evinde kirada oturuyor. Kimse demez ki ben tefeciye yakalandım.
 
Ama herkesin aile ortamına baktığınız zaman, illa ki sıkıntılarını görürsünüz. Devletin bunu önlemesi için acilen tedbir alması gerekir’’ dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir