• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
BTÜ' den bilim, sanayi ve teknolojiye destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) geçtiğimiz yıl hazırladığı iki projesini destekleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversite tarafından hazırlanan bir projeyi daha SAN-TEZ (Sanayi Tezleri)  kapsamında destekleme kararı aldı. Bu kararla birlikte BTÜ; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen üç projenin de yürütücüsü haline geldi.

 

BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi (DBMM), Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız’ın yürütücülüğündeki, DataTech Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Toksan Ar-Ge Merkezi ile birlikte hazırlayarak SAN-TEZ’e başvurusunu yaptığı “Yeni Nesil Yapay Zeka Yöntemleri ile Yüksek Performanslı Taşıt Parçalarının Geliştirilmesi” konulu proje önerisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın SAN-TEZ kapsamındaki 2014-2015 Destek Programına aldı.

 

BTÜ ve Toksan Ar-Ge Merkezi’nin birlikte hazırladığı projenin yürütücüsü Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız yaptığı açıklamada, BTÜ’nün ulusal ve uluslararası alanda araştırmalarıyla adından söz ettiren bir üniversite olma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını ifade etti. Öğretim üyelerinin araştırma çalışmalarına ağırlık vererek bilimsel faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini vurguladı. BTÜ’nün oluşturduğu gelişmiş bilgisayar destekli analiz yazılımları ve laboratuvarla önemli bir alt yapı sahibi olmasının, öğretim üyeleri ve dolayısı ile sanayi içinde büyük fırsat olduğunun altını çizdi.

 

Böylesine önemli fırsatı sunan başta Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen olmak üzere DBMM Dekanı Prof. Dr. Osman Kopmaz ve BTÜ yönetimine teşekkür eden Doç. Dr. Yıldız açıklamasına şöyle devam etti: “Günümüzde enerji ihtiyacı büyük bir hızla artmaktadır. Gün geçtikçe zorlaşan küresel rekabet koşulları hava, deniz ve kara taşıtlarının tasarım ve imalatında rekabet yeteneği yüksek özelliklerle dizayn edilmesine zorlamaktadır. Bu nedenle optimum yapısal tasarım çok önemli hale gelmiştir. Verim, maliyet ve çevresel faktörler açısından en uygun şekilde tasarım yapılması ülkelerin ulusal ve uluslararası alandaki rekabet gücünün de temelini oluşturmaktadır. SAN-TEZ’den destek kazanan bu proje kapsamında, yeni nesil yapay zeka yöntemleri ile yüksek performanslı taşıt komponentlerinin optimum özelliklerde ve çok kısa zamanda tasarımı gerçekleştirilecektir. Proje sonucunda elde edilecek verilerle gerek otomotiv endüstrisinde, gerekse de savunma sanayinde hava, kara ve deniz taşıtlarının tasarımında da kullanılabilecek yaklaşımlar ile birlikte optimum ürün tasarımında da çığır açacağına inanıyoruz.

 

Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız’ın yaptığı açıklamanın devamında üniversitenin diğer kuruluşlar tarafından desteklenmekte olan projelerinin yanı sıra BTÜ öğretim üyelerinin hazırladığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen üçüncü projede, BTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlileri Emre Demirci ve Emre Doruk’un araştırmacı olarak yer alacakları belirtildi. Doç. Dr. Yıldız’ın açıklamasının son bölümünde ise 24 ay sürecek proje kapsamında yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs olanağı da sağlanacağı bilgisi aktarıldı.(Zeki Aras-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir