• DOLAR 32.574
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2457.695
  • ...
Suriyeli mülteciler zor şartlarda yaşamlarını sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Suriye'deki iç savaştan kaçıp Diyarbakır'da yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler, çok zor şartlar altında yaşadıklarını belirterek 'Diyarbakır Umut Kapısı Gıda Bankası Derneği' dışında hiç kimsenin kendilerine herhangi bir yardımda bulunmadıklarını ifade ettiler.

Kamplarda kalmak istemediklerinden dolayı Suriye'den gelip Diyarbakır'a yerleşen Suriyeli aileler, çetin kış şartlarına rağmen kendi olanaklarıyla direnmeye çalışıyorlar.

İki odalı bir evde 10 kişi kalıyorlar
Boyacılık yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Süleyman Cuma adlı Suriyeli, 2 yüz TL kirası olan iki odalı bir evde, toplamda 10 kişi kalarak kendilerine uzanacak yardım elini beklemekteler.


"Yetkililerde Diyarbakır halkı gibi yardımsever olmalı"
Paraları olmadığı için giyecek elbise, yiyecek ekmek ve yakacak odunlarının olmadığını aktaran Süleyman Cuma, Diyarbakırlıların bu konuda çok duyarlı olduklarını, kendilerine her türlü yardımı yaptıklarını belirterek yetkililerinde Diyarbakır halkı gibi cömert olması gerektiğini söyledi.


Savaşta işitme duyusunu kaybetmiş
Suriye'de yaşanan savaş sırasında atılan bir bombadan etkilenerek duyma özelliğini kaybeden Muhammed Cuma adlı Suriyeli ailenin durumu ise içler acısı.

Üstlerine atmaları için bir tek battaniyenin bulunmadığı evlerde yaşam mücadelesi veren aile, kapı girişine kurdukları bir soba ile 10 kişilik ailesinin ısınmasını sağlıyor.


Duyabilmek için cihaz kullanması gerektiğini ifade eden Muhammed Cuma'nın eşi Samira Cuma, paraları olmadığı için duyma cihazı alamadıklarını ifade ederek bu konuda yetkililerden yardım istedi.


Suriyeli çocuklar giyecek elbise istiyor
2 odalı bir evde toplam 3 ailenin kaldığı görülen evde, çetin geçen kış günlerinden korunmak için kırık camların poşetler ile kapatılması, yiyecek ve giyeceklerinin olmaması ve yakacak odunlarının bulunmaması dikkatlerden kaçmazken, yaşıtları dışarıda oyunlar oynarken kendileri ise bir savaşın içinden çıkıp gelmiş olan Suriyeli çocukların giyecek elbise ve kalacak yer istemesi ise yürekleri yaraladı.



Umut Kapısı Gıda Bankasının kendilerine ulaştırdığı yardımlar dışında, Valilik veya Sosyal Yardımlaşma Vakfı gibi kurumların kendilerine herhangi bir yardımda bulunmadıklarını ifade eden Suriyeliler yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını istedi. (Ömer Yasin Ergin/ M. Sait Adıyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir