• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
HSKY`a Kimse Dokunamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adli Kolluk Yönetmeliği`ndeki değişikliklerin Anayasa`ya aykırı olduğu yönündeki açıklamalarıyla görev suçu işledikleri tartışması başlayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri hakkında soruşturma ve dava açılmasının önünde kesin engeller bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan`ın önceki gün Sakarya`da yaptığı konuşmada "Peki bu HSYK`yı kim yargılayacak...

Sabah`ın haberine göre; Millet yargılayacak" sözünün altında da açıklamayı yapan Kurul üyelerinin HSYK Kanunu`ndan kaynaklanan soruşturulma usulleri yatıyor. Yasadan kaynaklı soruşturma ve dava engelleri aşama aşama şöyle:

* SORUŞTURACAK DAİRE BAŞKANI YOK: Yasaya göre HSYK üyelerinden biri veya birkaçı hakkında ihbar veya şikayet olursa Adalet Bakanı`nın, üç daire başkanından birine, o üye veya üyelerle ilgili "ön inceleme" yaptırması gerekiyor. Bu kural işletilemiyor çünkü açıklamanın altında Kurul`daki üç Dairenin başkanının da imzası bulunuyor. Kurul başkanı olarak Bakan "ön inceleme" talimatını zaten açıklamanın altında imzası bulunan 1`inci Daire Başkanı İbrahim Okur, 2`nci Daire Başkanı Nesibe Özer veya aynı zamanda Başkanvekili de olan 3`ncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici`ye veremeyecek.

* DOĞRUDAN GETİRSE DE OLMAZ: Yasada, Adalet Bakanı`nın, Kurul üyeleri ile ilgili suç duyurularını "soruşturma açılması" için, Daire başkanlarından birine "ön inceleme yaptırmadan" doğrudan Genel Kurul`a getirme yetkisi de bulunuyor. Ancak 22 üyeli Genel Kurul`un 13 üyesinin açıklamanın altında imzası var. Başkan olarak Adalet Bakanı, bu 13 üye hakkındaki "görev suçu işledikleri" iddiasını HSYK Genel Kurulu`na getirse de sonuç alamayacak.

* KARAR ÇOĞUNLUĞU YOK: 22 üyeli HSYK Genel Kurulu`nda kararlar en az 15 üyenin katıldığı toplantıda, toplantıdaki üyelerin salt çoğunlukla alınıyor. Bu kural da işleyemeyecek çünkü 22 üyeden 13`ü zaten kendileri hakkındaki suç duyurusunun değerlendirileceği toplantıya katılamayacağından geriye 9 üye kalıyor. Kurul da 9 üye ile toplanamıyor.

* DAVA İMKANSIZ: Yasaya göre; HSYK üyeleri hakkında soruşturma, `Soruşturma Kurulu`nun hazırlayacağı rapor Genel Kurul`da oylandıktan sonra geçerlilik kazanıyor. Kurul üyeleri hakkında dava açılabilmesi için Genel Kurul`un vereceği "soruşturma yapılması" ve dava açılması kararı `şart`. Yargıtay Başsavcılığı ancak bu kararla "Soruşturma Kurulu Raporu"nu tekrar ederek iddianame hazırlıyor. Yargıtay Başsavcılığı kendisine bir suç duyurusunda bulunulsa ve iddialar çok ciddi olsa bile HSYK`dan "Soruşturma Kurulu Raporu" gelmeden Kurul üyeleri hakkında iddianame hazırlayamıyor. Dava açılması yolu kapalı olmasa Kurul üyeleri, yaptıkları açıklamadan dolayı Yüce Divan`da yargılanacaklardı.

Sabah

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir