"Sağlıklı bir yaşam için karaciğerinize iyi bakın!"
Beden sağlığımızın sürdürülmesinde çok önemli görevleri olan ve hastalanmadığı takdirde pek de farkına varılamayan bir organ olan karaciğer için uzmanlar, çeşitli tavsiyelerde bulunuyor.
BURSA - Sağlığının bozulması takdirde bir çok hastalığa davetiye çıkaran karaciğer için Acıbadem Bursa Hastanesi'inden Prof. Dr. Remzi Emiroğlu çeşitli tavsiyelerde bulundu.
"Öncelikli korunma çocuklarda aşı!"
Hepatit B'nin karaciğer hastalıklarının başlıca nedenleri arasında sayıldığını belirten Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, aşının önemine dikkat çekti.
Emiroğlu, "Çocuklar, bu sayede Hepatit B'ye karşı aşıyla korunuyor. Ancak rutin aşı takvimine alınmadan önce doğanlar da mutlaka bu aşıyı yaptırmalı. Aşı olduktan sonra koruyuculuğunu test ettirin, koruyuculuk devam ediyorsa endişelenmeyin. Etmiyorsa, aşıyı tekrar yaptırmanızda yarar var." dedi.
Sağlıklı bir beden ve daha huzurlu bir yaşam için her zaman 'beslenmeye dikkat!' uyarısında bulunduklarını kaydeden Prof. Dr. Emirpğlu, "Besinler karaciğeri doğrudan etkiliyor. Bu nedenle beslenmenize özen gösterin. Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı edinin. Kızartılmış yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Çünkü besinlerin içindeki yağ, karaciğerin yağlanmasına neden oluyor. Ayrıca hazır gıdalardan da uzak durmaya dikkat edin." diye konuştu.
Daha sağlıklı bir Karaciğer için sık sık enginar ve ayvayı tüketmeyi tavsiye eden Prof. Emiroğlu, yemeklerde ve hamur işlerinde çörek otundan faydalanmayı da aktardı.
Siroz'un Karaciğer hastalığına davetiye çıkardığını kaydeden Emiroğlu, "Araştırmalar, 10 yıl boyunca günde 50-100 cc arasında alkol alan birinin siroz olma riskinin çok yüksek olduğunu gösteriyor." İfadesini kullandı.
"Mantar zehirlenmesine dikkat!"
Prof. Emiroğlu, sofraların vazgeçilmez yiyeceği olan mantar için zehirlenmeye dikkat çekti. Emiroğlu şunları söyledi: "Mantar zehirlenmesi, karaciğerin fonksiyonlarını tamamen bozabiliyor. Mantarın tüketilmesinden 2 saat sonra halsizlik, mide bulantısı, kusma ve şuur bulanıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkan zehirlenmeye acil müdahale edilmezse, hasta 1 hafta içinde hayatını kaybedebiliyor." (Veysi Siyah - İLKHA)