• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Van'a iki etaplı sağlık kampüsü yapılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Sağlık alanında yapılan çalışmaları ile yapımı devam eden sağlık projeler ile ilgili İLKHA'ya konuşan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, önemli açıklamalarda bulundu.

"Van, büyük bir sağlık şehri olacak"
İlde iki etaplı sağlık kampüsü inşa edeceklerini söyleyen Dr. Bilal Acar, "Bunlardan bir tanesi şuanda Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu alanda yapımı devam eden Kadın Doğum Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Hastanesi ile kardiyoloji ve kardiyovasküler hastalıklarına hitap edecek hastanemiz ile yine aynı alana bir de onkoloji hastanesinden oluşmaktadır. İkinci etap sağlık kampüsümüz ise Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesi, Adli Psikiyatri Hastanesi ve Fizik Tedavisi Hastanesi'nden oluşacaktır. Bizler inşallah bu çalışmalarımızı tamamladığımızda, Van ve bölgemiz başta olmak üzere İran, Irak gibi komşu Ülkerler de dahil tüm bölgeye hizmet eden büyük bir sağlık şehrine kavuşmuş olacağız." dedi.


Bununla birlikte amaçlarının hiçbir hastayı il dışına göndermemek olduğunu ve İran ile Irak başta olmak üzere tüm bölgeye hitap edecek hastanelere kavuşmak olduğunu aktaran Dr. Acar, "Tabi bu bizim hedefimiz artık bu ilde her ne hastalığa yakalanan olursa olsun biz onu bu ilde tedavi edeceğiz inşallah." şeklinde konuştu.

İki etaplı sağlık kampüsü
Birinci etap Sağlık kampüsü çerçevesinde yapımı devam eden 550 yataklı Kadın Doğum Hastalıkları Çocuk hastalıkları Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Hastanelerinin 2015 Nisan ayına yetiştirmeyi planladıklarını ifade eden Dr. Bilal Acar, Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesi, Adli Psikiyatri Hastanesi ve Fizik Tedavisi Hastanesi'nden oluşacak olan ikinci etap sağlık kampüsünün ise Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Güneyinde yer alacağı bilgisini verdi.

Ayrıca bu kapsamda bir merkezi acil bölüm oluşturacakları bilgisini de veren Dr. Acar, bütün acil merkezlerini bir araya toplayacaklarını belirterek, "Tabi bütün hepsini orada toplamış olmayacağız ama en geniş en büyük acilimiz orası olacak inşallah." diye konuştu.


"Son 10 yılda sağlık alanında devrim yaşandı"
Sağlık alanında son 10 yılda devrim yaşandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, bundan 10 yıl önce kentte sadece bir ambulans olduğunu bugün ise 64 ambulansın hizmet verdiğini hatırlatarak, "Bu ambulanslarımız arasında helikopter ambulans, motosiklet ambulans, kar paletli ambulans, snowtrek dediğimiz kar temizleyici ambulans ve uçak ambulans dahi birçok ambulansımız hizmet vermektedir. Bu sadece bir parametremiz bunun yanında daha birçok parametrelerimiz var. yani sizler de takdir edersiniz ki 10 yıl önce sabah namazında hatta önceki geceden insanlar gidip hastanelerde sıra beklerken şu anda artık telefon ve internet üzerinden randevu alınabiliyor ve doktor tercih edilebiliyor." ifadelerinde bulundu.


Sağlık alanında gelişmelerin tüm ülkede olduğu gibi Van'da da yaşanmaya devam ettiğinin altını çizen Acar, şunları söyledi. "Hem yatırımlar hem de hizmetler babında çok büyük gelişmelerimiz var. Gerek birinci basamak sağlık hizmetleri olsun gerekse de ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri olsun gelişmeler vatandaşın da gördüğü gibi çok geniş düzeyde oldu. Tüm bunlara rağmen kimi münferit olaylar yaşanabiliyor. Sağlık hizmetleri 24 saat ve kesintisiz verildiği için mükemmel bir hizmet diye bir iddiamız yok. Arada münferit bazı olayların yaşanabiliyor."


"Her doktor kendi yazdığı reçeteden sorumludur"
Kimi doktorların fazla ilaç yazması ile alakalı bir soruya Dr. Acar, bunun sosyal bir problem olduğunu ifade ederek, "Her doktor kendi yazdığı reçeteden sorumludur bu reçete üzerinde başka bir doktorun yetkisi yoktur. Ben bile bu doktorların yazdığı bir reçeteye müdahale etme hakkına sahip değilim. Çünkü o doktoru bağlar. Ama ilaç mümasillerle bir anlaşma ya da fazla ilaç yazma olayları olduğunda biz buları tespit edip burada gerekli soruşturmaları başlatıyoruz. Böyle bir olaya hekim arkadaşımızın karışması hem utanç verici hem de hiç doğru değildir." diye cevapladı.


"Asılsız ihbarlar kul hakkıdır"
112 acil sağlık hizmetlerinin acil tıp teknisyenleri (ATT) ve acil ambulans bakım teknisyenleri tarafından yapıldığını söyleyen Acar, "Yine hekim arkadaşlarımızın da destekleriyle bunlar yapılıyor. Bu hizmette ambulanslar çok değerlidir. İlimizde 64 tane ambulans var. Bunlarla sürekli hasta nakli gerçekleştiriyoruz. Tabi zorlu kış koşulları var. Kar yağışından dolayı kapanan köy yolları var. Bunlara ulaşmak için de donanımlarımız yeterlidir. Hem diğer kurumlar tarafından hem de Sağlık Müdürlüğü olarak yollarımızı açılıp vakaya ulaşıyoruz. Bu noktada kimi sıkıntılar da yaşanmıyor değil. Özellikle köylerde gelen vaka ihbarları asılsız ise arkadaşlarımız saatlerce gereksiz yere mücadele etme durumunda kalıyorlar ki bu sırada başka bir yerde hasta olduğunda onların da haklarına girilmiş oluyor." dedi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir