• DOLAR 32.477
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2443.77
  • ...
Diyarbakır'da Down Sendromu Semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Engelli Hizmetleri Müdürlüğü ile Türkiye down Sendromu Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği seminerde, Diyarbakırlı pek çok aile down sendromlu çocukları ile katılarak rapor alma, eğitim, iletişim, gelişim aşamaları gibi pek çok konuda bilgilendirildi.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Sinema Salonu'nda düzenlenen seminerde Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı, semineri aileleri ve toplumu bilinçlendirmek için yaptıklarını söyledi. Belediye olarak engellilere, yaşlılara, kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık yaptıklarını ve hizmette öncelik verdiklerini bildiren Kıratlı, örgütlülüğün engellilerin yaşamında oldukça önemli olduğunu belirterek Diyarbakır'da down Sendromu Derneği kurulacağını söyledi.

Daha sonra Türkiye Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin, down sendromlu çocukları olan ailelerin hayatta karşılaştıkları sıkıntıları ve bunları aşmak için önerileri sıraladı. Down sendromlu çocukların rapor alma, eğitim, sağlık, aile ve toplum içindeki iletişim konusunda bilgi veren Bilgin, ailelerin çok hızlı ve mümkün olan en erken yaşta rapor alıp eğitime başlaması gerektiğini söyledi.

Dernek çalışmaları hakkında da bilgi veren Bilgin, dünyada 5,5-6 milyon down sendromlu insan bulunduğunu Türkiye'de ise bu konuda sağlıklı istatistik bulunmadığını ancak down sendromlu insan sayısının 60-70 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini ifade ederek," Her 800 doğumda bir çocuğun down sendromlu doğuyor. Bu doğumlar genetik nedenlerden meydana geliyor. Down sendromlu doğumların sosyo ekonomik, ırk, eğitim gibi dışsal faktörlerden tamamen bağımsızdır" dedi.

Gün Bilgin'in 18 yaşındaki down sendromlu oğlu Robert Cem Osborn da seminerde bir sunum yaptı. Üniversiteye hazırlanan Robert Cem Osborn, halen haftada bir gün İstanbul Modern Sanatlar Müzesi'nde bir gün de okuduğu Enka Lisesi idari işlerinde çalıştığını anlattı.

Özel eğitim ve kaynaştırma eğitimi hakkında bilgi veren Psikolog ve özel eğitim uzmanı Sezgin Kartal ise, hafif durumda olan down sendromlu çocukların okul ve toplumla kaynaştırma konusu üzerinde durdu.
Doç. Dr. Yasemin Alanay ise çocuk genetik durumu hakkında bilgilendirme yaptı.

Fizyoterapist Bedia Deringöl de down sendromlu çocukların henüz iki aylık iken eğitime alınması gerektiğinin altını çizdi. Fizyoterapi yöntemleri ve eğitim ile var olan sınırın maksimum olarak kullanılabileceğini vurgulayan Deringöl, slaytlar ve videolar eşliğinde yaptıkları uygulamaları anlattı.

Seminer ailelerin, sosyal hizmet uzmanları ve çocuk gelişimcilerin yoğun soru ve cevaplarıyla sonuçlandı.

Seminerde çocuklara Spor Şube Müdürlüğü kek ve meyve suları dağıtırken, Türkiye down Derneği de çocuklara çeşitli hediyeler verdi. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir