• DOLAR 32.482
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2440.958
  • ...
Muş Devlet Hastanesi 11 ayda 741 bin 840 hastaya baktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş İli Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Muş Devlet Hastanesi'nin 2013 yılı 11 aylık tıbbi istatistikleri açıklandı. Yapılan hizmetlerle ilgili detaylı bir açıklama yapan Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, acil servise ayda 2 bin 600 hasta, polikliniğe ise ortalama aylık 3 bin 500 hastanın başvuruda bulunduğunu belirterek fiziki olarak zor şartlarda poliklinik hizmetlerindeki artış, güvenilirlik ve tercih edilebilirliğin göstergesi olduğunu söyledi.

 

Düzenlediği basın toplantısında Muş Devlet Hastanesinde 86 uzman, 10 pratisyen hekimle Muş halkına en iye sağlık hizmete vermek için çaba gösterdiklerini ifade eden Yıldız, 11 ayda 741 bin 840 hastaya bakmanın önemli bir rakam olduğunu ifade etti. Başarılı sağlık hizmeti sunmaya devam ettiklerini dile getiren Yıldız, şunları söyledi: "Kardiyoloji Uzmanımız ve yeterli sağlık personeli ile Ağustos ayında aktif olarak açılan yeni Anjiyografi ve Yoğun Bakım Ünitesinde bu güne kadar 300'ün üzerinde hastaya Anjiyo işlemi başarılı ve sorunsuz şekilde uygulanmıştır. Bunun dışında kalp pili takma, stent takma işlemleri de uygulanmaktadır. Tüm çalışmalar tamamlandı. Tıbbi cihaz ve malzemeler alındı. Bakanlık onayı ile Ankara yüksek ihtisas eğitim araştırma hastanesinden ekip bekleniyor. 2014 Şubat ayında hizmete başlayacağı düşünülmektedir. Kanser hastaları için planlanan kemoterapi tedavilerini ilimizde alabilmeleri için 2 kemoterapi kabini ve 4 yataklı merkezimizi 2014 haziran ayı itibari ile açmayı planlamaktayız."

 

"Hekim sayısı yeterli olduğu müddetçe sevk sayısını azaltacağız"
2012 yılında yüzde 1,68 olan sevk oranında 2013 yılında yüzde 2,3 oranında bir artış meydana geldiğini hatırlatan Yıldız, bu artış özellikle 2013 yılı içerisinde en çok Çocuk ve Kadın Doğum branşları yanında Nöroloji ve Beyin Cerrahisi branşlarındaki hekim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. İlgili branşlarda ve diğer branşlardaki hekim sayısı yeterli olduğu müddetçe sevk sayısını azaltmak, ilimizde sunulabilecek tüm hizmetleri sunmak ve gerektiği durumlarda sevki gerçekleştirmek amaçlarımız arasındadır" dedi.

 

Ana bina ve ek binada toplam 2 ameliyathane 8 ameliyat odası ile 24 saat kesintisiz hizmet verdiklerini anımsatan Yıldız, "Ameliyathanelerimiz tam donanımlı olup, uyandırma odaları, kesintisiz güç kaynağı, merkezi sterilizasyon ünitesi ve özel havalandırma sistemleri mevcuttur. Ortalama günde 15 doğum gerçekleştirmektedir. Yıllar arasında belirgin bir sayısal fark bulunmamaktadır. Bölgemizde doğum oranının yüksek oluşu artışın sebebidir. Bu konu çok yönlü değerlendirilmesi gereken Aile planlaması, sağlık politikaları gibi bir konudur." diye konuştu.

 

"Ayda ortalama 800 diyaliz seansı hizmeti veriyoruz"
Hastanede 16 diyaliz cihazı ile ortalama 70 hastaya diyaliz hizmeti verildiğini vurgulayan Başhekim Yıldız, "Nefroloji uzmanımız, bir sertifikalı Pratisyen Hekimimiz ve yeterli sağlık personeli ile aylık ortalama 800 diyaliz seansı ile hizmeti yapılmaktadır. Büyük ameliyatlar dışında uyguladığımız küçük cerrahi işlemler ve müdahalelerin sayısındaki artış, 2. Basamak Sağlık Kurumu olarak hedeflediğimiz bir durumdur. Hem teşhise hem de tedaviye dayalı girişimsel işlemlerin uygulanması hizmet kalitesindeki artışın objektif göstergesidir. Ortalama günde 15 doğumun gerçekleştiği görülmektedir. Yıllar arasında belirgin bir sayısal fark bulunmamaktadır. Bölgemizde doğum oranının yüksek oluşu artışın sebebidir. Bu konu çok yönlü değerlendirilmesi gereken (Aile planlaması, sağlık politikaları vs.) bir konudur. 2. basamak sağlık kurumu olarak etkin ve kaliteli sağlık hizmet sunumu temel amacımızdır. 485 fiili yatak kapasitesi ile hizmet vermekteyiz. Ana Binada 52, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ek hizmet Binasında ise 10 olmak üzere toplam 62 poliklinik ile 25 farklı uzmanlık dalında poliklinik hizmeti vermekteyiz. Ana bina ve Kadın doğum Çocuk Hastanesi ek binasında ayrı ayrı toplam 2 acil servis ile hizmet sunmaktayız. 2 Acil Tıp Uzmanı ve 9 pratisyen hekim ile yürütmekte olduğumuz acil servis hizmetlerine günlük ortalama başvuru sayısı 950'dir. Bu sayı oldukça fazladır. Acil servise acil hastalar dışında poliklinikten hizmet alabilecek hastaların da başvurusu, hizmette ciddi aksamalara ve gerçek acillerin hizmete ulaşmasında sıkıntılara yol açmaktadır. Doğum salonumuzda 5 lohusa yatağı, 3 septik yatak, 6 sancı yatağı olmak üzere 14 yatak ve 4 doğum masası ile doğum hizmeti verilmektedir" diye konuştu.

 

Düzenlenen basın toplantısına Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Genel Sekreteri Dr. Hacı Yusuf Güneş ve hastane sorumlu yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, Hastane Müdürleri ve idarecileri katıldı. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir