• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Gurbet hayatı yaşayarak uzak kalanlardan özür dileriz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Programa; Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Prof. Dr. Birol Akgün ve Prof. Dr.

Tahir Yüksek, dekanlar ve akademisyenler katıldı.
Programda ilk önce Osmanlı Hanedan torunlarının "Osmanlı ailesinin sürgün yılları ve hayatlarının" anlatıldığı söyleşiye geçildi.

Konya'da olmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden, "Osman Selahaddin Osmanoğlu "Herkes bizlere karşı son derece nazik davrandı, bu anlamda herkese teşekkür ediyorum. Ben, 1940 yılında Mısır'da sürgünde doğdum.1974 yılına kadar Türkiye'ye dönemedik. Osmanlı ailesi, elli yıl süren uzun bir süreçte sürgün hayatı yaşadı.1974'te meclise, sürgün şehzadelerin Türkiye'ye dönmesine yönelik kanun teklifi sunuldu. Hiç bir teklif parlamentoda bu kadar oy birliğiyle geçmemiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul'a yerleştim. Zamanımın bir kısmını İstanbul'da bir kısmını da İngiltere'de geçiriyorum." dedi.

Ömer Abdülmecit Osmanoğlu ise: Mısır'da doğduğunu, beş yaşındayken babasıyla birlikte İngiltere'ye yerleştiği belirterek, "Bizim anlatacağımız sadece sürgün yıllarımızdır. Gerçek tarihi ise ancak tarih hocaları anlatabilir. Bu anlamda tarih hocalarına önemli görevler düşüyor. Tarih hocaları, Osmanlı tarihini taraf tutmadan yanlışsız doğru bir biçimde öğretmeliler. Tarihimizi okumalı ve okutmalıyız" şeklinde dinleyicilere mesajlarda bulundular.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise şunları dile getirdi: "Dünyanın farklı yerlerinde ve Türkiye'de yaşayan Osmanlı ailesinin temsilcileriyle bir aradayız. Kendilerine Üniversitemiz adına hoş geldiniz diyorum. Bütün yaşanan ve yaşanmışlıklar genç kuşaklara sağlıklı ve doğru aktarıldığı takdirde bir vebalden kurtulmuş oluruz. Bu toplumdan, gurbet hayatı yaşayarak belirli bir dönem uzak kalmalarından dolayı özürlerimizi beyan ediyorum." dedi.
Program; dinleyicilerin sorularının cevaplandırılması, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in Osmanlı torunlarına hediye ve plaket takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.(İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir