• DOLAR 32.488
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2441.481
  • ...
İş Adamları gönüllerindeki Mevlana'yı anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Moderatörlüğünü Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü'nün yaptığı söyleşiye Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Helvacızade Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Büyükhelvacıgil, Rixos Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Kınay ve İntekno Şirketler Grubu Başkanı Halil Kulluk konuşmacı olarak katıldı. Programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, öğretim üyeleri ve öğrenciler de dinleyici olarak katıldı.

 

"Küresel rekabet ile hoşgörü nasıl dengelenecek?"
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz 'Gönlümüzdeki Mevlana' söyleşilerinde gönlümüzdeki Mevlana'yı anlatmaya ve anlamaya çalışıyoruz. Bugün de iş dünyasının önde gelen isimleri bize gönüllerindeki Mevlana'yı anlatmaya gayret edecekler. İş hayatında bir tarafta küresel rekabet ve bu rekabetin getirdikleri, diğer tarafta da Hz. Mevlana'da en güzel şekilde kendisini bulan değerlerimiz var. Küresel rekabet ile hoşgörü nasıl dengelenecek? Bu sorunun cevabını bugün değerli misafirlerimizden dinleyeceğiz. " dedi.

 

Açılışta söz alan Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler , "Hz. Mevlana çalışmayı her zaman çok önemsiyor ama çalışmayı ve hırsı insanın gönlüne nakşetmemesi gerektiğini söylüyor. Çalışmayı, hırsı çok fazla ileri götürürsen o hırsın insanın içine işlediğini söylüyor. Hz. Mevlana hem başkalarına faydalı olmak için çalışmak lazım hem de hırsa kapılmadan, adaletten sapmadan çalışmanın önemini vurguluyor."ifadelerini kullandı.

 

Açılış konuşmalarının ardından söyleşiye geçildi. Programın moderatörü Kütükcü, konuşmasında çalışmanın önemine değinerek, "İnsanlığın bugün Hz. Mevlana'nın, Yunus'un, Hacı Bektaş-ı Veli'nin hayat nefeslerine ihtiyacı var. Çünkü onların dünyasında bencilliğe yer yok. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin (İHEB) 65 yıllık bir tarihi var ama dininden beslenen Hz. Mevlana, asırlardır dünyaya barış ve sevgi yayıyor. Asırlara sığmıyor." şeklinde konuştu.

 

Söyleşide ilk sözü alan Helvacızade Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Büyükhelvacıgil, "Mevlana'nın olduğu yerde, Konya'da doğmak büyük bir şans. Ama daha da önemlisi bizim bu şansı ne kadar iyi değerlendirdiğimizdir. Hz. Mevlana'yı ne kadar iyi anlayabiliyoruz? Bu son derece önemli. Birbirimize ne kadar sevgi ve hoşgörüyle yaklaşabiliyoruz? Bu değerleri iş hayatında ne kadar öne çıkarabiliyoruz? Hz. Mevlana'nın da dediği asıl hadise insana insan gibi davranmaktır. Bunun altında da insanı anlamak ve tasavvuf yatıyor. İnsana sevgiyle, saygıyla ve hoşgörüyle bakabilmemiz gerekiyor. Biz bunu Konya odaları olarak başardığımızı düşünüyorum. Kurumlarımızla beraber hareket ederek bu beraberliğin ortaya çıkardığı rahmet ve bereketin tadına varıyoruz." dedi.

 

"Benim için Mevlana 'önyargısız olmak' demektir"
Hz. Mevlana'nın öğretilerinin iş hayatına en iyi şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizen Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Benim için Hz. Mevlana 'önyargısız olmak' anlamına geliyor. Mesnevi'nin başarılı olmama çok büyük faydası olduğunu düşünüyorum. İnsanları kategorik olarak değerlendirmiyorsak, onlarla çok kolay bir şekilde iletişim de kurabiliyoruz."

 

"Hiçbir yerde bulanamayan 'huzur' Konya'da var"
Konya'nın turizm açısından önemli bir yer olduğunu söyleyen Rixos Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Kınay ise, "Turistler dünyanın her yerini geziyorlar. Ama Konya'ya geldiklerinde hiçbir yerde göremeyecekleri huzuru buluyorlar. Türbeyi gezerken hiçbir yerde hissetmediğim huzur ve keyfi hissediyorum. Hepimizi Konya'ya bağlayan hoşgörü özleminde Konya'nın huzuru öne çıkıyor ve ilgi çekiyor. Dünya'da bir tane Hz. Mevlana var, bir tane Konya var. Bunun kıymetini iyi bilmeliyiz. Konyalılar ne kadar şanslı olduklarının farkına varmalılar. Siz gençler de Selçuk gibi önemli bir üniversitede eğitim aldığınız için hangi meslekte olursanız olun bunun kıymetini bilin." tavsiyesinde bulundu.

 

"Mevlana ile hayatım ve dünyaya bakış açım değişti"
Konya anılarını öğrencilerle paylaşan İntekno Şirketler Grubu Başkanı Halil Kulluk, "Ben Mevlana'yı ABD'de tanıdım. Dünyanın en iyi kurumlarında Mevlana'nın eserleri vardı. Mevlana'nın şiirlerini okudukça hayatım değişti, dünyaya bakış açım değişti. Siz gençler çok şanslısınız. Bunun değerini iyi bilin." dedi.

 

Programın sonunda Selçuk Üniversitesi Rektörü Gökbel, katılımcılara teşekkür plaketi ve ebru tablo hediye etti. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir