• DOLAR 32.602
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2497.565
  • ...
 Operasyonla ilgili o iddia yalan çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin gündemine bomba gibi düşen yolsuzluk iddiaları ile borsa, döviz ve faiz kaynaklı iki günlük kayıp 30 milyar liraya dayanırken, operasyonu sağlam göstermek için MASAK`ın öne sürülmesi dikkat çekti. Buna göre, 2013 yılında İranlı işadamı Reza Zarrab ile ilgili savcılığın talebi üzerine MASAK tarafından bir araştırma olduğu belirlenirken, savcılıktaki raporlarda Zarrab ile ilgili suç duyurusu ve tespitinin olmadığı dikkat çekti. Yetkililer, operasyonun mali boyutunun olduğu savını ileri sürebilmek için Maliye Bakanlığı`na bağlı inceleme birimi olan MASAK`ın öne atıldığını dile getirdiler.

SOMUT BİR ŞEYE RASTLANMADI

Operasyonla ilgili haberlerde 2008-2010 yıllarındaki MASAK`a ait incelemelerde suç unsuru bulunması üzerine `düğmeye basıldığı` yönündeki ifadelerin de savcılıktaki raporda olmadığı belirlendi. Raporda, 2013 yılında savcılığın talebi üzerine Reza Zarrab hakkında inceleme yapılmasının istenildiği bunun üzerine MASAK`ın şahsın parasal hareketleri ile ilgili çalışma yaptığı görüldü. Ancak, yapılan çalışma ile ilgili raporda `somut bir şeye rastlanılamadığı` ifadeleri yer aldı.

SUÇLAMALARLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YOK

Yenişafak`ın haberine göre, savcılıktaki raporda, operasyon kapsamındaki diğer kişi ve kuruluşlarla ilgili de MASAK`ın bir mali araştırma ve çalışmasının olmadığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamındaki, tarihi eser kaçakçılığı, para transferi, usulsüz vatandaşlık, rüşvet verme, SİT alanlarının imara açılması ve Marmaray projesine zarar verme şeklindeki suçlamalarla ilgili de incelemenin olmadığı belirlendi.

TANTAN OPERASYONU MU?

Konuyla ilgili hukukçular ise; `Hukuk sisteminde tutukluluk istisnai bir haldir. Esas olan somut tespitlerdir. Bu çerçevede ceza hukukunda suç isnadı yeterli değildir. Savcılık hukuki tespitler yapmadığı ve mali soruşturmayı belgelendirmediği sürece geçmişteki İçişleri Bakanı Saadettin Tantan`ın yaptığı operasyonlara benzer` tespiti yapıyorlar. Operasyonu değerlendiren hukukçular ayrıca, birbirinden bağımsız olayları bir araya getirerek etkisinin güçlendirilmesinin amaçlandığını dile getirdiler.

Kaynak: Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir