DES: "YÖK kaldırılmalı"
Türkiye'de yükseköğrenimin nitelikleşmesinin önündeki en büyük engelin YÖK olduğuna dikkat çeken Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), YÖK'ün kaldırılması gerektiğini belirtti.
DİYARBAKIR - Türkiye'de yükseköğrenimin nitelikleşmesinin önündeki en büyük engelin YÖK olduğunu, YÖK'ün kaldırılması yahut ivedilikle demokratikleştirilmesi gerektiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, üniversitelerin rahatsızlık verir derecede konuşmayan, üretmeyen, sorgulamayan ve tartışmayan bir rol üstlenmeye devam ettiğini ifade etti.
Türkiye'de siyasi, politik, teknolojik ve ekonomik anlamda ciddi sorunlar olduğunu ifade eden Çelebi, bu sorunların çözümüne katkıda bulunması gereken üniversitelerin, sessiz kaldığını söyledi.
Türkiye'de özgürlük, demokrasi, eşitlik, adalet, şeffaflıkla alakalı onca hak ihlali olduğunu ifade eden Çelebi, "Sorunlara dönük üniversitelerimizin kürsülerinden çıt çıkmıyor. Bilen bilmeyen herkes konuşuyor ancak en fazla konuşması gereken, millete rehberlik yapması gereken üniversiteler ve bilim insanları hiç konuşmuyor." dedi.
"Üniversiteler özgür değil!"
YÖK'ün meslek kazandırmayacak niteliksiz 'tabela üniversiteler' açmaya son vermesi gerektiğini belirten Çelebi, "Eğitimli gençlerimiz iş arıyor. İşverenlerimiz ise çalışacak eleman bulamamaktan yakınıyor. Açılan yeni üniversiteler mevcut üniversitelerin parçalanmasıyla kuruluyor. Yeni üniversitelerde görev yapan öğretim görevlileri mevcut eski üniversitelerden tayin ediliyor. Taşrada öğretim üyesi, fakülte binası, hatta öğrencisi olmayan tabela yükseköğretim kurumları var. Planlama yapılmadan bakkal açar gibi üniversite açılması yüzünden hem eğitim ve öğretim kalitesiz oluyor, hem de para döküp eğittiğimiz insanlarımıza iş imkanı yaratamıyoruz. Çocuklarımızın ellerine diploma verip sokağa salmayı yüksek öğretim olarak algılamamalıyız. Yüz binlerce üniversite mezunu işsiz gencimiz var. Lise ayarında üniversiteler açarak ülkeyi üniversite çöplüğüne çevirmek doğru değildir." diye konuştu.
"YÖK hem başarısız hem statükocu"
Konsensüs sağlanmış bir yasa taslak çalışması dahi yapamayan YÖK'ün beceriksizliğinin ve başarısızlığının ortada olduğunu söyleyen Çelebi, "Üniversitelerimiz bulundukları şehir ve bölge için dünyaya açılan birer pencere olması gerekirken bölgenin rant ve istihdam kapısı olmuştur. Bu nedenle hükümetin her ile üniversite açma girişimini ülkenin geleceği ve gençlerin eğitiminden daha çok siyasi yatırım, seçmenlerine yeni iş sahaları açma ve oy kapma gibi pragmatist handikaplarla hayata geçirdiği çok net olarak anlaşılmıştır." dedi.
"Torpil ve kadrolaşmada değişen bir şey yok!"
Çelebi son olarak, "Üniversitelerde başta akademik kadroları olmak üzere idari kadrolarda da tercih edilen isimlerin eskiden olduğu ve eleştirildiği gibi torpil, adam kayırma, siyasi yakınlık ve kadrolaşma anlayışı ile oluşmaya hızla devam etmektedir." ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)