Suriye'de seçim olacak mı? Colani yanıtladı
Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şara, yeni bir anayasa hazırlanmasının 3 yıl sürebileceğini söylerken, seçimlerin düzenlenmesi 4 yıla kadar sürebileceğini belirtti. eş-Şara, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve diğer grupların feshedilmesiyle ilgili olarak, "HTŞ kesinlikle feshedilecek ve bu Ulusal Diyalog Konferansı’nda ilan edilecek" ifadesini kullandı. Şara ayrıca, Suriye’nin kuzeydoğusundaki krizi çözmek için SDG ile görüştüklerini ifade etti.
Suriye'de Beşar Esed rejimnini devrilmesinin ardından kurulan geçiş sürecinin lideri olan Ahmed Şara açıklamalarda bulundu.
Al-Hadath'a konuşan Ahmed Şara, geçiş sürecine ve Suriye'nin geleceğine dair soruları yanıtladı.
Ahmed Şara, liderliğini yaptığı Tahriru'ş Şam Heyeti'nin (HTŞ) de kısa bir süre içerisinde feshedileceğini belirtti.
YENİ ANAYASA VE SEÇİMLER
Rejimin devrilmesi sürecinde sivil kayıplar yaşanmamasına ve halkın yerinden edilmemesine dikkat ettiklerini belirten Şara, iktidarın devrinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini vurguladı. Şara, Suriye'deki devrimin bölgenin güvenliğini sağladığını kaydetti.
Devlet başkanının seçilmesinden önce birçok siyasi süreç yaşanması gerektiğini kaydeden Ahmed Şara, yeni anayasanın yazılması sürecinin yaklaşık 3 yıl sürebileceğini, seçimlerin gerçekleştirilmesinin ise 4 yıl alabileceğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
"Mümkün olduğunca uzun süre ayakta kalacak bir anayasa istiyoruz. Bu zor bir iş ve uzun zaman alacak. Toplumun yaşamını düzenleyen bir anayasayı dört gözle bekliyoruz."
Şara ayrıca seçimlerin öncesinde düzgün bir nüfus sayımı yapılması gerektiğini de vurguladı.
HTŞ'NİN FESHİ
Ahmed Şara, geçiş süreci için kısa sürede bir Ulusal Diyalog Konferansı tertip edileceğini söyledi. Konferansın toplumun tüm kesimlerini bir araya getireceğini ifade ederek, konferansa uzman heyetlerin de katılacağını dile getirdi.
Şara ayrıca HTŞ'nin feshedildiğinin de bu konferans sırasında açıklanacağını vurguladı.
Devletin sağladığı hizmetler bakımından, Suriye vatandaşlarının ülkedeki değişimi bir yıl içerisinde hissedeceğini vurgulayan Şara, Esed rejiminin Suriye içerisinde büyük çaplı bölünmelere yol açtığını, rejim dönemindeki suçluların cezalandırılacağını ifade etti.
SUUDİ ARABİSTAN VE İRAN
Ahmed Şara ayrıca Suudi Arabistan ve İran'ın bölgedeki rolünü de değerlendirdi.
Şara Suudi Arabistan'a ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Suudilerin Suriye'ye yönelik son açıklamaları çok olumlu. Suudi Arabistan Suriye'de istikrar istiyor, büyük yatırım fırsatları var. Suudi Arabistan'ın Suriye için yaptığı her şeyden gurur duyuyorum. Suudilerin Suriye'nin geleceğinde önemli bir rolü var."
Şara İran konusunda ise şunları söyledi:
"İran'ın bölgeye müdahalesini yeniden hesaplayacağını umuyorum. Bu aşama İran'ın politikalarını yeniden gözden geçirmesini gerektiriyor. Geniş bir kesim İran'ın bölgede olumlu bir rol oynamasını arzuluyor. Ayrıca hukuk komitelerimiz, dış ülke ya da gruplara karşı tazminat taleplerini değerlendirecek.
Biz herkesle dengeli ilişkiler kurmak istiyoruz. Açtıkları yaralara rağmen İran Büyükelçiliğine karşı ülke olarak görevimizi yaptık. İran'dan olumlu açıklamalar bekliyorduk. İran'ın Suriye halkının yanında yer alması gerekirdi."
ABD VE RUSYA
Şara, devrik rejimin en büyük destekçilerinden olan Rusya konusunda da açıklama yaptı. Rusya ile ilişkilerden stratejik çıkarları bulunduğunu vurgulayan Şara şu ifadeleri kullandı:
"Rusya dünyanın en güçlü ikinci ülkesi ve büyük öneme sahip. Suriye'nin Rusya ile stratejik çıkarları var. Rusya'nın Suriye ile ilişkilerine yakışmayan bir şekilde çıkış yapmasını istemiyoruz. Biz öncelikle Suriye halkının çıkarlarını gözetiyoruz."
Şara ayrıca ABD'nin de Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmasını umduklarını söyledi:
"Trump yönetiminin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracağını umuyoruz. Trump yönetiminin Biden'ın politikasını benimsemeyeceğini umuyoruz."
"FEDERAL YAPIYA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"
Şara ayrıca, Suriye'nin kuzeydoğu kesimini kontrol altında tutan YPG'ye dair de konuştu.
Ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu SDG ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Şara, ülkede federal bir yapı kurulmasına izin vermeyeceklerini kaydetti:
"Suriye'nin kuzeydoğusundaki krizi çözmek için SDG ile görüşüyoruz. Suriye'nin herhangi bir şekilde bölünmesi ya da federal bir yapı kurulması söz konusu değildir. Suriye'nin PKK saldırıları için kullanılmasına izin vermeyeceğiz.
Kürtler Suriye'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Suriye Savunma Bakanlığı saflarında Kürtler de bulunacaktır."