Bingöl elektrik üretim merkezi oluyor
TBMM'de MTA bütçesi üzerine söz alan Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş Karlıova ve Sancak'ta kurulacak linyit yakıtlı santrallerle Bingöl'ün elektrik üretim merkezi haline geleceğini söyledi.
BİNGÖL - TBMM'de MTA bütçesi üzerine söz alan Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş Genç'te Türkiye'nin demir cevheri ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak zenginlikte bir rezervin de yakında devreye alınacağını söyledi.
Yapılan yatırımlarla Bingöl'ün bir enerji ve demir cevheri üretim merkezi olacağını ifade eden Taş Karlıova ve Sancakta linyit yakıtlı iki elektrik santralının yapılacağını açıkladı.
"Bingöl'ün içindeki cevheri çıkaracağız"
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün Bingöl ve ilçelerindeki çalışmaları sonucunda metalik maden yatakları ortaya çıkarıldığını belirten Taş, "Bunların en önemlileri demir, kurşun, çinko, fosfat, disten ve linyit olarak sayılabilir. Genç Halvelan, peğne, ğıraba, mışkiğ, hamek, dereykeşku, dire sahalarıdır. Yine Halvelan sahasında seramik ham maddesi olarak kullanılmaya elverişli disten içerikli 140 bin ton, Karlıova ilçemizde ise 88 milyon ton linyit rezervi belirlenmiştir." dedi.
"Bingöl linyiti elektriğe dönüşecek"
Taş Karlıova ve Sancak'ta tespit edilen linyit kömürünün kurulacak iki termik santralle elektrik enerjisine dönüşeceğini belirterek, "İki santral devreye girdiğinde Bingöl Türkiye'nin elektrik üretim merkezlerimizden birisi olacak." Taş kurulacak santralerle ilgili olarak da, "Karlıova'daki TKİ'ye ait bu alanın işletme hakkı ihaleyle özel sektöre devredildi. Burada 150 MW gücündeki linyit yakıtlı elektrik santrali kurulacak. Sancak mevkiinde özel sektör tarafından 17 km uzunluğunda bir alan içerisinde kömür varlığı tespit edilmiş sondaj çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu kaynağa ilişkin 600 MW gücünde linyit yakıtlı termik santralin ÇED süreci devam etmektedir." bilgisini verdi.
"Genç'te büyük demir rezervi"
Genç ilçesinde MTA ve özel sektörün yapmış olduğu sondaj çalışmalarının sonucunda bulunan demir rezervinin 300 milyon ton civarında olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Prof. Dr. Taş "Sadece bir girişimcimiz tarafından demir cevherine yönelik zenginleştirme amaçlı sanayi tesisi tamamlanmış devreye alma çalışmaları hızla devam etmektedir. Yıllık 650 bin ton demir cevheri üretimi hedeflenmektedir. Proses devreye girdiğinde Genç ilçemiz Türkiye'nin demir cevheri ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılıyor olacaktır. Maden cevherimizin dünya ile rekabet edebilirliğini arttırmak için Suveren-Güzeltepe arası (17,2 Km) uygulama projesi ihalesi ilan aşamasına gelmiştir." diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)