• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
Midyat`ın hayır kapısı: Azim Der
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Midyat ilçesinde faaliyet gösteren ve adını hayırlı çalışmalarla duyuran Azim, Eğitim, Kültür, Sağlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Azim-Der`in Yönetim Kurulu Başkanı Besim Çelik, İlke Haber Ajansına verdiği röportajla derneğin faaliyetleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
SADECE FAKİRE DEĞİL ZENGİNE DE YARDIM EDİYORUZ

Sizi Midyat`ta Azim Der`i kurmaya iten ve sevk eden sebepler nelerdir? Derneğinizin ne gibi çalışmaları var bundan bahsedebilir misiniz?
İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. Biz dernek olarak bir çok hayra imza atacağımız, insanlara faydalı olabileceğimiz, fakir ile zengin arasında bir köprü vazifesi olabileceğimiz, düşüncesiyle Midyat`ta dernek kurmaya niyetlendik. Normal şartlarda ferdi olarak dernek kurulmadan önce de yardımlarda bulunabiliyorduk. Yalnız bu tür çalışmaların kitlesel bir hal alabilmesi için dernek şart fikri oluştu bizde. Daha çok İnsana, daha çok muhtaca, muhtaçlarla birlikte zenginlere de ulaşıp, onların arasındaki ülfeti sağlayacak bağı kuracak çalışmaların ancak dernek aracılığıyla olabileceği düşüncesiyle bu derneği kurma ihtiyacı duyduk. Aslında burada sadece fakire değil aynı zamanda zengine de yardım ediyoruz. Zengin, yapacağı yardımı kime nasıl ulaştıracağını bilmeyebilir, dolayısıyla iki taraflı bir yardımlaşma var.
 
Peki, ne tür çalışmalar var bunları bir kaç başlık altında toplamak istersek neler söyleyebilirsiniz?
İmkanlar nispetinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlardan bazılarını, üyesi olduğumuz platformlarla yapıyoruz. Peygamber Sevdalıları Platformu ile kutlu doğum etkinlikleri yapıyoruz. Kur`an-ı Kerim`in insanlar tarafından iyice anlaşılması, hayatın merkezine almasına yönelik yine Kur`an Nesli Platformu ile meal sınavı yapıyoruz. Her ay 2 cüzden sınav yapıyoruz. 2 cüz olunca daha iyi anlaşılır, daha iyi üzerinde düşünülebilir. Bununla birlikte yine Peygamber (s.a.v) hayatının okunması ve daha iyi anlaşılmasına yönelik programlar yapılıyor. Bununla birlikte bayanlar arasında, tesettürün önemini anlatan konferanslarımız oluyor. Aynı zamanda derneğimiz Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP), üyesidir. Bununla birlikte haftalık olarak yaptığımız; düzenli programlarımız var. Gençlere, bayanlara ve ilkokul çağındaki çocuklara ve genele hitap eden yetişkinlere yönelik seminerlerimiz var. Haftalık olarak düzenli yaptığımız seminerlerimiz var. Yardım çalışmalarımız var.
 
Bu yardım çalışmaları içerisinde, az önce zengin ile fakirin arasında köprü vazifesinden, zengini teşvik etmekten, fakiri görmekten, bahsettiniz bu yardım faaliyeti alanda ne gibi çalışmalarınız var?
Bizde, çevremizde olsun veya bize yakın gönüllülerimizden olsun, gelen bazı fakir ailelerin listeleri var. Tabi sadece gelen listelere yetinmeyip daha geniş kapsamlı, yardıma muhtaç ailelere yönelik çalışmalarımız oldu. İlk önce onları tespit ettik. Komisyonlar oluşturduk. Gidip bu yardıma muhtaç aileler ve yakınları ile görüşüp gerçekten bu ailelerin yardıma ihtiyaçları var mı yok mu diye tespit çalışmalarını yapıyoruz. Ondan sonra gerçek muhtaç olup olmadığını öğreniyoruz. Muhtaç ailelerin durumlarını hayırseverlerle paylaşıyoruz. Buna göre o ailelere yardım edilmesi gerektiğine ikna etmeye çalışıyoruz. Ve onlar da yardımlarını esirgemiyorlar. Bu vesile ile onlara teşekkürlerimi iletiyorum.
 
Dernek olarak çalışmalarınızı yaparken nasıl bir motivasyonunuz var, sizi doyuma ulaştıran şeyler nelerdir, bize bundan biraz bahseder misin?
Bizim inancımıza göre, bir hayra vesile olan o hayra ulaşmış gibi mükafat alır. Bizi motive eden; bu çalışmaların daha fazla olmasını sağlayan, hızımızı arttıran etkenlerden bir tanesi budur. Bununla birlikte o insanların duaları ve yüzlerindeki gülümsemeler, sadece yardım olarak anlamamak lazım. Bütün çalışmalarda onlara bir şeyler verdiğimizi anladığımız zaman o yüzlerindeki ifade bizi bu yardımları ve çalışmaları daha çok yapmaya teşvik ediyor.
 
Çalışmalarınızı yaparken karşınıza engeller çıkıyor mu?
Karşılaştığımız engelleri engel olarak görmüyoruz. Başta bunu belirtmek lazım. Fakat bir program yapmaya çalıştığımızda ilçemizde o programı yapacak uygun mekan bulma konusunda sıkıntılarımız var. Midyat`ta en azından bir kültür merkezi olsa bu sıkıntımız olmayacaktı. Bu kadar yoğun nüfusa sahip bir ilçenin bir kültür merkezi olmaması büyük bir eksiklik.
 
ALANLAR BİZE DAR GELİYOR

Çalışmalarınızı yaparken halktan nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Allah a şükür şu ana kadar yaptığımız bütün çalışmalara halkımızın en üst seviyede teveccüh gösterdiğini gördük, beklentimizin de üstünde bir ilgi var. Yapacağımız bir programın afişini asmak için esnafımıza gittiğimizde esnafımız işyerinin en güzel, en görünür yerine kendi eliyle asıyor. Yardım yaptığımız aileler çok muhtaç aileler, maaşı maişeti, geliri olmayan insanlar, çok mutlu oluyorlar, çok güzel karşılıyorlar bizi. Bizlere içten dua ettiklerini görüyoruz. Bu dualar bizleri mahcup ediyor, yaptığımız yardımdan daha büyük dualar alıyoruz. Sevinçlerini yüzlerinden okuyabiliyoruz. Allah`a şükür ki, şu ana kadar yaptığımız bütün programlarda, tabii ki yaptığımız çalışmalardan kaynaklanmıyor, arkadaşların ihlasından çalışmalarının neticesi olduğunu biliyorum. Yaptığımız etkinlikler salonlara sığmıyor. İlk Kutlu Doğum etkinliğini Etsel`de yaptık oraya sığmadı ikinci Kutlu Doğum etkinliğimizi Midyat kesiminde yaptık orada daha geniş olan bir alana taşıdık, o da yetmedi. Daha sonra Belediye onu görmüşçesine o alanı biraz daha genişletti. Yine yetmedi. Daha büyük daha geniş bir alan olursa oraya taşımayı düşünüyoruz. Yani Midyat`ta alan sıkıntısı var bu konuda sıkıntı çekiyoruz. Hem Etsel hem Midyat iki kesim arasında büyük bir etkinlik alanı yapılırsa çok iyi olur.
 
Midyat`ta sizin dışınızda birçok sivil toplum kuruluşu var, onlarla nasıl bir etkileşim, iletişim içerisindesiniz? Ortak çalışmalarınız var mı?
Her ay düzenli olarak diğer sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir toplantımız oluyor. Toplumdaki sıkıntılara yönelik, yaptığımız çalışmalarla ilgili istişarelerimiz oluyor. Ortak düzenleyebileceğimiz programlar konusunda istişareler yapıyoruz. Zamanı gelince de icraata döküyoruz, gerçekleştiriyoruz. Allah`a şükür iletişimimiz çok iyi, onların yaptığı programlara davet ediliyoruz ve gidiyoruz. Yaptığımız programlara biz de onları davet ediyoruz, onlar da bizim programlarımıza katılıyorlar.
 
Midyat`ın camilerine baktığımızda namazın dışındaki İslami çalışmalar fazla yapılmıyor bu konuda sizce neler yapılabilir veya sizin bu konuda bir projeniz var mı?
Biz camilerin sadece namaz vakitlerinde kullanılmasını benimsemiyoruz. Camilerin topluma dönük bir yönü olması gerekir. Son dönemlerde bize gelen taleplerden bir tanesi de camiler konusunda, neden bazı programlar camilerde yapılmıyor diye? Bunun güzel bir düşünce olduğunu ve bu konuda adım atmayı düşünüyoruz. Müftülükle bir istişare yapıp bazı programların da camilerde yapılması konusunda bir girişimimiz olacak inşallah.
 
Geleceğe dönük projeleriniz nedir. Ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?
Aslında bizim projelerimiz çok, yalnız uygulama noktasında eksiklik hissediyoruz. Ama onların da zamanla aşılacağına inanıyoruz. Geleceğe yönelik ücretsiz öğrencilerin barınabileceği, eğitimlerine yardımcı olabileceği, etüt merkezleri gibi bir proje var. Bununla birlikte okul öğrencisi çocukların İslami bilinçlerinin arttıracağı kreş türü bir merkez oluşturma yönünde bir projemiz var. Zamanı geldiğinde imkanlar dahilinde bu tür projeleri gerçekleştirmeye çalışacağız inşallah.
 
(M.Sait Başaran, Adnan Oğuz - İLKHA)
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir