• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kaldırımsız caddedeki açık rögar tehlike saçıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Bağlar ilçesinin Yeni Hal semtinde bazı caddelerde kaldırımların yapılmaması ve kimi yerlerde rögar kapaklarının olmaması çocuklar, yaşlılar ve engelliler için büyük tehlike arz ediyor. Kaldırımların olmamasından dolayı cadde üzerinde yürümek zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlar trafik kazası riskiyle karşı karşıya bırakıldıklarını ifade ediyorlar.

Yeni Hal Kavşağı 1. Cadde'nin kaldırımlarının olmaması ve aynı caddedeki rögarın kapağının olmaması tehlikeye neden oluyor. Açık bırakılan rögarın önüne birkaç taş bırakılarak sözüm ona tedbir alınırken kentin yeni yüzü olarak bilinen Yeni Hal'deki bu manzara "Yeni Hal böyleyse şehrin diğer mahallelerini varın siz düşünün!" yorumlarına neden oldu.

Mahallelerindeki sorunların bir an önce hal edilmesini isteyen vatandaşlar yetkilileri göreve davet etti.

Belediye ve yetkili kişilere seslendiğini ifade eden Aslan Sencer, "Burada kaldırım yapılması ve yol üzerindeki çukurların kapatılması gerekiyor. Buralardan geçen çocuklar hem kaldırımların olmaması açısından hem de çukurların olması açısından tehlikeyle karşı karşıyadırlar. Çocuklar yürüdükleri zaman oynayarak yürürler, o esnada çukuru görmeden veya kaldırım olmadığı için caddede yürürken, yoldan geçen arabanın farkına varmadan hızla geçen bir arabanın çarpması açısından büyük bir tehlike var." ifadelerine yer verdi.

"Üç tane çocuğum var ve bu yoldan yalnız geçemiyorlar"
Caddelerde kaldırımların olmamasının büyük tehlike arz ettiğini belirten Birgük Ak adlı mahalleli, "Çocuklarımızla buralardan gidip geliyoruz. Kaldırım olmadığı için caddede yürümek zorunda kalıyoruz. Arabaların hızla geçmesinden dolayı da çarpmaları an meselesidir. Karşıdaki köşede rögar kapağı açıktır. Birinin oraya düşmesinden daha doğal bir şey olamaz. Onun dışında caddede aydınlatma sistemi de yok. Hava karardığı gibi o rögar kapağının olmadığı görülmez ve yoldan geçen birinin oraya düşmesine yol açar. Benim üç tane küçük çocuğum var ve buradan yalnız başlarına geçemiyorlar. Malum olduğu üzere ev işlerim olduğu için onlarla her yere gitme imkânım da yok. Buradan geçtikleri sırada içine girebilirler. Yetkililerden gerekli tedbirlerin almalarını istiyoruz" şeklinde belirtti.

"Belediye otobüsleri buradan geçmiyor"
Şehir içi otobüslerinin evlere yakın yerlerden geçmemesinden şikâyetçi olduğunu ifade eden Ak, "Beş yıldır burada oturuyoruz. Belediye otobüsleri buradan geçmediği için çok zorluk çekiyoruz. Şehir içi arabasına binmek için uzun bir caddeden karşıya geçmek zorunda kalıyoruz. Kış geldi, kar yağacak, yağmur yağacak. Belediye'den buralara şehir içi otobüslerini göndermelerini istiyoruz. Kış mevsimi geldiği için daha çok zorluk çekeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Ufak tefek ayrıntılardır deniliyor ama bunlar bizim için çok önemli "
Genel olarak halka hizmetin yapılmadığını belirten ve soy adını vermek istemeyen Ayet adlı vatandaş, "Şehir olarak düşündüğümüz takdirde belli başlı semtlerimizde uygulamalar yapılıyor. Mesela ofis için yapılan hizmetin yarısı bu çevreler için yapılsa daha verimli olur. Çünkü bu çevreler daha geniş ve kullanıma sahip. Ağaçlandırma yönünden park yönünden kaldırım yönünden pek fazla bir işlem bulunmuyor. Bu konu hakkında haddinden fazla çalışmalar yapılması lazım. Değişik ülkelere de gidip geldik. Sadece Diyarbakır'la ilgili bir sorun değil. Bazı ülkelere baktığımız zaman bu tür konularda Türkiye itibariyle çok basit kalıyoruz. Böyle şeyler hep örtbas edilmeye çalışılıyor. Ufak tefek detaylar denilip geçiliyor ama hâlbuki üzerinde durulması gereken konulardır bunlar" şeklinde konuştu.

"Yetkililere 'Ses ver!' diyeceğim ama o da boş"
Hizmetlerin eksik olduğunu belirten Ayet, Yetkililere seslenmenin gereksiz olduğunu, istedikleri yerlere hizmet verdiklerini istemedikleri yerlerde hizmet vermediklerini ifade etti.

Işıklandırmanın olmamasından da şikâyetçi olduğunu belirten Ayet, "Canlarının istediği yerlerde çalışma yapılıyor, canlarının istemediği yerlerde ise çalışma yapılmıyor. Aydınlatma sisteminin olmaması da çok tehlikeli. Akşam buradan bir bayanın geçmesi çok büyük bir tehlikedir. Buradan ne kadar iyi insanlar geçebilir ki gece vaktinde. Gece vaktinde buradan geçip gidenler arasında kardeşlerimiz bacılarımız oluyor ki bu yollardan geçen bütün bayanlar bizim bacılarımızdır ve yetkililer o mantıkla hareket etmelidir. O yüzden ışıklandırma sisteminin kesinlikle yapılması gerekir. Yetkililere ses ver diyeceğim ama o da boşa. Ne kadar anketler yapılsa da, ne kadar düzenlemeler yapılsa da boştur. Çünkü canlarının istediği şeyleri yaparlar, canlarının istemediği şeyi ise yapmazlar. Yetkililere bir şeyler söylemek gereksizdir" şeklinde konuşarak yetkililerin duyarsızlığından şikâyetini belirtti.
(Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir