• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çocukluktaki beslenme hayat boyu etkisini gösteriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - 'Hayata Dair' projesi kapsamında sağlık ve beslenmeye dair bilgiler veren Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, çocuklar için en doğru beslenme yöntemini açıklarken en çok dikkat edilmesi gereken konularda uyardı ve olmazsa olmaz tavsiyelerde bulundu.

 

Çocuklara ihtiyaçlarından fazla besin verilmemesi gerektiğini ifade eden Kanar, çocukların 5 yaşına kadar obeziteden korunacak özelliğe sahip olduğunu söyledi.

 

Çocuklara bakım konusunda annelere çok iş düştüğünü dile getiren Kanar,"Çocuklarımızı ellerimizle kilolu ve sağlıksız bireyler haline getiriyoruz. Hem bir diyetisyen olarak hem de bir anne olarak şunu hatırlatmak isterim, biz anneler çocuklarımızın geleceğini besliyoruz. Onların tükettiği her doğru ve yeterli besin, sağlıklı bir yetişkin olmaları için oldukça önemlidir" dedi.

 

Kanar, 2 ila 6 yaş sabah kahvaltısı programını ise şöyle açıkladı: "Haşlanmış yumurta, az yağlı beyaz peynir, tam tahıllı ekmek, mevsim sebzeleri ve meyveleri. 200 ml az yağlı süt ile hazırlanmış kahvaltılık gevrek. Sebzeli omlet ve yanında tüketeceği tam tahıllı ekmek. Yeşillikler ile birlikte az yağlı peynirden hazırlanan tost ya da sandviç." ifadelerini kullandı.

 

Öğle ve akşam yemeklerinde çocuğun tabağının dörde bölünerek öğünlerin dengelenmesini isteyen Kanar, Protein kaynağı sebzeler, tam tahıllar, süt ve süt ürünlerini içerecek şekilde bir tabağın oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

Çocukların beslenmesinde sütün önemli bir yer tuttuğunu belirten Kanar, " Çocuklarınız 2-3 yaşından sonra tam yağlı süt yerine, yağsız süt veya yüzde 2 daha az yağlı süt içmeye başlayabilirler. Günlük 3-4 porsiyon az yağlı süt ve süt ürünü tüketmelerine özen gösterin. Bu yaş grubunda fiziksel aktivite daha fazla olduğundan dokuların büyümesi için su tüketimi şarttır. Okul çantasından suyu eksik etmediğiniz gibi evde sizinle beraberken de çocuğunuza su içirin." dedi.

 

Gazlı, yağlı ve şekerli yiyeceklerin çocuğa hiçbir faydasının olmadığını söyleyen Kanar, "Yağ ve şeker içeren yiyeceklerin oldukça dikkatli bir şekilde tüketilmeleri gerektiğine ayrıca dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Gazlı, şekerli içeceklerin ve aşırı yağlı, şekerli atıştırmalıkların çocuklarınızın beslenmesine herhangi bir katkısı olmadığı için evlerinizde bulundurmamaya çalışın. Çocuk beslenmesinde tuz ve şekeri mutlaka sınırlandırın, özellikle bir yaşından önce kesinlikle tükettirmeyin. Tuz tüketimi bir yaşından sonra iyotlu tuz formunda ve ölçülü bir şekilde olmalıdır." sözlerine yer verdi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)




Bu haberler de ilginizi çekebilir