Orucun hikmeti takvadır
Arapçada `siyam` `savm` kelimeleri olan ve Türkçe de `oruç` olarak tabir ettiğimiz kelime; bir şeyden el çekmek, geri durmak, nefsi isteklerden uzak olmak manasına gelir. Takva da şu anlamlara gelir; korkma, sakınma, Allah korkusuyla günahtan kaçınma, Allah`ın emir ve yasaklarına uymada titizlik gösterme. İki kelimenin manalarının müteradif oluşu orucun en büyük hikmetlerinden birisinin takva olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.
“Ey iman edenler! Oruç sizden önceki gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara /183)
Yukarıda zikredilen ayeti kerimedeki “umulur ki korunasınız” cümlesi orucun en büyük hikmetinin takva olduğunun delilidir. “Kim, yalan sözleri ve kötü davranışları terketmezse, Allah’ın onun yeme ve içmesini terketmesine ihtiyacı yoktur” (Buhari) hadisi de takvaya vurgu yapmaktadır.
Oruçlu iken daha titiz davranmamız gereken bazı adaplar vardır. Bunların başında kişinin diline sahip çıkmasıdır. Boş ve faydasız sözlerden yüz çevirmesidir. Takva sahipleri her hallerinde ve her zaman dikkatli davranırlar, hareket, söz, davranış, duygu ve düşüncelerini kontrol altında tutarlar. Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:
“Sizden biriniz oruçlu olduğu zaman kötü söz söylemesin. Cahilce hareketler yapıp bağırıp çağırmasın. Eğer bir kimse ona söver veya onunla kavga ederse (ona); ‘ben oruçluyum, ben oruçluyum” desin.” (Buhari-Müslim)
Doğruhaber