Çözüm Süreci ve Yerel Medya paneli
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın moderatörlüğünü yaptığı "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" panelinde yerel basının önemine değinildi.
BATMAN - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın moderatörlüğünü yaptığı "Çözüm süreci ve Yerel Medya Paneli" panelist olarak TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk ve BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay katıldı.
Bülent Arınç'ın açılışını yaptığı panelde konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ulusal ve uluslararası medyanın önemli olduğunu ancak yerel medyanın da önemli olduğunu söyledi. TRT6'nın açılması sırasında yaşananları anlatan Şahin, "Bunun için zihinsel bir hazırlık gerekliydi. Bölge milletvekillerinden de karşı çıkan oldu. Çözüm süreciyle TRT 6'nın önemi ortaya çıktı. Şimdi durum normalleşti, artık tepki yok. Sadece bölgede değil Ankara, istanbul gibi illerde de TRT 6 çok izleniyor." dedi.
TRT 6'yı Arapsata koyduklarını belirten Şahin, "Bu coğrafyada yaşayan Kürtler faydalansın istedik. TRT 6 ABD'de izleniyor." şeklinde konuştu.
TRT 6'yı başarılı kılan köy ve kasabalardaki halka mikrofon uzatmak olduğuna işaret eden Şahin, "Yerel medyada burada önemli duruyor. Çocuklar TRT 6'daki kürtçe çizgi filmler sayesinde sadece Kürtler değil Türkler de Kürtçe öğrenmeye başladı. TRT 6 yerel gazeteleri canlandırdı. 21 ilde muhabir tuttuk. Yerel gazeteler Trt 6'ya katkı sundu." ifadelerini kullandı.
Daha sonra söz alan AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, burada olmaktan mutlu olduğunu söyleyerek AA çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Öztürk, "AA olarak 500 haberden bin 500'e çıktık. Dünyanın en etkin ajanslarından olduk. 5 kıtada temsilcilik 40 ülkede de ofisimiz var. Bu yıl Kürtçe yayına başladık. Kurmançi dışında Sorani yayınıda yapacağız. 25 arkadaşımız kürtçe serviste çalışıp günde 70 haber atıyor." dedi.
Öztürk konuşmasının devamında, "AA olarak sadece haber olarak bakmıyoruz olaya. Dünyanın her bölgesini haberlerimizle orada olarak sahiplendiğimizi gösteriyoruz." dedi.
"AA merkezinde her dili konuşanı bulabilirsiniz" dedikten sonra konuşmasının sonunda Kürtçe olarak 'Spaz dıkım, serçave" diyerek bitirdi.
Daha sonra söz alan BİK Müdürü Mehmet Atalay, yerel basının önemli olduğunu belirterek, Kurtuluş Savaşı sırasında yayın yapan yerel gazetelerden örnekler verdi. Dünya basınından aynı şekilde örnekler veren Atalay, "Türkiye'de ulusal basının bazı konularda duyarlı olmadığını çarşaf çarşaf istenmeyen fotoları yayınladı." dedi.
Çözüm sürecine destek haberleri yapan Kayseri, Konya, Sakarya gibi illerin yerel gazetelerinden örnekler veren Atalay, son olarak Batman'da yayınmlanan gazeteleri göstererek, yerel basının güçlenmesi için çalıştıklarını söyledi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)